SENKET TYSKLAND: Vill fransk jubel etter seieren over Tyskland og en fortvilet Toni Kroos. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Kommentar

Såpeoperaen kan gå mot slutten

MARSEILLE (VG) (Tyskland – Frankrike 0-2) Når man først bestemmer seg for å synge Marseillaisen i denne kokende byen, er det med en kraft som kan blåse Europas mest stabile fotballbyggverk overende.

Tyskland er beseiret.

Frankrike har endelig slått tyskerne i en stor fotballkamp, og dette var litt for Patrick Battiston og yndlingene som falt i Sevilla i 1982, et fransk sår som aldri har grodd.

Ikke før i kveld.

Men selvsagt vant de mest for seg selv, for dagens franske landslag, det som har hatt sine egne problemer, for å si det pent.

Endelig kan en ti år lang såpeopera gå mot en slutt.

2-0: Antoine Griezmann (til høyre) er kjappere enn alle andre og dytter inn Frankrikes andre mål. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Disse «overbetalte mangemillionærene» har funnet på så mye rart at det nesten har vært umulig å være glad i dem etter VM-finalen i 2006.

Ikke har de levert på banen, og utenfor har det tidvis vært det komplette kaos, helt inn i det siste – med prostituerte, sex-videoer, utpressing, utestengte stjernespillere, internt bråk og selvsagt den verste episoden av dem alle: Da spillerne foran hele verden nektet å trene og gikk rett i bussen i Sør-Afrika-VM – og den franske presidenten Nicolas Sarkozy krevde oppvaskmøte.

Det var en nasjonal skandale.

Fått med deg denne? Spanjolene som fant Griezmann

Kontrasten kunne knapt vært større til det som utspiller seg i Marseille nå, seks år senere, når de nye heltene går rundt og hylles av et ellevilt Stade Vélodrome på «islandsk» måte, med den taktfaste «húh»-klappingen, innimellom gjentatte Marseillaisen-versjoner.

Antoine Griezmann begynte kampen som om han var med i et dataspill, der han pilte rundt beina på tyskerne, umulig å få has på – og ikke veldig langt unna å sende Frankrike foran tidlig.

ANTOINE TROLLMANN: Han sendte Frankrike til EM-finalen og er EMs suverene toppscorer. Foto: AP

Men så vant Jerome Boateng viktige dueller, og på midten styrte en dyp, dyp Bastian Schweinsteiger da Tyskland beleiret den franske banehalvdelen. Joshua Kimmich slo innlegg etter innlegg, og de regjerende verdensmesterne så like dominerende ut som de nesten alltid gjør.

Les også: Legender hyller Griezmann

Emre Can presset Hugo Lloris til en strålende redning, og flere ganger var det snakk om marginer hvilket land ballen skulle sprette til, inne i det franske feltet.

Så traff den armen til Bastian Schweinsteiger isteden, like før pause, etter en fransk corner, og det var ikke lett å oppfatte hva som skjedde. Men da min tyske sidemann forsto at Nicola Rizzoli, finaledommeren i Brasil, hadde pekt på straffemerket, mistet han det fullstendig; reiste seg, slo i stolen og æreskjelte «Rizzoli», som han skrek etter annethvert banneord.

Hands eller ikke, klumsete var det av den tyske veteranen, og Antoine Griezmann brydde seg ikke om han hadde en hel nasjon hengende over seg; ballen i motsatt retning av Manuel Neuer og Frankrike til pause med 1-0.

Olivier Giroud kunne øket til 2-0, før tyskerne begynte å styre igjen, men de mistet en skadet Jerome Boateng og manglet én ting; Antoine Griezmanns påfunn. Han har rett og slett noe ingen andre har. Det er skummelt hver gang han er borti ballen, hele tiden på jakt, hele tiden tideler foran, litt kjappere i beina og mye kjappere i hodet.

Sjekk denne: Slik harselerer Twitter med Giroud-bommen og resten av semifinalen

Da Paul Pogba trippet bort Boateng-erstatter Shkodran Mustafi, og Neuer bare greide å dytte ballen ut i feltet, var det selvsagt banens mest lettbeinte som dukket opp og dyttet inn 2–0-målet.

Tyskland gir seg aldri, og skapte flere store muligheter. Men denne kvelden gikk det ikke. Etter kampen gikk de av banen med rak rygg. Det skulle bare mangle. Tyskland har vært med inn i det siste nok en gang, og er historisk sett Europas overlegent beste fotballnasjon.

Ikke bare fordi de har syv store titler, like mye fordi de omtrent alltid står igjen blant de siste. 14 store finaler er nesten ikke til å tro, men nummer 15 må vente noen år til.

Marseille ble for mye.

Nå skal Frankrike til Stade de France, og skal de virkelig bli tilgitt det mangeårige surret, må nok Portugal slås på søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder