VGs landslagskommentator: – Katastrofalt

KVALIK-SMELL: Norge røk på et sviende 3-0-tap mot Tyskland i VM-kvalifiseringen tidligere denne måneden. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Norge raste på FIFA-rankingen til nær historisk bunnivå

I dag ble det bekreftet: Norge har levert en av sine svakeste plasseringer på FIFA-rankingen siden rangeringen ble innført for 23 år siden.

 • Lillian Holden

Artikkelen er over tre år gammel

– Ikke uventet, etter det som har skjedd så langt i høst, men det er like fullt katastrofalt, sier VGs landslagskommentator Knut Espen Svegaarden.

Dersom man skal finne Norge på FIFA-rankingen som ble presentert i dag, må man bla seg langt nedover. Forbi de første 50 nasjonene, og enda et par titalls hakk nedover.

Helt nede på 70. plass står Norge notert. Flankert av Trinidad og Tobago på plassen foran, og Benin på plassen bak.

Dagens ranking-plassering er nærmest historisk lav. Men det er ikke det absolutte bunnnivået – det kom i 2014, da Norge lå helt nede på 76. plass. Også i november i fjor ble Per-Mathias Høgmos menn rangert som nummer 70.

– Nå fantes ikke FIFA-rankingen på 1970- og 1980-tallet, men det er tilbake der Norge altså er nå, 70. plassen på FIFA-rankingen er på et vis det endelige beviset. Og et nytt tegn for Høgmo: Det haster mer enn noen gang med resultater, hvis ikke står han snart uten jobb, sier Svegaarden.

Nils Arne Eggen om landslaget: – Dumt å sminke noe som alle mener er dårlig

20 plasser ned

Fallet til Norge på denne månedenes ranking er formidabelt. I august lå landslaget plassert som nummer 50 – i løpet av den siste måneden har Høgmos tropp rast 20 plasser. Poengsummen, som i august var på 588, er nå nede i 487.

Et så stort stup som 20 plasser ned på listen, er det ingen av de øvrige topp 50-nasjonene som er i nærheten av denne høsten.

Forklaringen på Norges fall er enkel: Landslaget møtte Hviterussland til treningskamp for noen uker siden, og gikk på et 1-0-tap hjemme på Ullevaal. Noen dager senere ble første kamp i VM-kvaliken spilt, også den på eget gress.

Tyskland sto på motsatt halvdel, og gjorde kort prosess med et tannløst norsk lag. Kvalikkampen endte med tap 3-0. Etter kampen ba Per-Mathias Høgmo om mer tid. Han minnet om en nykomponert firer bak, og mente laget måtte få tid til å «sette seg».

– Alt snakket om «utvikling» og «et spennende lag for fremtiden» gir ikke poeng på FIFA-rankingen. Kun seirer, slår Svegaarden fast.

Artikkelen fortsetter under bildet!

UTVIKLINGEN: Denne saken viser Norges utvikling fra 1993, da de lå på fjerdeplass. Nå i september 2016 er Høgmos menn nede på 70. plass. Foto: FIFA-skjermdumpArgentina topper

Toppen av FIFA-rankingen er for øvrig uendret siden august. Argentina troner fremdeles på topp, foran Belgia på andreplass. Deretter følger Tyskland, som har rykket opp fra fjerde til tredjeplass.

Det største hoppet deretter er det Brasil som står for, de lå forrige måned som nummer ni på listen, nå er vertsnasjonen for sommerens OL nummer på en delt fjerdeplass sammen med Colombia. Brasil vant som kjent gullet på hjemmebane i Rio, med Neymar som nasjonens store helt.

For våre naboland i Norden er ståa som følger: Åge Hareides Danmark er rangert som nummer 46, og har falt to plasser ned siden august. Sverige er nummer 41, noe som betyr én plass ned, mens Island har falt fire plasser og er nummer 27.

Folkets dom: – Glem VM, Høgmo!

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Ranking-bunnpunkt: Lille Færøyene er foran Høgmos Norge

 2. Ny historisk bunnotering for Norge

 3. Historisk dårlig plassering for Norge på FIFA-rankingen

 4. Norge klatrer på FIFA-rankingen – gikk forbi Jamaica

 5. Historisk dårlig plassering for Norge på FIFA-rankingen

Fra andre aviser

 1. Ny bunnotering for Norge på FIFA-rankingen

  Bergens Tidende
 2. Nå er Kapp Verde, Antigua og Barbuda og St. Kitts og Nevis foran Norge

  Bergens Tidende
 3. Nå er Kapp Verde, Antigua og Barbuda og St. Kitts og Nevis foran Norge

  Fædrelandsvennen
 4. Langt bak Færøyene, men like foran Swaziland: Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Bergens Tidende
 5. Kun én gang har Norge hatt en svakere plassering på FIFA-rankingen

  Bergens Tidende
 6. Langt bak Færøyene, men like foran Swaziland: Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder