TRØNDERBATALJONEN: De tidligere Rosenborg-spillerne Jonas Svensson, Alexander Sørloth, Markus Henriksen og Ole Selnæs varmer opp sammen før torsdagens trening i Slovenia. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Norges kompiskart: Her er «gjengene» på landslaget

LJUBLJANA (VG) Den norske landslagstroppen beskrives som mer harmonisk og sammensveiset enn på svært lenge. Men det finnes noen sterke grupperinger og vennskap som skiller seg ut.

Artikkelen er over ett år gammel

VGs kartlegging av det sosiale livet på landslaget er ingen fasit, men en oversikt basert på observasjoner og samtaler med spillerne. Og det betyr ikke at alle ikke kommer godt overens med alle.

Lars Lagerbäck oppsummerer sammensetningen i den norske troppen slik:

– Jeg har opplevd perioder i Sverige der det har vært sterkere gjengdannelser enn her. Her virker det som alle kommer godt overens, selv om visse spillere omgås mer med hverandre, som er helt naturlig.

KOMPISKARTET: Her er VGs oversikt over gjenger og vennskap i den norske landslagstroppen. Vi har tatt med spillere som er i den nåværende landslagstroppen eller har vært med jevnlig i 2018. Foto: VG / Getty Images

Trønderbataljonen

Den første gjengen som trekkes frem av spillerne, og som er mest åpenbar hvis man følger med under og rundt treningene, er «trønderbataljonen». Den består av de tidligere Rosenborg-spillerne Markus Henriksen, Ole Selnæs, Jonas Svensson, Alexander Sørloth og Fredrik Midtsjø.

les også

Sander Berge signerte sjelden avtale – får betydelig millionbeløp i lønn

– Du har trønderne, og så har du resten av oss. Det oppsummerer det meste, sier Bjørn Maars Johnsen og ler.

– Vi snakker kanskje ikke lavest og tar kanskje litt stor plass. Jeg håper ikke noen tar seg nær av det, men vi er veldig gode kompiser, innrømmer Henriksen.

– Dette går langt tilbake i tid. Vi har kjent hverandre i mange år og har mye å ta igjen hver gang vi møtes på samling, sier Svensson.

Mellom treninger, måltider, pressetreff og lagmøter samles de som regel på hotellrommet for å spille «Fortnite». Da slenger Sander Berge (romkamerat med Sørloth) og Håvard Nordtveit (kalt «kongen av Fortnite») seg ofte med.

– De to prøver å lure seg inn i denne bataljonen. De har gjort en god jobb, men de vil aldri bli fullt trøndere, humrer Henriksen.

VGTV ga et knippe landslagsspillere en liten ekstra aktivitet på samling. Se første del av VGTVs kunnskapstest – finn ut om du er smartere enn en landslagsspiller:

Radarpar fra Drammen

Berge har også sin egen gjeng med de andre ungguttene Martin Ødegaard, Iver Fossum, Kristoffer Ajer og Mats Møller Dæhli, selv om denne gruppen ofte blir brutt opp som følge av Lagerbäcks uttak av tropp.

– Vi er unge og har spilt mye sammen på aldersbestemte landslag, så det er naturlig at vi tilbringer mye tid sammen, sier Berge.

les også

Derfor buet fansen på Ødegaard: – Folk tenker jeg skal putte 20 mål

Også blant de yngste trekkes «Fortnite» frem som hovedaktiviteten på samling, selv om Ødegaard og Dæhli deler en forkjærlighet for sjakk.

– Nå er det blitt mye PlayStation, sier Ødegaard, som deler rom med Drammen-kompis Fossum.

Unggutten kan åpenbart mer enn bare TV-spill – her kan du se ham herje i VGTVs quiz (del 2):

De to tidligere Strømsgodset-spillerne beskrives som landslagets fremste radarpar. Jonas Svensson hevder han «aldri har sett den ene uten den andre».

– Det kan godt stemme. Vi er mye sammen og trives godt sammen, så det er bare gøy, smiler Fossum.

RADARPAR: Martin Ødegaard og Iver Fossum, her på vei ned trappen på spillerhotellet, er gode venner Jonas Svensson hevder han «aldri har sett den ene uten den andre». Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Har kanskje en litt annen humor

Et firkløver med marokkanske røtter danner også grunnlaget for en av landslagets gjenger: Tarik Elyounoussi, fetteren hans «Moi» og Oslo Øst-duoen Haitam Aleesami og Omar Elabdellaoui blir ofte sett i hverandres selskap.

– Vi har kjent hverandre i mange år, så da blir det automatisk til at vi er mye sammen. Bjørn Maars henger seg ofte på, og Joshua King, men han er skadet nå. Når du ikke ser dem så ofte, så vil du gjerne utnytte muligheten når vi møtes her, forklarer Tarik.

les også

Tittelkongen Tarik: – Det villeste jeg har opplevd

– Vi har kanskje en litt annen humor enn trønderne og Alta-gutta. Vi prøver å være en veldig inkluderende gruppe, men jeg ler jo mer av Omars vits enn jeg gjør av Stefan Johansen sin, sier AIK-spilleren.

GJENG: Haitam Aleesami, Moi Elyounoussi, Omar Elabdellaoui og Tarik Elyounoussi har kjent hverandre i mange år og tilbringer mye tid sammen på samling. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Mens trønderne og ungguttene bruker mye tid foran TV-skjermen, velger en stor del av troppen å spille kort i stedet. Ifølge Maars Johnsen finnes det to typer kortspillere:

– Vi har en poker-gruppe med Martin Linnes, Nordtveit, Stefan Johansen og Even Hovland. Så har vi de som spiller bondebridge: Tarik, «Moi», Omar, Haitam, noen ganger Josh King, og Ola Kamara.

les også

«Moi» tok oppgjør med seg selv etter Premier League-trøbbel

– Enormt bra stemning i troppen

Ørjan Nyland, Even Hovland og Linnes danner en liten «Molde-gjeng» etter å ha vunnet titler sammen for flere år siden, mens finnmarkingene Johansen og Tore Reginiussen (kalt troppens «klovn») deler noen stunder sammen og «forteller litt nordnorske groviser».

Mens de fleste i troppen bor på tomannsrom, er Johansen, Reginiussen, Kamara og lagets eldstemann Rune Jarstein blant dem som får sove alene.

– Men jeg er mye på besøk hos Sten Grytebust, sier keeperen.

les også

Børskongen Jarstein hylles i Tyskland: – Enestående

Kamara, som har vært mye inn og ut av troppen det siste året, sier at han er «litt overalt». Romkameratene Birger Meling og Sigurd Rosted, begge født i 1994, danner en nokså tilbaketrukken duo som er «mest på rommet», ifølge Rosted.

– Birger og Rosted ser du bare på måltider og møter, fleiper Sander Berge, som mener de to forsvarsspillerne er litt «intellektuelle» av seg.

Men er det én ting alle spillerne er opptatt av å understreke, så er det at samholdet i troppen er bedre enn det har vært på lang, lang tid. Det gleder Markus Henriksen, som har vært en del av laget siden 2010.

– Det er veldig lenge siden fellesskapet har vært så bra som det er nå. Alle er sammen og gjør ting, sier den trønderske lederskikkelsen.

– Jeg synes det er ekstremt bra nå. Folk setter seg med hvem som helst rundt middagsbordet. Det er enormt bra stemning innad i troppen, sier landslagskaptein Stefan Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder