Brasil-protester til ingen nytte: – Jeg ble dyttet

(Brasil-Sveits 1–1) En perlescoring av Philippe Coutinho (26) til tross: Brasil fikk ikke den åpningen på VM de hadde håpet på.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det sørget sveitiske Steven Zuber for, da han stanget inn utlikningen som ga poengdeling like etter pause.

– Slik er VM. Åpningskamper er alltid vanskelige. Vi må bare se framover til neste kamp, sa Coutinho etter kampslutt.

Dermed er Serbia førersetet etter én av tre kamper i Brasil pulje. Det var det få som trodde etter 20 minutter av kampen i Rostov i kveld:

Da hadde Brasil lekt seg på banen mot Sveits, før Philippe Coutinho tok imot ballen med én touch og ladet skuddfoten fra 18 meter: Et par tideler senere var samme mann i gang med feiringen av et aldri så lite kunstverk.

VM-profeten: Hvordan har du gjort det så langt?

– Jeg ble dyttet

Brasil hadde sjanser nok til å avgjøre selv, men fortvilte også over mangel på hjelp fra dommeren søndag kveld:

Først ropte søramerikanerne på frispark da Steven Zuber stanget inn utlikningen like etter pause - uten å møte nevneverdig sympati hos kamplederen fra Mexico.

– Jeg ble dyttet ut av veien. Det finnes video av det, og dommeren kunne ha sett på den, men det skjedde ikke, sa brasilianske Miranda etter kampen.

– Motstanderen var ikke godt posisjonert, og det var aldri noe frispark, mente derimot Sveits-sjef Vladimir Petkovic.

1–1: Steven Zuber dyttet vekk en motspiller og stanget inn utlikningen for Sveits. Til store protester fra Brasil. Foto: JASON CAIRNDUFF / X03805

Deretter gikk Gabriel Jesus i bakken etter en duell inne i boksen til Sveits midtveis i andreomgangen. Brasil ropte på straffespark. Men igjen uten at dommeren var enig.

les også

Kolarov-frispark senket Costa Rica: – Visste at jeg kunne stå frem

– Aldri straffe til Jesus, konkluderte VGs Bernt Hulsker umiddelbart på Twitter.

Han fikk støtte av BBC-ekspert Chris Sutton:

– Jesus bruker kroppen til å skjerme ballen, men jeg synes ikke det er nok kontakt der. Avgjørelsen er korrekt, sier eks-proffen.

NRK-ekspert Lise Klaveness var ikke enig.

– Min vurdering er at han skal ha straffe, fordi han er forbi og blir holdt med begge hendene i mer enn et halvt sekund, sa hun.

Førsteomgangen var - foruten Coutinhos perle - en rolig affære: Sveits skapte absolutt ingenting.

Solid statistikk

Samtidig virket Brasil svært så fornøyd da de først ledet oppgjøret i Rostov. For da gikk tempoet umiddelbart ned to hakk, og pasningene ble både kortere og mindre kreative enn før scoringen.

les også

Slik forklarer «Chicharito» gledestårene etter Mexicos sjokkseier mot Tyskland

At Sveits ville få det tøft med å snu kampen, ble også støttet opp av statistikk: Før oppgjøret hadde Brasil vunnet 34 av de siste 35 VM-kampene der de gikk til pause med ledelse.

1–0: Philippe Coutinho jubler etter å ha sendt Brasil opp i føringen mot Sveits. Foto: Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN

Men: Bare fem minutter etter pause skjedde det «umulige». Sveits slo en corner inn foran mål. Der stanget Steven Zuber ballen knallhardt i mål. At de brasilianske spillerne ropte på frispark for dytting, hjalp ikke: Det sto plutselig 1–1 i oppgjøret.

At Zuber - til daglig er arbeidstaker i tyske Hoffenheim - faktisk dyttet, er det ingen tvil om. Men ikke nok til å forsvare annullering, mente altså dommeren.

les også

Jada, Hegerberg, nå er du forlovet!

– Det handler ikke om det er en dytt eller ikke, men om hvor terskelen settes internasjonalt. De der blir godtkjent de aller fleste gangene, mente NRK-ekspert Lise Klaveness.

Store sjanser

Neymar kunne avgjort kampen med bare to minutter igjen å spille, men headet istedet hardt rett på keeper fra 11 meter, etter innlegg fra Willan.

Minuttet skjedde det igjen: En gigantisk sjanse for Firminho og Brasil endte med heading fra kort hold, og påfølgende keeperredning.

VM-analyse: Tyskland er nødt til å tenke annerledes (krever innlogging)

Og så: På overtid hamret midtstopper Miranda ballen noen centimeter til side for stolperoten bak Sveits’ målvakt.

Dermed ble det ett mål og ett poeng til hvert av lagene i Rostov søndag kveld.

Når vi maktet å spille offensivt og presse høyt, så fungerte det godt. Nå er vi i en glimrende posisjon foran resten av gruppekampene våre, sier Sveits-sjef Petkovic.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder