Brasil-protester til ingen nytte: – Jeg ble dyttet

FOTBALL

(Brasil-Sveits 1–1) En perlescoring av Philippe Coutinho (26) til tross: Brasil fikk ikke den åpningen på VM de hadde håpet på.

Publisert: Oppdatert: 17.06.18 23:06

Det sørget sveitiske Steven Zuber for, da han stanget inn utlikningen som ga poengdeling like etter pause.

– Slik er VM. Åpningskamper er alltid vanskelige. Vi må bare se framover til neste kamp, sa Coutinho etter kampslutt.

Dermed er Serbia førersetet etter én av tre kamper i Brasil pulje. Det var det få som trodde etter 20 minutter av kampen i Rostov i kveld:

Da hadde Brasil lekt seg på banen mot Sveits, før Philippe Coutinho tok imot ballen med én touch og ladet skuddfoten fra 18 meter: Et par tideler senere var samme mann i gang med feiringen av et aldri så lite kunstverk.

VM-profeten: Hvordan har du gjort det så langt?

– Jeg ble dyttet

Brasil hadde sjanser nok til å avgjøre selv, men fortvilte også over mangel på hjelp fra dommeren søndag kveld:

Først ropte søramerikanerne på frispark da Steven Zuber stanget inn utlikningen like etter pause - uten å møte nevneverdig sympati hos kamplederen fra Mexico.

– Jeg ble dyttet ut av veien. Det finnes video av det, og dommeren kunne ha sett på den, men det skjedde ikke, sa brasilianske Miranda etter kampen.

– Motstanderen var ikke godt posisjonert, og det var aldri noe frispark, mente derimot Sveits-sjef Vladimir Petkovic.

Deretter gikk Gabriel Jesus i bakken etter en duell inne i boksen til Sveits midtveis i andreomgangen. Brasil ropte på straffespark. Men igjen uten at dommeren var enig.

– Aldri straffe til Jesus, konkluderte VGs Bernt Hulsker umiddelbart på Twitter.

Han fikk støtte av BBC-ekspert Chris Sutton:

– Jesus bruker kroppen til å skjerme ballen, men jeg synes ikke det er nok kontakt der. Avgjørelsen er korrekt, sier eks-proffen.

NRK-ekspert Lise Klaveness var ikke enig.

– Min vurdering er at han skal ha straffe, fordi han er forbi og blir holdt med begge hendene i mer enn et halvt sekund, sa hun.

Førsteomgangen var - foruten Coutinhos perle - en rolig affære: Sveits skapte absolutt ingenting.

Solid statistikk

Samtidig virket Brasil svært så fornøyd da de først ledet oppgjøret i Rostov. For da gikk tempoet umiddelbart ned to hakk, og pasningene ble både kortere og mindre kreative enn før scoringen.

At Sveits ville få det tøft med å snu kampen, ble også støttet opp av statistikk: Før oppgjøret hadde Brasil vunnet 34 av de siste 35 VM-kampene der de gikk til pause med ledelse.

Men: Bare fem minutter etter pause skjedde det «umulige». Sveits slo en corner inn foran mål. Der stanget Steven Zuber ballen knallhardt i mål. At de brasilianske spillerne ropte på frispark for dytting, hjalp ikke: Det sto plutselig 1–1 i oppgjøret.

At Zuber - til daglig er arbeidstaker i tyske Hoffenheim - faktisk dyttet, er det ingen tvil om. Men ikke nok til å forsvare annullering, mente altså dommeren.

– Det handler ikke om det er en dytt eller ikke, men om hvor terskelen settes internasjonalt. De der blir godtkjent de aller fleste gangene, mente NRK-ekspert Lise Klaveness.

Store sjanser

Neymar kunne avgjort kampen med bare to minutter igjen å spille, men headet istedet hardt rett på keeper fra 11 meter, etter innlegg fra Willan.

Minuttet skjedde det igjen: En gigantisk sjanse for Firminho og Brasil endte med heading fra kort hold, og påfølgende keeperredning.

VM-analyse: Tyskland er nødt til å tenke annerledes (krever innlogging)

Og så: På overtid hamret midtstopper Miranda ballen noen centimeter til side for stolperoten bak Sveits’ målvakt.

Dermed ble det ett mål og ett poeng til hvert av lagene i Rostov søndag kveld.

Når vi maktet å spille offensivt og presse høyt, så fungerte det godt. Nå er vi i en glimrende posisjon foran resten av gruppekampene våre, sier Sveits-sjef Petkovic.

Her kan du lese mer om