Kommentar

Kongen av Champions League

Av Trond Johannessen

TO KONGER: Cristiano Ronaldo skyter, Zinédine Zidane følger med. To av tidenes beste spillere er klare for å senke Liverpool. Foto: LLUIS GENE / AFP

KIEV (VG) Mens Zinédine Zidane fulgte nøye med, feide Cristiano Ronaldo (33) ballen i mål på hel volley – og dersom han synger litt med på Champions League-hymnen foran finalen; la ham få lov.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Han fortjener det. Dette er nesten blitt som hans egen lille nasjonalsang, og at Ronaldo kan teksten på refrenget så vi foran hjemmemøtet med Tottenham i oktober.

Originalmusikken ble skrevet av Georg Friedrich Händel, til kroningen av George II av Storbritannia i 1727. I nesten 300 år er den brukt ved innsettelsen av nye britiske monarker, men over hele Europa forbindes den i dag mest med fotballverdens største klubbturnering, etter UEFAs kammerversjon fra 1992, den som spilles foran hver eneste kamp og hver eneste TV-sending.

BLIR DET REPRISE? Slik så det ut i Cardiff i fjor, Ronaldo scoret to da Real Madrid Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

les også

Ekspertene: Derfor taper Liverpool finalen

I Champions League er Cristiano Ronaldo den regjerende kongen, det er han Liverpool MÅ stoppe i kveld:

– Han lever for å spille disse kampene, sier Zinédine Zidane selvsikkert på den siste pressekonferansen. Og på treningen like etter så Ronaldo ekstremt selvsikker ut, smilende og fleipende, og hvorfor skulle han ikke gjøre det?

les også

Liverpool er mystikk. Og norsk galskap.

Han skal ut i sin tredje strake finale og den sjette totalt. Bare tre spillere har flere:

  • Real Madrids Francisco Gento (seks seire) og Milans Paolo Maldini (fem seire) har begge åtte finaler, mens Alfredo Di Stéfano spilte syv finaler for Real Madrid og vant fem av dem.

Cristiano Ronaldo har vunnet fire av sine fem, alle etter at toppnasjonene fikk med opptil fire lag hver i Champions League. Med andre ord: Han herjer i en tid der turneringen er på sitt tøffeste.

KONGEKLAR: Cristiano Ronaldo og Real Madrid er som skapt for Champions League-finaler. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Vel var han ganske usynlig i semi nalene mot Bayern München, men dét bør det neppe legges veldig mye vekt på. Nå lukter han en ny stor triumf, den som kan gi ham enda en gullball, som i alle de fire årene han har vunnet turneringen.

Cristiano Ronaldo har scoret i alle de finalene han har vunnet, hvis vi regner inn det avgjørende målet i straffesparkkonkurransen mot Atlético Madrid for to år siden.

les også

Britisk journalist til VG: – Ser ingen scenario hvor Liverpool vinner finalen

les også

Klavans gamle lagkompiser i VIF: – Vanskelig å se at han skulle spille Champions League-finale

Blir det hat trick i Champions League-pokaler, får vi garantert se ham juble i den bare, særdeles veltrente overkroppen igjen. Han sluntrer ikke unna treningen, og det har gitt resultater:

Her er noen av de nådeløse tallene:

  • Med 15 mål er han fem bedre enn Liverpool-duoen Salah og Firmino. Han vil dermed bli toppscorer for sjette år på rad.
  • Han har 105 mål på 100 Champions League-kamper for Real Madrid, enormt, men kanskje like imponerende er det at han har scoret i 66 av de 100 kampene.
  • Det handler heller ikke om en haug målfester mot dårlig motstand i enkle gruppekamper: I cupspillet etter nyttår har Ronaldo 50 mål på 51 kamper. Enormt, det også.

I KIEV: Trond Johannessen.

Så hvordan trives den tidligere Manchester United-helten mot engelske lag? Ikke så veldig mye Liverpool-trøst å hente der heller: I Real Madrid har Cristiano Ronaldo spilt 11 ganger mot Premier League-klubber. Det har gitt åtte mål, syv seire, tre uavgjort og bare ett tap, borte mot Tottenham, i den siste av dem.

Nå venter den største, og da vet vi hva som pleier å skje, da løfter han seg gjerne igjen, disse kampene spilles etter hans melodi.

«Die Meister/Die Besten/Les grandes équipes/The chaaaaam-pi-ooooons.»

PS! I 2014–15 delte Cristiano Ronaldo toppscorertittelen med Barcelonas Lionel Messi og Neymar.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder