Deila etter at Ejuke gjorde opp for kjempebommen: – Ligner på Adegbenro

VALLE (VG) (Vålerenga – Brann 2-1) Ikke hadde Vålerenga vunnet på sin nye stadion og ikke hadde klubben scoret mer enn ett mål i samme seriekamp på tre måneder. Chidera Ejuke (19) hamret i filler de negative statistikkene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Viktigheten av Vålerenga-seieren kunne best sees på trener Ronny Deila, som jublet intenst og ellevilt både på 1-0 og 2-1 – det siste syv minutter før slutt.

Men den fulltrefferen skyldte Chidera Ejuke både treneren, lagkameratene og fansen – for samme mann burde scoret 2-0 på blank goal rett før pause. Men da bredsidet han ballen hardt over, Brann utlignet ved Fredrik Haugen kort tid etter pause – og nedrykkstruede Vålerenga var i trøbbel.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Helt til Ejuke trakk seg inn fra venstrekanten, gikk på tvers og skled klar av det heller halvslappe presset til Brann-trioen Vidar Jónsson, Gilli Rolantsson og Sivert Heltne Nilsen i tur og orden – og banket ballen tilbake i korthjørnet bak Pjotr Leciejewski.

Tenåringen kom til Oslo i vinter på prøvespill og spilte bare sin fjerde seriekamp fra start.

– Det tar gjerne et halvår til et år før afrikanerne skjønner norsk fotball. Han er en gutt som vokser og vokser. Han har ekstrem fart og ligner veldig på Samuel Adegbenro (Rosenborg). Men han er mye yngre enn det han (Adegbenro) var da han kom til Norge. Han skal vi ta godt vare på, sier Ronny Deila i pressesonen etterpå.

VG Live: Fyldig referat her!

– En fryd

Der gikk han gjennom intervjuene nesten like full av adrenalin som han var under feiringene av de hyperviktige hjemmescoringene på Vålerenga kultur- og idrettspark søndag kveld.

– En fryd. Deilig. Nydelig, beskriver VIF-treneren det hele overfor VG.

Sjekk jubelscenene og hva Deila sier her – artikkelen fortsetter!

Siden 16-lagsserien ble innført fra 2009, har poengsnittet for 13. plassen – garantert fornyet kontrakt – vært på 33,5 poeng ved sesongslutt de siste åtte årene.

Det rimer fint med det Deila foreslår Vålerenga (27 poeng etter seieren mot Brann) trenger for å klare seg.

– Vi må nok ha en syv-åtte poeng til, lanserer han.

– Tror du 34 poeng vil være nok i 2017?

– Ja, men vi vil gjerne gjøre det med mer margin enn det. Vi kan slå hvem som helst, hevder Deila – og legger til at Sarpsborg og Rosenborg, som nylig har slått klubben, er veldig gode fotballag.

VIFs tøffe tid: Rekdal slakter gamleklubben

– Jeg var sint

Chidera Ejukes seiersmål betød samtidig at for første gang siden derbyet mot Lillestrøm 24. juni maktet Vålerenga å vinne i Eliteserien. Like lenge er det gått siden de klarte å score mer enn én gang i en seriekamp (7 strake ligamatcher med null eller ett mål).

– En fantastisk følelse. Å score foran hjemmefansen. Nå er jeg veldig glad, sier Ejuke til VG.

Han innrømmer at det kokte litt i hodet etter missen i 1. omgang. Lagkamerat og 1-0-scorer Samuel Fridjónsson ble spilt opp i perfekt skuddposisjon av Daniel Berntsen. Brann-keeper Piotr Leciejewski reddet, men returen var en gavepakke til venstrekanten.

– Jeg var sint. Trenerne sa bare at du må roe deg ned, heve hodet og at flere sjanser vil komme. Det hjalp veldig, beskriver 19-åringen fra Nigeria.

Fikk du med deg? Brann-supportere bortvist fra Oslo

Resultatpress

Vålerenga gikk ut på sin nye kunstgressarena i visshet om at de fortsatt ikke hadde vunnet der – og at Sogndal-seier i Ålesund og tre poeng til Kristiansund etter straffebom av Stabæk tidligere på søndagskvelden.

Men ganske raskt spanderte altså Fridjónsson litt midlertidig balsam på Vålerenga-nervene: Ejuke skjøt i Brann-backen Vidar Jónsson, ballen fikk en uventet bue og landet på Fridjónssons høyrefot.

Han brukte ett kontrolltouch før han skjøv inn 1-0-målet med yttersiden etter åtte minutter. Men dobbeltmissen til Fridjónsson/Ejuke gjorde at ettmålsledelse til pause bare føltes halvparten så bra som det kunne vært for Vålerenga (4-2 i sjanser på det tidspunktet).

For Brann – med tre tidligere Vålerenga-spillere i startoppstillingen – slo tilbake. Et presist, fremoverrettet angrep som startet i keeper Leciejewskis hender endte i 1-1:

Formspiller Deyver Vega slo knallhardt inn fra venstrekanten. VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey var i tvil om han skulle holde eller bokse – og forsøket på å slå vekk ballen ble istedet en volleyballsmash ned i farlig område foran ham.

Der var Gilli Rolantsson først, mens hans forsøk ble blokkert. På returen var Fredrik Haugen nådeløs. Med høyrefoten banket han inn utligningen og i både resultat og spill var medaljeutfordrer Brann tilbake i kampen.

– Jevnt

– Det er ganske jevnt med store sjanser til begge lag, og det er bittert å ikke få med seg noe, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen – som kjemper med Molde, Sarpsborg (møter Odd mandag kveld) og Haugesund om de to topplasseringene bak Rosenborg, som cruiset inn til 3-0 mot Lillestrøm søndag kveld.

På Valle kunne matchen endt med alle tre utfall. Brann fremsto skumle en periode på 1-1 og truet Vålerenga spesielt på dødballene til Fredrik Haugen.

Men Chedira Ejuke ble til slutt forskjellen på lagene. Selv om Kasper Skaanes stormet gjennom med fire minutter igjen å spille. Men da var Adam Larsen Kwarasey påskrudd i VIF-buret.

– Det som gledet meg mest, det er å se lagmoralen. At vi ikke gir opp, at vi står sammen hele kampen ut, sier Ronny Deila.

Matchballene

Slik er de gjenstående innbyrdes oppgjør mellom lagene som er på 11. plass og nedover på tabellen:

Vålerenga (27 poeng): Aalesund (hjemme), Viking (borte), Sogndal (borte)

Kristiansund (26 poeng): Viking (hjemme), Aalesund (borte)

Sogndal (26 poeng): Tromsø (hjemme), Vålerenga (hjemme)

Aalesund (25 poeng): Vålerenga (borte), Kristiansund (hjemme)

Tromsø (22 poeng): Viking (hjemme), Sogndal (borte)

Viking (15 poeng): Kristiansund (borte), Vålerenga (hjemme), Tromsø (borte)

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder