MÅ FÅ KAMPENE PÅ SKJERM: Yngve Hallén vil finne den metoden som sørger for at flest mulig får sett Norges bortekamper - og det er ikke nødvendigvis via regjeringens liste. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG/Frode Hansen, VG

NFF rykker ut mot forslag om landskamper på gratis-TV

Fotballpresidenten mener Huitfelds bommer med listen over idrettsarrangementer

(VG Nett) Fotballpresident Yngve Hallén er svært skeptisk forslaget om å listeføre idrettsarrangementer for å sikre at de blir sendt på TV-kanaler alle kan se.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det finnes andre virkemidler, sier Hallén, president i Norges Fotballforbund (NFF) til VG Nett.

Det er i dag åtte dager til avspark for Norges vei mot VM i Brasil, og Drillos menn møter Island i første kamp - på bortebane. Den kampen kan glippe for norske TV-seere . Så langt har ingen distributører sikret seg rettighetene til kampen.

Årsak: Prisen er for høy.

Da VG Nett snakket med sportssjef i TV2, Bjørn Taalesen, i går, fortalte han at TV2 og NRK har lagt inn et felles bud for å sikre seg kvalifiseringskampene. Det ble ikke akseptert som godt nok.

Mer byråkrati

Det norske landslagets kvalifiseringskamper står på listen over idrettsarrangementer som kulturminister Anniken Huitfeldt og regjeringen vil ha på såkalte åpne kanaler. Forslaget er fredmeles ute på høring.

Men listen sikrer ikke at kampene faktisk blir kjøpt opp og går på norsk TV. I fremtiden kan det oppstå flere situasjoner hvor prisen blir for høy, slik som kvalifiseringskampene til VM.

- Jeg ser ikke at listen har så sterk misjon. Listen blir bare et ekstra element å forholde seg til for de som skal selge dette. Erfaringer fra andre land som har slike lister er at dette påvirker interessen, at prisen presses ned - og det kan ikke være kulturministerens intensjon, sier Hallén.

Hallén skjønner imidlertid intensjonen med listen som som nå er ute på høring.

- Den skal sikre at alle opplevelser av nasjonal interesse skal gå på åpne kanaler. Men slik vil ikke effekten være, sier fotballpresidenten, som mener listen vil forringe økonomien og også produktet.

- Det er en del land som har listeføring, og bare noen får det til å virke. Hos mange har den en negativ effekt, og interessen blant kjøperne blir dårligere når prosessen blir mer komplisert, sier han.

UEFA tar grep

Fotballpresidenten forteller at Det europeiske fotballforbundet (UEFA) ønsker å få på plass en løsning som gjør at hjemme- og bortekamper i slike situasjoner skal selges samlet.

- Jeg mener politikerne heller bør støtte opp under et slikt system, sier Hallén.

Han understreker at slik reglene er i dag, er rettighetene til landskampene styrt av fotballforbundene i hver enkelt nasjon.

- Hvis vi hadde fått samlet disse, kunne flere fått ta del i opplevelsene, sier presidenten.

Vil i dialog

Hallén forteller at Norges fotballforbund har signalisert ønske om å komme i dialog med politikerne om utforming av regelverket.

- Men vi har ikke hørt noe, medgir han.

Presidenten mener det aller mest matnyttige for å løse spørsmålet rundt Norges bortekamper, ville være et samarbeid mellom politikerne og fotballfamilien.

- Vi kunne utvikle ting i lag. Det er fremdeles mulig å snu i denne saken, sier han.

PS! VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i kommunaldepartementet for en kommentar, men har ikke lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder