SOLLIED PÅ TOPP, HALVORSEN I BUNN: Her er oversikten som viser norske treneres poengsnitt i utlandet. Se detaljert tabell i bunnen av saken. Grafikk: Tom Byermoen Foto:

Slik har de gjort det før deg, Henning Berg

VG Nett har undersøkt hvordan norske trenere har gjort det i utlandet

Se detaljert tabell nederst i saken

(VG Nett) Om Blackburn-manager Henning Berg (43) får kjempesuksess i utlandet, så gjør han det som én av få nordmenn.

Pernille Ingebrigtsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I kjølvannet av Bergs ansettelse i Blackburn, har VG Nett sjekket de øvrige trenere som har ledet utenlandske lag på de to øverste nivåene. Bare 13 andre nordmenn har, etter hva vi funnet ut, vært hovedtrenere i utlandet.

Og nordmennenes suksess har ikke vært spesielt stor. Berg - som gikk på tap i sin første kamp forrige helg og så laget spille uavjort tirsag kveld - må gjøre det langt bedre enn mange av de andre nordmennene om opprykksmålet skal innfris. Den tidligere Lillestrøm-trenerens lag møter Birmingham lørdag.

VG LIVE: Følg Blackburn-Birmingham fra kl. 16.VG LIVE: Følg Wolverhampton-Brighton and Hove Albion fra kl. 16.

PÅ TOPP: Trond Sollied er eneste nordmann med et poengsnitt på over to i utlandet. Foto: Eric Lalmand, Afp

Det er Trond Sollied, som har trent seks ulike utenlandske klubber, som er nordmannen med høyest poengsnitt på 2,01. I flere sesonger har han et poengsnitt på over to. I 2006-sesongen, som trener for Olympiakos, hadde han et poengsnitt så høyt som 2,6. På de 15 første seriekampene stod det greske laget med 39 poeng og ledet tabellen, men likevel fikk Sollied sparken som en følge av dårlige resultater i Champions League.

«Drillo» blant taperne

Ståle Solbakken, som hadde stor suksess med danske FC København, ligger på andreplass med et poengsnitt på 1,95 - til tross for å ha sanket kun 29 poeng på 30 kamper i tyske Köln forrige sesong. Nordmannen fikk den siste tiden gjennomgå i tysk presse, og på grunn av misfornøyde supportere måtte Solbakken ha livvakter til å følge seg til og fra trening den siste perioden.

Mens Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen er å finne på tredjeplass, er landslagssjef Egil «Drillo» Olsen, som kun har én sesong med et utenlandsk klubblag, blant tre trenere som har et poengsnitt under én. Olsen gikk under navnet «the mad professor» i engelske aviser og fikk sparken før 1999/2000-sesongen var over. Laget hans, Wimbledon, rykket ned fra Premier League.

Nederst på listen ligger tidligere GIF Sundsvall-trener Jan Halvor Halvorsen med et poengsnitt på 0,78.

Brogeland god, men sparket

Per Brogeland (59) opplevde som Sollied å få sparken til tross for gode resultater. I 1997 fikk han et trenertilbud fra østeriske LASK Linz og ble dermed første nordmann som fikk prøve seg som trener utenfor Skandinavia.

Den tidligere Kongsvinger- og Lillestrøm-treneren mener Rosenborgs suksess i Europa og landslagets gode resultater gjorde at østerrikerne fikk øynene opp for en norsk trener, Brogeland forteller at representanter fra Lask Linz tilfeldigvis fikk se Norge slå Brasil på Ullevaal da de var i landet for å forhandle med ham.

Presidenten blandet seg

Han snakker om et spennende utenlandsopphold i en fotballglad nasjon.

- Selv om vinteridrett er veldig viktig i Østerrike, så er fotball nummer én, sier Brogeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅTTE GÅ TROSS GODE RESULTATER: Per Brogeland fikk sparken i Østerrike før en hel sesong var gått. Det til tross for at laget gjorde det godt. Her fra tiden som Kongsvinger-trener i 1998. Foto: Trond Solberg, VG


59-åringen gjorde sine saker bra i Østerrike, men fikk likevel ikke fullføre hele sesongen. Han forteller at én ting norske trenere kanskje ikke er så vant med, er rike klubbpresidenter som gjerne vil blande seg inn i alt - også det sportslige.

- De har ofte sine meninger om alt mulig selv om de ikke har så mye greie på fotball. Jeg måtte flere ganger si ifra til presidenten at det var jeg som hadde ansvaret for det sportslige, sier Brogeland.

I april 1998 fikk Brogeland den overraskende beskjeden om at han ikke lenger var ønsket i klubben.

- Da hadde vi akkurat slått Rapid Wien 5-0, lå på en tredjeplass på tabellen og var i kvartfinalen i cupen. Men det var én mann som bestemte, og da det var en større trenerpersonlighet ledig på markedet, ble jeg ofret til fordel for ham, sier Brogeland som mener til og med presidenten burde klart å lese tabellen.

- De som er ute må levere

Som en følge av at Henning Berg kjenner godt til Blackburn og England, tror Brogeland at den tidligere landslagskapteinen vil lykkes som manager i sin gamle klubb.

- Berg kommer til en klubb han kjenner godt, og han trenger ikke å begynne på null. Han kjenner språket, er veldig flink på det faglige og er ikke redd for å ta grep. Det er viktig at de trenerne som nå får muligheten i utlandet, viser at de duger.

Det vil gi flere nordmenn muligheten, sier Brogeland.

Selv er han nå uten trenerjobb, men på utkikk etter en ny klubb. Siste klubb Brogeland trente var Kongsvinger i 2011.

PS! VG Nett publiserte først en artikkel med andre tall, men etter å ha blitt gjort oppmerksom på feil, har vi nå rettet til riktige tall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder