BYTTER KANAL: Per Ciljan Skjelbred og Harmeet Singh blir å finne på en annen kanal fra 2013. Canal Plus har kjøpt deler av rettighetene. Foto: Scanpix

TV 2-sjef: - Som lyn fra klar himmel

Canal Plus skal vise norsk eliteserie fra 2013-2016

(VG Nett) Canal Plus overtar fotballrettighetene fra TV 2 i årene 2013 til 2016. Minst seks av kampene skal nå sendes på betal-TV.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det innebærer at betalkanalen har rettighetene til seks eliteseriekamper per runde i avtaleperioden for visning på TV, IP TV, web og mobil.

Rettighetene ble solgt til Canal Plus uten at andre TV-kanaler fikk mulighet til å legge inn bud på kamper i det hele tatt.

- Overrasket

- Beskjeden kom som lyn fra klar himmel. Vi har vært orientert fra fotballforbundet at de i løpet av året skulle gå en anbudsrunde, men dette er et helt annet løp - som vi har vært helt uinformert om , sier TV 2-sjef Alf Hildrum til TV 2 Nyhetskanalen.

- Vi er overrasket, og syns det er noe spesielt, siden vi har brukt mye ressurser på å bygge opp norsk fotball over de fem årene vi nå har hatt samarbeid, sier Hildrum.

TV 2-sjefen mener kanalen har løftet fotballdekningen de årene de har hatt rettighetene. Han sier videre at de ikke har registrert noen misnøye fra fotballforbundets side.

Huitfeldt kommenterer

Kulturminister Anniken Huitfeldt skriver følgende i en e-post til VG Nett som kommentar til rettighetssalget:

- Jeg er opptatt av kommersialiseringen av tv-rettighetene innen idretten. Kampene i eliteserien har tidligere ikke vært begivenheter som kulturdepartmentet har krevd at skulle sendes frikanaler. Tidligere har viktige landskamper og cupfinaler stått på denne lista. Ingen andre land har heller ført opp kamper i nasjonal serie. Det ville neppe blitt godkjent av ESA.

Alf Hildrum mener det er for tidlig å si hva salget vil bety for TV 2s satsning på norsk fotball.

- Det er fortsatt to kamper som ikke er solgt, så får vi gjøre en vurdering av om det fortsatt er av interesse for oss. Vi må kanskje konstatere at norsk fotball og vi går hver vår vei, sier Hildrum.

TV 2-sjefen er overrasket over at andre TV-kanaler ikke fikk sjansen til å by på fotballrettighetene.

- Det betyr også at Fotball Media AS ikke vet om de har fått ut verdien av kampene, siden det ikke har vært noen konkurranse, mener Hildrum.

OVERRASKET: TV 2-sjef Alf Hildrum stiller seg undrende til at andre TV-kanaler ikke ble med i budrunden da Canal Plus kjøpte fotballrettighetene for norsk fotball. Foto: Scanpix

Hemmelighold var forutsetning

Fotballpresident Yngve Hallén mener det er viktig å understreke at fotballforbundet ikke bryter noen avtale i forhold til TV 2.
- Det er rettighetene som har vært ledige fra 2013-2016 som vi har solgt, sier fotballpresident Yngve Hallén til TV 2 Nyhetskanalen.

Fotballpresidenten forteller at de fikk et tilbud på bordet som var så godt, både økonomisk og på andre måter, at de valgte å slå til.

- Vi vurderte hvordan vårt produkt blir verdsatt, og fant ut at dette var et godt bud. En forutsetning for budet, var at vi ikke skulle gå ut med det, sier Hallén til TV 2 Nyhetskanalen.

Hallén forteller at de har solgt rettighetene for fotballkampene på betal-TV for en vesentlig høy pris.

- Når dette tilbudet kommer på bordet, så er det fordi at norsk fotball er attraktiv, og at vi får en svært høy pris, sier Hallén, uten å nevne noe konkret beløp.

Fotballpresidenten mener TV 2 har vært viktig for norsk fotball.

- Vi ønsker selvsagt å ha de med i fremtiden, selv om vi solgte betal-TV-rettighetene. Vi må sette oss ned og snakke med TV 2 når den første skuffelsen har lagt seg, sier Hallén.

FOTBALLPRESIDENT: Yngve Hallén. Foto: Scanpix

- Glade

De øvrige eliteseriekampene vil sammen med rettighetene til magasinet, landskamper, NM, 1. divisjon og Toppserien bli solgt før nåværende avtaleperiode løper ut 2012.

- Vi ønsker attraktivt innhold på Canal Plus, og rettighetene til norsk fotball er et svært viktig tilbud til våre seere. Nå ser vi frem til å utvikle produktet i fireårsperioden, sier daglig leder for Canal+ i Norge, Steinar Brændeland i en pressemelding sendt ut fra Norges Fotballforbunds kontorer i ettermiddag.

Administrerende direktør for Canal Plus i Norden, Johan Kleberg, uttaler følgende om rettighetene:

- Vi er glade for å kunne tilby våre seere det beste fra eliteserien. Sterke lokale sportsrettigheter er en viktig suksessfaktor, sier Kleberg.

- Viktig avtale

Også Norsk Toppfotball er tilfreds med å invitere Canal Plus med på laget:

- Avtalen er viktig fordi den innebærer økonomisk forutsigbarhet, og bidrar til bærekraftige klubber. Avtalen styrker våre inntekter fra betal-TV. Kampstrukturen passer klubbene godt i forhold til ønsket om å utvikle kampdagproduktet, sier styreleder Einar Schultz i Norsk Toppfotball (NTF).

Fotballpresident Yngve Hallén sier at inntektene fra salg av medierettigheter kommer hele norsk fotball til gode ved at man kan videreutvikle breddefotball og toppfotball parallelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder