SAM(M)EN PÅ TOPP i VM? Tromsø-duoen Ole Martin Årst (t.v.) og Sigurd Rushfeldt er ønsket på det norske samelandslaget, som skal spille VM i Frankrike. Foto: Bjørn S. Delebekk

Samelandslaget klar for VM: Vil ha med Rushfeldt og Årst

Når samelandslaget spiller VM i november håper ledelsen på at Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt spiller på topp.

  • Klaus Eriksen

Les også:Normark tar over samelandslaget

Tromsø-duoen er ifølge presidenten i det samiske fotballforbundet, Leif Isak Nilut, begge kvalifisert for å kunne spille på sápmi.

- Jeg regner med at Ivar Morten Normark vil kontakte Rushfeldt, så får han svare selv. Det samme gjelder Ole Martin Årst, sier Nilut til VG Nett.

- Hvis Rushfeldt er formelt kvalifisert, er han mer enn god nok sportslig, sier Normark til VG Nett om Rushfeldt.

Det er opp til Tromsø-spissene selv å bestemme om de vil være med. Om Tromsø havner i kvalifisering komme de trolig til å være ferdig med denne 11. november. VM for urbefolkning og minoriteter som ikke er tatt opp som medlem i FIFA, starter 19. november i den franske byen Hyeres.

Klubbene kan nekte

Dette VM er i regi av N.F. Board som ble etablert i 2003 av advokatene som også sto bak Bosman-dommen. Det er for folkegrupper som ikke tas opp i systemet til FIFA. Nilut sier det ikke er noe i veien for å både representere et landslag i FIFA- eller UEFA-regi, men at klubbene som eier spillerne kan sette ned foten. Morten Gamst Pedersen kunne for eksempel vært med til Frankrike, men er forhindret ettersom Blackburn er midt i serien i denne perioden.

Vinneren av mesterskapet - som arrangeres for første gang - får Nelson Mandela Trophy. Menneskerettighetsforkjemperen liker verdiene dette mesterskapet står for og har gitt tillatelse til å bruke hans navn til pokalen som vinneren tildeles.

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt i Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt onsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder