Disse kan Norge møte i den nye EM-kvalifiseringen

VM-kvalifiseringen er over for Lars Lagerbäck, som nå kan rette blikket mot EM i 2020. Men veien dit blir annerledes enn tidligere. Nå er det klart hvilke nasjoner Norge kan møte i det nye kvalik-formatet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland og Litauen.

Disse kan bli Norges motstandere i veien mot et nytt EM. I hvert fall gjennom nye Nations League (heretter nasjonsligaen), der seedingen ble klar i dag.

Om du ikke umiddelbart skjønner hva nasjonsligaen er, er du neppe alene. Kun de mest ihuga har nok satt seg inn i UEFAs nye kvalifiseringsordning i forkant av EM om snaue tre år.

Målet er å eliminere ubetydelige privatlandskamper og øke interessen rundt landslagsfotballen ved å la alle kampene få betydning.

– Det er både fordeler og ulemper, spesielt for de mindre landene, sa landslagstrener Lars Lagerbäck da han og toppfotballsjef Nils Johan Semb forklarte det nye systemet for pressen for to dager siden (se video i toppen av saken).

Kommentar: Veien til EM ble ikke akkurat enklere

Men det er lett å bli forvirret når det foregår to separate (i hvert fall nesten) turneringer, som begge gir EM-plasser, om prestasjonene er gode nok.

I korte trekk kan Norge komme seg til EM i 2020 på følgende måter:

• Bli blant de to første i en tradisjonell EM-kvalifiseringsgruppe bestående av seks lag. Nytt av året er at tredjeplassen ikke gir playoff-plass, slik som Norge fikk mot Ungarn under EM-kvalifiseringen i 2015.

eller:

• Kvalifisere seg gjennom den nyopprettede nasjonsligaen. Her er Norge i pot med 14 andre lag med omtrent samme FIFA-ranking. Alle de 15 lagene deles opp i fire puljer, og deretter vil gruppevinnerne (fire lag) møtes til et mini-sluttspill (playoff) hvor man til slutt står igjen med én vinner – denne får EM-billett.

Det litt spesielle er rekkefølgen kampene skal spilles i.

1. Først spilles gruppespillet i nasjonsligaen ferdig

2. Deretter spilles den ordinære EM-kvalifiseringen ferdig.

3. Lagene som ikke har kvalifisert seg gjennom EM-kvaliken får en ny EM-sjanse i playoff.

Lagerbäck mener det finnes både fordeler og ulemper ved det nye systemet. Spesielt om man er en av de mindre nasjonene, som for eksempel Norge.

– Det er alltid bedre for de mindre landene å spille treningskamper. Problemet er at våre spillere har mindre internasjonale erfaring. Så det er bra å rullere i treningskamper, sa Lagerbäck og dro frem sin tidligere arbeidsgiver Island som et eksempel.

De er seedet i pulje A, sammen med Tyskland, Polen, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Kroatia og Nederland. Riktignok skal de kun møte tre av lagene i gruppespillet i nasjonsligaen, men motstanden er av topp internasjonal klasse.

– Ser man på Island så kommer de til å spille mot tøffe lag med et relativt lite utvalg spillere. Så de kommer til å slite, avsluttet landslagstreneren.

Les også: Spillere og eksperter: Dette er forskjellen på Lagerbäck og Høgmo

Lag som allerede er kvalifisert via den ordinære EM-kvaliken, vil gi sin posisjon til det nest beste laget i nasjonsligaen.

PSSST! Norges pulje består av 15 lag som den eneste i nasjonsligaen. Det betyr at én av puljene vil bestå av kun tre lag. Derfor telles ikke resultatene mot det dårligste laget i hver gruppe.

Dette er oversikten over alle landene og hvilket nivå de er seedet på:

Pulje A: Tyskland, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Polen, Island, Kroatia og Nederland.

Pulje B: Østerrike, Wales, Russland, Slovakia, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnia og Hercegovina, Nord-Irland, Danmark, Tsjekkia og Tyrkia.

Pulje C: Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Norge, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland og Litauen.

Pulje D: Aserbajdsjan, Makedonia, Hviterussland, Georgia, Armenia, Latvia, Færøyene, Luxembourg, Kasakhstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Under kan du se Lagerbäck oppsummere VM-kvalifiseringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder