King berget poeng på overtid mot Spania

ULLEVAAL (VG) (Norge-Spania 1–1) Joshua King (27) utlignet til 1–1 på straffespark på overtid. – Jeg er stolt av å spille for Norge, sa Martin Ødegaard etter den norske bragden mot Spania.

Poenget var fortjent. Norge hadde Spania på gyngende grunn foran et fullsatt Ullevaal.

– Vi burde kanskje ha vunnet, sa King til TV 2 etterpå.

– Dette er kanskje den beste kampen vi har spilt på Ullevaal. Vi visste at vi måtte ha minst ett poeng for å ha noen sjanse. Vi ga aldri opp.

Til VG fortalte Joshua King at han drev litt «mind games» med keeper Kepa.

– Jeg ville ikke ha for mye øyekontakt. Jeg bestemte meg hvor jeg skulle skyte. Han slang seg tidlig.

les også

Dette laget kan du være stolt av, Lagerbäck

– Dette betyr at vi har sjansen til å komme til EM gjennom kvaliken. Men vi har ikke kommet til noe mesterskap ennå.

Omar Elabdellaoui ble «torpedert» av Spania-keeper Kepa, og dommeren pekte helt korrekt på straffemerket.

King hadde presset på seg, men klarte å score. Han sendte keeperen feil vei. Dermed ble Norge det første laget til å ta poeng fra Spania i denne EM-kvalifiseringen.

– «Josh» er som skapt for de øyeblikkene der, sa Martin Ødegaard til VG.

les også

Midstopperne sentral da Sverige herjet med Malta

Spania ledet 1–0 på et skudd som keeper Rune A. Jarstein (35) kunne ha tatt. Da Norge ikke klarte å klarere skikkelig, endte ballen hos Saúl Ñíguez, som banket gjestene i ledelsen. Jarstein var etter ballen, men klarte ikke å redde.

– Det er svakt av keeper, dessverre. Den skal keeper ta, mente Bernt Hulsker i VGTV-studio.

– Jarstein kommer ikke til å være fornøyd med at han slipper inn den, fastslo TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland.

Lars Lagerbäcks menn sto slett ikke med lua i hånda. På slutten presset Norge på for utligning - men rutinerte spanjoler forsvarte seg perfekt. Helt til overtiden.

Martin Ødegaard var i intervju med VG klar på at det er den beste landskampen han har vært med på med Norge.

– Jeg sa det samme etter Sverige, og jeg sier det også i dag. Det viser at vi tar steg hele veien. Vi er fullt på høyde og i perioder bedre enn en av verdens beste lag, sa Norges juvel.

– I 1. omgang er de ikke farlige i det hele tatt. Og så er vi farlige når vi kommer. Det viser at vi kan slå hvem-som-helst.

– Jeg er ekstremt stolt av å spille for Norge i dag. Vi må bare fortsette sånn, sa Ødegaard til TV 2.

– Vi må bare bygge videre på dette og dra til Romania og ta tre poeng. Det er ikke i dag vi føler oss mest snytt, men jeg føler at vi er nær seier i dag.

Landslagssjef Lagerbäck smilte bredt i TV 2-intervju:

– Vi kunne faktisk ha fortjent tre poeng. De har ballen mye, men de skaper ikke så mye på oss. Dette var fantastisk bra jobbet av «killarna».

– Jeg tvilte ikke på «Josh» på straffen. Han er iskald. Han er mentalt sterkt, fortsatte Lagerbäck, som fortsatt ser et lite håp om EM-billett fra gruppen:

– Sverige kan gå på et feilskjær i Romania i den siste kampen.

les også

Slik går Norge til EM-sluttspillet

Erling Braut Haaland satt skadet på tribunen, Kristoffer Ajer var den eneste nye fra start siden Sverige-kampen - mens Håvard Nordtveit måtte gå av banen i smerter før det var gått en halv time.

Norge ble satt under voldsomt press fra start, men Ullevaal-publikumet ropte på straffe da Joshua King gikk i bakken inne i Spania-feltet etter snaut fem minutter. Dommer Michael Oliver vinket spillet videre. Alt tydet på at det var riktig.

Etter hvert klarte Norge å få «fotfeste», og etter drøyt 20 minutter viste nordmennene sterkt angrepsspill. Det endte med at Omar Elabdellaoui la inn til Joshua Kings pannebrask - men ballen gikk rett på keeper.

Even Hovland kom inn for Nordtveit og holdt på å gi Norge 1–0-ledelse på sin første ballberøring. Men han klarte ikke å få ballen på mål.

Etter 38 minutter fikk Omar Elabdellaoui en vakker pasning fra Ole Selnæs. Men han nølte litt med å skyte - og da skuddet endelig kom, gikk det rett på keeper.

– Norge spiller med akkurat passe arroganse mot spanske stjerner, fastslo TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland.

– Etter en litt treg start har vi kommet skikkelig inn i kampen og til og med skapt sjanser mot etablert spansk forsvar, sa Drillo i TV 2s pausestudio.

– Jeg tror Spania halvveis tar dette som en treningskamp. Det er ikke så stort for dem, fortsatte Drillo.

les også

Keeperheltens råd til landslaget: Slik stopper dere Spania

Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Martin Ødegaard var selvfølgelig sentral, men Sergio Busquets hadde oppgaven med å skjerme 20-åringen utover. Det lyktes han bra med, men det åpnet for andre nordmenn.

– Vi har rystet Spania i lange perioder, fastslo den norske assistenten Per Joar Hansen til TV 2 i pausen.

– Samtidig er forsvarsspillet solid. Den kombinasjonen kan gi oss tre poeng i dag, fortsatte Perry.

Men etter ett minutt i 2. omgang raknet for Norge: Etter et flott spansk angrep på venstresiden, klarerte Norge - men spanjolene klarte å vinne tilbake ballen. Den endte hos Saúl Ñíguez. Hans harde skudd gikk forbi Rune A. Jarstein.

les også

Spanias landslagssjef om Ødegaard: – Har vært utrolig

King holdt på å utligne i neste angrep, men ballen snek seg utenfor da han headet på Martin Ødegaards fantastiske corner.

Etter en time fikk Joshua King selskap på topp av Alexander Sørloth, som ble byttet inn - mens Stefan Johansen gikk ut.

Ole Selnæs hadde et par skuddforsøk, og så fikk Joshua King en kjempesjanse etter en tabbe av Sergio Ramos. Han kom alene igjennom, men skuddet gikk over målet til Kepa.

Bjørn Maars Johnsen kom inn for Markus Henriksen på slutten - for å gjøre livet enda surere for de spanske forsvarerne. Det lyktes.

Norge er altså fortsatt ubeseiret på Ullevaal under Lagerbäck (13 kamper, åtte seirer) og har ikke tapt hjemme på over tre år.

Nå er det nøkkelkamp for Norge mot Romania i Bucuresti tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder