Supporterfyrverkeri preget målløst derby mellom Lillestrøm og Vålerenga

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Vålerenga 0–0) Rivalmatchen mellom Lillestrøm og Vålerenga bød på få sjanser, null scoringer – og fullt tribunekaos med bluss og fyrverkeri både før, under og etter kampen.

0–0 betød Vålerengas 12. strake kamp uten seier og Lillestrøms syvende, men de ytterst få anfallene av fotball blir ikke det som huskes fra Åråsen.

Det utenomsportslige kaoset startet allerede før avspark og var heller ikke over da dommer Tommy Skjerven blåste for full tid. Da hadde kampen tidligere hadde vært stoppet to ganger på grunn av bluss på banen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Etter sluttsignalet fortsatte bruduljene der VIF-fansen oppholdt seg, og det ble kastet bluss og gjenstander inn på en av balkongene bak dem. Fortsatt var det uroligheter en halvtime etter matchen var avblåst.

– Vi var der med mange politifolk og det var nødvendig. Det var mye bluss og uromomenter underveis, men kampen ble gjennomført. Nå er det utslipp, men det er mye bråk. Det er observert folk med jernstenger og andre som har dekket til ansiktet, sa operasjonsleder i Øst politidistrikt, Karianne Knudsen, til VG klokken 18.39.

Hun opplyser at tre personer ble bortvist før kampstart, og at politiet vil følge opp angående de som maskerte seg og kastet bluss.

Se kaoset som oppstod etter kamp her:

– En litt skummel opplevelse

Blusskaoset startet allerede før kamp, der starten ble utsatt et par minutter på grunn av brennende bluss på banen. Det tok ikke lang tid før kampen også ble stoppet på grunn av samme årsak.

– Det føltes ut som en krig, en ordentlig krig. Etter bare fem-seks minutter kom det et bluss rett ved siden av meg, et skikkelig høyt smell, og da ble jeg litt redd. Men det er moro med temperament, sier LSKs Kristoffer Ødemarksbakken til VG.

– Føler du deg utrygg der?

– Nei, jeg gjorde egentlig ikke det. Men det blusset var en litt skummel opplevelse, svarer han.

– Det er helt rett ikke å stoppe kampen, sier LSK-trener Jörgen Lennartsson.

Trippelsjanse

Nærmest å avgjøre det intense, men ikke svært sjanserike derbyet var Herolind Shala, som traff stolpen etter 60 minutter. VIF-spilleren kunne også scoret på returen, men banens gigant Jonas Tamm, som hadde vært overalt hele oppgjøret, kastet seg ned og blokkerte.

Det tredje skuddforsøket i samme angrep fikk Vålerenga-spissen Mayron George etter estlenderens klarering. George bommet – som på det meste han foretok seg lørdagsettermiddagen på Åråsen. Skuddet tok LSK-keeper Marko Maric seg greit av.

Dermed endte fotballen uavgjort – og dem som talte antall bluss fyrt opp hos de to supporterskarene, var nok heller ikke langt unna å komme frem til et uavgjortresultat.

VG Live: Vi fulgte derbyet her!

1. omgang var mest preget av de to utsettelsene som skjedde etter at det ble kastet bluss inn på banen.

Kampen var i gang etter at banen først måtte ryddes og utsatte avspark noen minutter. Men da oppgjøret var i gang, smalt det fra nye supportereffekter og det hele måtte avbrytes av dommer Tommy Skjerven etter to minutter.

Det samme skjedde etter 34 minutter. Da kom det to nye bluss fra Vålerengas tribunedel som lå og brant ut i 16-meteren til Adam Larsen Kwarasey. Kampen ble satt i gang kort tid senere. En tilsvarende stopp-start skjedde etter fem minutter.

– I pausen ble vi enige om at dersom det hadde skjedd et stopp til på grunn av røyk eller signalbluss, så ville lagene ha blitt sendt i garderoben, sier dommer Tommy Skjerven til VG, som tror kampen uansett ville ha blitt fullført lørdag.

Vålerenga-keeperen mener situasjonene var uproblematiske:

– Hva skal jeg si? Jeg føler meg ikke truet eller noe. Det er tenning og supporterne er klare og har møtt opp mannssterke. De er klare for en fest og får kose seg, sier Kwarasey til Eurosport i pausen.

Truet med å stoppe

Rett før pause tok dessuten et 20-talls politifolk oppstilling foran bortetribunen. Dommer Skjerven la til minimum seks minutter i 1. omgang.

– Ett bluss til på banen, så blir kampen stoppet, opplyste speaker på Åråsen da kampuret viste fem minutter – og kalte det en henstilling til samtlige på tribunen på en nær fullsatt arena (9884 tilskuere).

SPESIELLE SCENER: Politiet passer på VIF-supporterne på den ene kortsiden. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Skjerven plukket opp ballen da to minutter var spilt og spillerne måtte ta tidlig pause, men holdt seg ute på banen.

Da kom det både røyk og smell fra tribunene på Åråsen, og NFFs rutinerte sikkerhetsdelegat Geir Ellefsen og øvrige arrangørpersoner entret banen for annen gang.

Ellefsen var også ute på gressmatten og pratet med Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey da avspark ble utsatt.

– Skandale

– Allerede i ferd med å utvikle seg til en skandale, sa Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim da kampen ble stoppet etter fyrverkeriet første gangen.

I motsetning til tribunene var fotballspillet mer innholdsløst før pause:

Deyver Vega skulle hatt fullklaff om han hadde gitt Vålerenga ledelsen med sitt venstrebensskudd etter 27 minutter (gikk over), der backen Ivan Näsberg sto for fint forarbeid.

LSK-spissen Daniel Gustafsson hadde betydelig bedre vinkel og mulighet da han skjøt mot lengste hjørne fra høyre side med høyre fot. Den suste utenfor og var både 1. omgangs største målsjanse og LSKs beste i kampen.

For øvrig kunne Skjerven blåst straffe til hjemmelagets Kristoffer Ødemarksbakken allerede etter 17 minutter da Näsberg sendte LSK-flanken i bakken.

MASKERTE FANS: Her fyrer maskerte VIF-fans bluss opp under kampen mot LSK på Åråsen. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder