TENKER BEST INNENFOR BOKSEN: Med ett unntak har Erling Braut Haaland vært innenfor 16-meteren når han har satt de 26 scoringene sine for Red Bull Salzburg denne sesongen. Den oransje prikken viser fra hvor han scoret, tallet angir kronologien fra 1 til 26. Foto: Design: Kenneth Lauveng

VG kartlegger alle Haalands mål: Her er hans store styrke

STORO (VG) Et typisk Erling Braut Haaland-mål er avslutning på førstetouchen, som oftest med venstrebenet – og i snitt åtte og en halv meter fra mål.

VG har gått gjennom de 26 fulltrefferne i Champions League, østerriksk Bundesliga og cup og som grafikken og videoen viser: Haaland-varene leveres først og fremst i boks – og hans sjeldne kombinasjon av å være utålmodig og treffsikker i samme øyeblikk har gitt blant annet toppscorertet i Champions League og hele fem hattrick for Red Bull Salzburg. Matchballene han får som «trofé», legger han i sengen.

– Dem sover jeg godt med. Ser på dem hver dag, ja, smiler den Leeds-fødte 19-åringen fra Bryne – som gikk fra å vasse i scoringer i klubblaget til å drukne i spørsmål på landslagssamlingens første dag. Han avsluttet med å gå inn til TV 2s intervju til lyden av Champions League-hymnen før han fikk søke tilflukt på hotellrommet på Storo.

Såpass må det kanskje være når turneringens toppscorer dukker opp. Seks av hans syv mål i Europa har kommet på klassisk Haaland-vis: Avslutning på første berøring, brorparten gjort med venstrefoten, og alle syv er innenfor 16-meteren (to straffer). Totalen er 25 av 26 innenfor 16-meteren, 19 av dem på førstetouchen (inkludert de fire straffene), 20 med venstre, fire med høyre og to med hodet.

– Det spørs helt på situasjonen du er i. Hva som er best i den situasjonen, skyte på ett touch eller bruke flere. Å avslutte før de klarer å komme oppi deg; det er viktig, det, sier 19-åringen.

les også

Se alle seriekampene til Erling Braut Haaland på VG+

Pluss content

– Han har scoret mange ulike mål opp gjennom, men flest er nok innenfor. Avslutte tidlig er noe vi har fokusert mye på, ja. Der har han hatt gode trenere og mange forbilder som han har lært mye av, sier pappa Alfi Haaland til VG.

Som VM-spiller for Norge i 1994 møtte han Hugo Sánchez, meksikaneren som i sin tid ble La Liga-toppscorer for Real Madrid med 38 mål på én ligasesong. Alle 38 ble satt på førsteberøringen av Sánchez. Haaland er altså bare halvparten så god – foreløpig.

Ser på stjernene

Men han nevnes stadig vekk som sammenligning til andre store spisstjerner. Landslagssjef Lars Lagerbäck brukte Henrik Larsson tirsdag, mens Erling Braut Haaland selv har studert en rekke angripere i håp om å bli bedre selv.

– Det er mange, veldig mange. Cristiano Ronaldo, Zlatan, van Persie, Kane. Du har veldig mange gode spisser ute i verden, sier tenåringen – som parerer alle spørsmål med «ingen kommentar» når det blir hintet om når han selv ender opp i de samme ligaene som for eksempel Ronaldo eller Harry Kane.

Det som er helt sikkert, er at han kan få sin tredje A-landskamp når Færøyene er motstander i den nær avgjorte EM-kvalifiseringen på Ullevaal fredag kveld. Lars Lagerbäck regner iallfall med å mønstre to rene angripere fra start, i motsetning til kampene mot Sverige, Spania og Romania. Der spilte Martin Ødegaard «hengende spiss» bak Joshua King. Nå er Ødegaard ute med skade, men Erling Braut Haaland har altså returnert etter å ha meldt forfall av samme årsak sist.

– En del spisser søker seg mot ball, mens han søker seg mot der han kan få mulighet til å score. Det er en klar klokskap han har, svarer Lagerbäck på ett av mange spørsmål om Erling Braut Haaland.

– Alltid prøvd å score mest mulig

– Jeg har alltid prøvd å score mest mulig mål. Det har jeg gjort helt siden jeg var liten, 6-7 år. Jeg ville score mest mulig mål, og det er ennå den tankegangen, sier Haaland om hvorfor han ble en så utpreget måljeger.

Hans tidligere trener i Bryne, Alf Ingve Berntsen, tror Haalands klokskap og rappe avslutningsfot foran mål ble perfeksjonert i tiden under Ole Gunnar Solskjær i Molde. Men all treningen som barn og ungdom i Bryne også var med på å forme spillertypen Champions League-toppscoreren er blitt.

– Bruker du for lang tid, blir du taklet. Jeg tror aldri vi snakket mye om det å avslutte fort, men han lærte mye av å gjøre det masse på trening. Så ble han flyttet opp en årsklasse tidlig. Erling var 12 da han begynte med elleverfotball, alle andre var 13. Han var ikke liten for alderen, men var mindre enn mange av de andre. Da nyttet det ikke å lene seg på fysikken. Da viste han «smartness», beskriver Alf Ingve Berntsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder