TUNG VÅR: Det meste har gått galt for Sarpsborg de siste kampene. Her trøster Joachim Thomassen Nicolai Næss etter tapet for Kristiansund. Foto: Andersen, Christoffer / NTB scanpix

Sarpsborg-krisen: – Mange går med en frykt

Fire strake tap i eliteserien og bare 16 poeng på de 21 siste seriekampene. Sarpsborg 08 har gått fra Europa-eventyr til et hjemlig mareritt. Og nå venter erkerivalen Fredrikstad i cupen.

– Jeg tror mange går med en frykt for at den negative spiralen skal fortsette i Fredrikstad, sier Petter Kalnes – sportsleder og nyhetsredaktør i Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi kan ikke være bekjente av det har levert, sier Sarpsborg 08-kaptein Joachim Thomassen til VG. Mandag var hele stallen samlet på Støtvig Hotel på Larkollen «for å finne tilbake til lagets DNA og suksesskriterier».

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

les også

Skrekkrekken fortsetter for Sarpsborg: – Vi må restarte fullstendig

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

2. rundekampen på Fredrikstad stadion onsdag kommer tre dager etter at sarpingene røk 1–3 for Ranheim på hjemlig kunstgress.

Fredrikstad har slitt med sitt lenge, men har tre strake seire i 2. divisjon. 16. mai ble serieleder Stjørdals-Blink slått 1–0.

– Sånn vi spiller nå om dagen, så blir det krig helt inn. Det er vi innstilte på, sier Joachim Thomassen. For 10 år siden var han Fredrikstad-spiller. Den gang rykket FFK ned etter kvalik-drama mot Sarpsborg.

Da skiftet rollene mellom de to fotballbyene.

les også

Helland om tøft RBK-halvår: – Har vent seg til at det stort sett går til helvete

– Jeg tror Sarpsborg vinner dette på grunn av at de har et lag som både er bedre og bedre trent enn Fredrikstad, sier Kalnes.

Sarpsborg imponerte med å slå den belgiske seriemesteren Genk 3–1 og tok fem poeng i Europa League sist høst. Men de norske serieresultatene har i samme periode vært et nedrykkslag verdig.

– Jeg la merke til det, sier Thomassen.

– Men Genk er historie for oss. I Sarpsborg står vi sammen. Det gjaldt da det var soskinn og det gjelder nå. Vi må grave oss ut av den møkkakjelleren vi står i nå, sier kapteinen.

De 21 siste kampene i eliteserien har nemlig bare gitt 16 poeng. Målforskjellen er 18–29 siden 19. august i fjor.

– Det begynner å smitte over på spillet vårt at vi ikke har hatt uttelling i kampene som har vært. I dag har vi ikke overtaket heller, utenom starten av kampen er Ranheim bedre enn oss. Nå må vi restarte fullstendig, og rett og slett stå opp som menn, sa Geir Bakke til Eurosport etter Ranheim-tapet søndag.

Sarpe-treneren gjorde fem skifter på laget før kampen og to nye i pausen.

– Det første Sarpsborg må gjøre er å få satt et lag og et spisspar som fungerer, mener Petter Kalnes i Sarpsborg Arbeiderblad.

Han påpeker at laget savner sin mangeårige danske spiss-suksess Patrick Mortensen (AGF Aarhus) og nevner også Tobias Heintz (Kasimpasa), Joackim Jørgensen (Start) og Joonas Tamm (Flora Tallinn) som spillere som «ikke er erstattet av spillere med samme kvalitet».

VG lupen hadde i mars Sarpsborg på 3. plass, mens lokalavisen satte klubben på 4. plass før seriestart.

les også

Landslaget ønsker Ada Hegerberg velkommen tilbake

– Vi ble også revet med i forventningene om medalje som klubben selv skapte. Men resultatene i treningskampene var gode. Testresultatene det samme. Vi skal også huske at de var gode både i seriestarten mot Molde og før pause mot Rosenborg på Lerkendal. Kanskje har Sarpsborg 08 nå møtt en del utfordringer som kommer som en konsekvens av den suksessen de har hatt, sier SA-eksperten. Kalnes er enig med Thomassen i at 08 må finne tilbake til sitt eget DNA.

Lokaloppgjøret mot Fredrikstad blir uansett svært viktig Et tap kan sette stemningen for lang tid fremover. På grunn av Norges deltagelse i U20-VM er Viking-kampen i neste serierunde utsatt. Sarpsborg 08 skal ikke ut i seriekamp før hjemmemøtet med Odd 16. juni.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder