OPPGITT: Thomas Hitzlsperger - her i duell med Cesc Fabregas under EM-finalen i 2008 - synes synd på folk som har problemer med å tolerere homoseksualitet, som PSGs Alex (innfelt). Foto: AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV / FRANCK FIFE

Hitzlsperger synes synd på Alex etter homo-utspill

Oppgitt over fotballkolleger som ikke tolererer homoseksualitet

Takknemlig for all støtten, men vil ikke bli kalt modig

Thomas Hitzlsperger (31) er takknemlig for all støtten han har fått, men er samtidig oppgitt over hvor langt fotballverdenen henger etter resten av samfunnet når det gjelder homofili.

Jørgen B. Hoff
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Samme dag som den tidligere tyske landslagsspilleren sto offentlig frem med sin seksuelle legning, skulle dokumentaren «Jesus Football Club» etter planen ha blitt vist på franske Canal+.

Programmet handler om religiøsitet blant søramerikanske fotballspillere, og PSG-midtstopper Alex er blant bidragsyterne. Der kommer brasilianeren med følgende uttalelse:

«Gud skapte Adam og Eva, ikke Adam og Yves».

Yves er et fransk mannsnavn. Brasilianeren antyder altså at menn og kvinner utelukkende er ment for hverandre og at to mennesker av samme kjønn ikke skal være sammen.

- Det vil alltid finnes slike fyrer, men det er synd at de ikke tenker mer igjennom hva de sier. Egentlig synes jeg bare synd på dem, sier Hitzlsperger i et større intervju med The Guardian.

- Normalt

DEN FØRSTE: Justin Fashanu ble i 1990 den første profesjonelle fotballspilleren som sto frem med sin homoseksuelle legning. Det førte langt på vei til at han ble utstøtt av fotballmiljøet. Foto: Getty Images

Samtidig har støtten til Hitzlsperger, som er den mest profilerte fotballspilleren som kommer ut av skapet siden Justin Fashanu, vært bred og sterk.

31-åringen blir imidlertid lettere betenkt når han ser på innholdet i de utallige sympatierklæringene som har strømmet på det siste døgnet.

- Jeg har hørt ordet «mot» bli brukt mange ganger. Det er hyggelig å høre, men det er selvfølgelig også en del av problemet. Det er noe som burde forandre seg. Jeg håper inderlig at ingen nevner «mot» noe mer i denne sammenhengen, fordi det er helt normalt at en idrettsutøver snakker åpent om egen homoseksualitet, slik andre prater om koner og kjærester, sier han.

Inspirasjonskilder

Hitzlsperger er den første Premier League-profilen som har pratet åpent om sin egen homoseksualitet, men han har funnet inspirasjon hos utøvere i andre idretter som har gått opp samme løype før ham som den tidligere NBA-proffen John Amaechi, rugbyprofilen Gareth Thomas, stuperen Tom Daley og fotballspilleren Robbie Rogers.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORBILDER: Thomas Hitzlsperger trekker frem Gareth Roberts (f.v.), Tom Daley, John Amaechi og Robbie Rogers, som ved å stå frem med sin legning har gjort det enklere for ham å gjøre det samme. Foto: NTB scanpix


Nå håper han at hans historie vil gjøre det lettere for andre fotballspillere i samme situasjon.

- De var ikke fotballspillere, men det faktum at de gikk offentlig ut ga meg en følelse av at jeg ikke var alene. Jeg begynte å tenke at jeg kunne hjelpe andre fotballspillere som kanskje er i samme sko, så de kunne se at det fantes noen som til og med var landslagsspiller, sier 31-åringen til The Guardian.

- Selvmotsigelse

Han la opp i september etter en innholdsrik spillerkarriere i Premier League og Bundesliga, som også ga ham 52 landskamper for Tyskland.

Det var aldri noe tema for ham å stå frem som aktiv, da han etter eget utsagn har vært gjennom en «lang bevisstgjøringsprosess». Nå følte han imidlertid at tiden var inne da han går inn i «en ny livsfase» forteller han i et videointervju med Die Zeit.

Hitzlspergers ønske er nå å bidra til å normalisere synet på homoseksualitet innen fotballen.

- Det viktige for meg er å vise at det å være homoseksuell og profesjonell fotballspiller er noe som er normalt. Den vedtatte oppfatningen om at det å spille fotball - en sport for menn - er uforenlig med å være homoseksuell, er en selvmotsigelse og bare tull. Jeg tror aldri noen som har sett meg spille kamp har gått derfra og tenkt at noe var galt, eller at jeg var for myk i spillet mitt, sier mannen som bar tilnavnet «The Hammer» på grunn av sitt fryktede venstreben.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool98102171425
2Manchester City96122992019
3Leicester City9522168817
4Chelsea95221914517
5Arsenal94321312115
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder