INGEN EM-KAMPER TIL ULLEVAAL: Dette laget utgjorde Drillos førsteellever til landskampen mot Sveits forrige uke. Landskamper vil det fremdeles være på Ullevaal - men neppe EM-kamper. Foto: NTB Scanpix

Norge dropper å søke på fotball-EM i 2020 - satser på to andre mesterskap

NFFs generalsekretær Siem: - Fant ut at det ikke ville være klokt å søke

Å bygge ut Ullevaal stadion for å tilfredsstille UEFAs EM-krav ville blitt for dyrt for NFF. Derfor valgte de å ikke stille som søkernasjon for mesterskapet i 2020.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Kapasiteten ved Ullevaal oppfyller ikke kravene. Vi ville vært nødt til å bygge om kun for dette, og det ville bety enorme kostnader, forteller generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil Siem, til VG.

Planene om å bli en av søkernasjonene til EM har dermed blitt skrinlagt av NFF. Det viser en liste UEFA presenterte i dag, med oversikt over de 32 nasjonene som har meldt sin interesse.

- Vi vurderte saken i forbundsstyret og fant ut at det ikke ville være klokt å søke. Vi var enig om at det ville bli for omfattende, sier Siem.

Nytt konsept

EM i 2020 skal avvikles i tråd med et nytt konsept - i stedet for å peke ut en ren vertsnasjon, skal sluttspillkampene rett og slett spilles over hele Europa.

Forslaget ble framsatt av UEFA-president Michel Platini under forrige EM, og senere vedtatt av UEFA. Dermed skal i alt 13 byer sørge for å avvikle 51 kamper.

I kjølvannet av dette bekreftet fotballpresident Yngve Hallén at Norges fotballforbund (NFF) ville jobbe for at Oslo skulle bli en av disse 13 byene.

FULL ENIGHET: Ifølge Kjetil Siem var man i NFF enige om at Norge ikke kunne stille som en av søkernasjonene til 2020. Foto: NTB Scanpix

- Ingen vits

Men da kriteriene fra UEFA for å bli blant søkernasjonene kom på bordet, viste det seg å ikke bli så lett. Ifølge Siem opererer UEFA med et minimumstall på tilskuerkapasitet på arenaene, og bruttotallet de krever er 34.000.

Ullevaal stadion er riktignok under utbygging, men vil kun ha en kapasitet på 28.000 når den står ferdig. Dermed gjør Norge seg uaktuelle i EM-kampen.

- Kravene fra UEFA var absolutte. Det var ingen vits for oss å diskutere om vi skulle utvide Ullevaal, det økonomiske nivået ville blitt for høyt, sier Siem.

To mislykkede forsøk

Dermed blir det ikke EM-kamper å se i Norge i 2020 heller. Også turneringen i 2016 har NFF tidligere jobbet for å få - for fire år siden ble det jobbet tett med Sverige om å utarbeide en felles søknad for å forsøke å få mesterskapet.

Den planen falt i grus da verken regjeringen i Norge eller i Sverige ønsket å gi statsgaranti.

IKKE STORT NOK: Ullevaal Stadion ble funnet for liten som arena til et fotball-EM i 2020. - Konkurransen var også for tøff, sier informasjonssjef i NFF, Svein Graff. Foto: Jostein Magnussen / VG

Tøff konkurranse

Informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Svein Graff, peker på flere grunner for at forbundet bestemte for ikke å søke.

- Det var vår dialog med UEFA, den tøffe konkurransesituasjonen blant søkerne og økonomien som avgjorde dette. Selv om vi hadde bygget ut Ullevaal og søkt, er det selvsagt ikke sikkert at vi hadde blitt en av medarrangørene. Vi valgte å være realister i stedet for drømmere. Vi så på Oslos sjanser som vertsby til å være for små, sier Graff til VG.

Mange spør seg kanskje om hvorfor fotballforbundet ikke økte kapasiten til 30.000 i stedet for 28.00 allerede da planene om "den nye Ullevaal Stadion" ble til.

Det hadde heller ikke vært økonomisk forsvarlig, ifølge Graff.

- Det er viktig å få frem at utbygging ikke er synonymt med flere tilskuere. Utbyggingen av nye Ullevaal Stadion innbefatter også nye næringsarealer, blant annet til NFFs datterselskap UBC. Dette gjør vi fordi vi mener norsk fotball trenger et sterkt forbund i Oslo, noe som vil gagne idretten i hele landet.

Nye mesterskap

På NFFs styremøte, der beslutningen om ikke å søke fotball-EM 2020 ble tatt, ble planer for søknader til nye mesterskap lagt.

NFF har gjort et formelt vedtak om å vurdere en eventuell søknad til et kommende U21-EM for herrer - og et EM for kvinner.

- Akkurat nå er slike mesterskap mer realistiske og med helt andre krav til infrastruktur, tilskuerkapasitet og så videre. Det er spesielt spennende med et kvinne-EM, sier Graff.

NFF er fortsatt tidlig i prosessen og har ikke sendt noen formelle søknader til UEFA om disse mesterskapene.

Her er nasjonene som har søkt om fotball-EM i 2020:

* Armenia (Jerevan)
* Aserbajdsjan (Baku)
* Belgia (Brussel)
* Bulgaria (Sofia)
* Danmark (København)
* England (London)
* Finland (Helsingfors)
* Frankrike (Lyon)
* Hellas (Aten)
* Hviterussland (Minsk)
* Irland (Dublin)
* Israel (Jerusalem)
* Italia (Roma, Milano)
* Kasakhstan (Astana)
* Kroatia (Zagreb)
* Makedonia (Skopje)
* Nederland (Amsterdam)
* Polen (Warszawa, Chorzow)
* Portugal (Lisboa, Porto)
* Romania (Bucuresti)
* Russland (St. Petersburg)
* Serbia (Beograd)
* Skottland (Glasgow)
* Spania (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia)
* Sveits (Basel)
* Sverige (Solna)
* Tsjekkia (Praha)
* Tyrkia (Istanbul)
* Tyskland (München)
* Ukraina (Kiev, Donetsk)
* Ungarn (Budapest)
* Wales (Cardiff)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder