MER «TRØKK»: Rune Almenning Jarstein trente sammen med resten av det norske landslaget på Ullevaal stadion i går. Han mener den nye generasjonen fungerer mye bedre som gruppe i regi av Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Jarstein om «nye» Norge: – Det var slappere før

Mer kvalitet på treningene

Hyller det nye støtteapparatet

LILLESTRØM (VG) Med sine 38 A-landskamper har Rune Almenning Jarstein (31) flest i den norske troppen. Han mener mye er bedre med dagens landslag enn under perioden med Åge Hareide og Egil Olsen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg føler at det er veldig høy kvalitet på treningene nå. Spillere som gir 100 prosent hele tiden. Før var det kanskje noen spillere som… Det var litt slappere, da. Litt slappere på trening, selv om spillerne var «på» i kamp, sier Hertha Berlin-keeperen til VG.

Kommentar: Spillerne som endret Høgmos Norge

Den forrige generasjonen hadde noen stjernespillere som tok mye plass, og ofte ble beskyldt for å ha store egoer. I den unge og fremadstormende gruppen til Per-Mathias Høgmo er det ikke et åpenbart hierarki der enkeltpersoner stikker seg ut.

– Ikke noe vondt om forrige generasjon. Kanskje kunne vi trengt noen av de typene, man vet aldri. Men jeg føler vi har en veldig fin og ydmyk gruppe her nå som gir 100 prosent og har lyst til å vinne, sier Jarstein, som fikk sin landslagsdebut under Åge Hareide i august 2007.

Hvem står mot Malta? Nyland føler seg trygg

VETERAN: Rune Almenning Jarstein (t.h.) har vært en del av landslaget siden 2007. Her i en duell med John Carew på trening i forkant av en bortekamp mot Malta. Til venstre er tidligere kaptein Brede Hangeland. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Han mener at det nye, og langt større støtteapparatet til Per-Mathias Høgmo, skal ha mye av æren for at spillerne opplever bedre tider på samlinger.

– Det kunne være godt «trøkk» før også, men det kunne også være veldig slapt. Det er en profesjonalitet som gjenspeiler seg. Høgmo har hentet inn mange nye mennesker i støtteapparatet som er veldig flinke. De har en veldig klar og tydelig plan på trening. Det er mange artige øvelser og da blir det gøy.

Les også: Han er Norges ukjente landslagsspiller

TETT PÅ I FLERE TIÅR: Nils Johan Semb har jobbet rundt det norske landslaget siden 90-tallet. Her jubler han sammen med Joshua King etter 3-0-seieren borte mot Malta i oktober i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Noen vil mene at støtteapparatet kanskje er for stort og ressurskrevende?

– Det er klart det er veldig stort. Men jeg føler at det er nødvendig. Jeg syns det er profesjonelt. Uansett hva det er, så har vi folk til å ta seg av det. Det er sånn det skal være. Nå ser du resultatene kommer. Vi blir bedre og bedre. Det er mye på grunn av et godt støtteapparat også, svarer telemarkingen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har vært rundt det norske landslaget i over 20 år. Han var assistenten til Egil Drillo Olsen før han selv ledet landslaget fra 1998 til 2004. Siden da har han fortsatt i ulike roller i Fotballforbundet.

– Det er positivt at spillerne er fornøyde, vi jakter alltid kvalitative forbedringer i alt vi gjør. Det er slik vi skaper utvikling og fremgang, slik det er nå, men slik har det også vært tidligere, skriver toppfotballsjef Semb i en SMS til VG.

Han har ikke besvart VGs spørsmål om han kjenner igjen Jarsteins beskrivelse «slappere før».

Minner om 90-tallet

EM I SIKTE: Per-Mathias Høgmo i aksjon på Ullevaal stadion denne uken. Etter en tung periode har omsider de gode resultatene begynt å komme for det norske landslaget. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Jarstein føler at den positive stemningen i troppen har smittet over til hele nasjonen.

– Det er en helt annen «go» både i laget og i landet. Jeg tror ikke det hadde vært fullt hus mot Malta for noen år siden. Det minner litt om slik det var på 1990-tallet, sier Rune Almenning Jarstein.

Landslagsdramaet: Slik kommer Norge seg til EM

Ole Selnæs er en av de sist ankomne i gjengen. Han føler at han har kommet til et landslag der alle befinner seg på et likt nivå.

– Det er utrolig lett å komme inn i gjengen. 70-80 prosent er vel enten fra Trondheim eller har spilt i Rosenborg, så jeg kjenner mange fra før. Men alle er utrolig jordnære og hyggelige. Alle vet på klubbnivå hvor viktig det er at laget er samlet og at alle drar i samme retning, sier Selnæs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder