BEST: På avslutninger er det ingen tvil om hvilken nålevende nordmann som er best: Ole Gunnar Solskjær. Her er han i aksjon på treningsfeltet i Kristiansund. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Hent inn Solskjær, NFF

Våre håpefulle, unge spillere dominerer kamper, skaper drøssevis med sjanser, men scorer ikke mål. I Kristiansund sitter Norges beste avslutter, i moderne tid, uten jobb.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norges Fotballforbund bør hente inn Ole Gunnar Solskjær til å trene spissene på de aldersbestemte landslagene. Han har ikke det mest tilgjengelige telefonnummeret i Norge, men han bør være mulig å spore opp likevel.

Skaper sjanser

I U-landskampene mot England og Kazakhstan på Marienlyst i Drammen, skapte Norge rundt 20 målsjanser totalt. Når det gir så lite som to scoringer, så sier det seg selv at noe ikke stemmer. I snitt scores det på en av tre eller fire målsjanser i internasjonale kamper. Norge scoret på en av 10 i de to siste U-landskampene.

På A-landslaget brukes det i snitt fem målsjanser på å score et mål, siden Høgmo overtok (21 kamper). Det er selvsagt altfor dårlig. Landslaget har da også bare scoret 17 mål på disse 21 kampene, og ingen spiller har mer enn to mål siden Høgmo overtok.

Burde scoret sju

I U-kampen mot England dominerte Norge kraftig mot en nasjon med mange Premier League-spillere. Norge var best i banespillet og kom til sjanser eller halvsjanser, uten å score et eneste mål. Mot Kazakhstan burde Norge scoret 7-8 mål. Det ble med en knapp 2-1-seier.

Og det forteller det meste om kampen på Marienlyst.

Men det er ikke bare U-landslagsspillerne som har dette problemet. Det er der fra U-15 og helt opp til A-landslaget. Sigurd Rushfeldt er hentet inn for å hjelpe spissene på U-landslaget, men er det nok?

Det er liten tvil om hvem som er Norges beste avslutter på klubb- og landslag de siste 40 årene: Det er Ole Gunnar Solskjær. Han var ingen barnestjerne, men trente så mye på avslutninger i oppveksten at han raskt ble lagt merke til i tenårene.

Mislyktes

Avslutningsteknikk, når du skal avslutte, på hvilken måte, vurderingen av keeper, hvor god/dårlig tid du har - alt dette fant Solskjær tidlig ut av, og han dyrket avslutteren i seg på en sånn måte at han ble hentet til Manchester United som 23-åring - og scoret nesten hundre ligamål for klubben, tross store skadeproblemer.

Også på landslaget har han bra uttelling. 23 mål på 67 kamper, de fleste som kantspiller. Hvis Solskjær fikk ballen i, eller rundt, 16-meteren, så visste du at det var en reell målsjanse. Det føles ikke sånn når du ser landslagsspissene i dag, verken på A- eller U-landslaget.

I over et år nå har Solskjær vært arbeidsledig, etter at han mislyktes som manager i Cardiff. Han hjelper Kristiansund litt i kampen om opprykk, ellers er det stille. Trolig har arbeidsledigheten delvis vært frivillig, delvis fordi det ikke har dukket opp tilbud som har vært interessante og fristende nok.

Hans måte å visualisere scoringer på, hvordan han tenker i de forskjellige situasjonene, er nødt til å være interessant for landslagsledelsen. Norge har egentlig ikke råd til å la være å spørre.

Talentene finnes

Nå er det selvsagt ikke sikkert at Solskjær er interessert i en jobb rundt de aldersbestemte landslagene, men Norges Fotballforbund bør spørre. For det kan faktisk være at akkurat en slik ansettelse er forskjellen på om Norge får opp spisser som skjønner tegningen, knekker koden som fører dem fra en nesten-scorer til en målscorer, og som scorer akkurat nok mål til at nasjonen når flere sluttspill, enten på U- eller A-nivå - eller ikke gjør det.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Detaljer

For det å score mål er et egen fag, som keeperspill er det. Norsk fotball har ikke hatt en konstant, notorisk målscorer siden Solskjærs dager (la opp i 2007). Men talentene finnes, i for eksempel Mushaga Bakenga, Torgeir Børven og Bård Finne, kanskje også Håkon Lorentzen (18).

Dette er spillere som allerede har vist at de har «noe», en goalgetter i seg. Det er å håpe at utviklingen fortsetter, at de utvikler egenskapen som målscorer.

Men da må noen lære dem i detalj hva som skjer i det siste sekundet, den siste meteren, før du avslutter.

Den mannen er Ole Gunnar Solskjær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder