¤¤ Begge var for trege da de trente med Arsenal som tenåringer

GOD START: Bjørn Petter Ingebretsen viser tommelen opp etter sin første kamp som Godset-sjef - 2-0 over Lillestrøm på Marienlyst. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Ståle Solbakkens kompis er Godsets nye sjef: - Den stille ledertypen

- «Bjølle» er den stille trenertypen, men han har vært viktig for Godset. Og fotballfaglig er han sterk nok, sier Ståle Solbakken (47) om kompisen, den nye SIF-treneren Bjørn Petter Ingebretsen (48).

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fem år gammel

De traff hverandre i tenårene. Ingebretsen kom fra Flisa til Grue som 15-åring, og sammen spilte Solbakken og Ingebretsen på det Solbakken kaller «tidenens sterkeste Grue-lag», med senere KIL-spiller Stig Østerud og driblekongen Kent Bergersen som supplement på midtbanen.

Nå er begge trenere på skandinavisk toppnivå.

En uke med Arsenal

- Bjølle er et år eldre enn meg. Han gikk rett inn på A-laget, før meg. Etter hvert ble vi en sentral duo på midtbanen. Bjølle var veldig god, men preget av mange skader. Og så var han litt tung i kroppen til å ta det siste steget. Men Bjølle var kaptein, lagspiller og en gentleman, sier Ståle Solbakken om kompisen.

Han forteller historien om en treningsuke gutta fikk med selveste Arsenal, i 1986.

- Faren min kontaktet Arne Scheie. Som kontaktet George Armstrong, tidligere Arsenal-legende som da var trener for Mjølner. Armstrong ordnet det så «to lovende spillere» fikk komme en uke til London og Arsenal, husker Solbakken.

GODE MINNER: Ståle Solbakken ler godt av historien om han og Bjørn Petter Ingebretsens møte med Arsenal. Foto:Helge Mikalsen,VG

Pat Rice, en annen Arsenal-legende, som hadde vunnet det meste som spiller og kaptein for Arsenal på 1970-tallet, hadde akkurat kommet inn i trenerteamet til Arsenal da Solbakken og Ingebretsen ankom treningsfeltet i Nord-London.

- Han ville starte med en hurtighetstest på oss. Det var dumt for min del. Men det var enda verre for Bjølles del... sier Ståle Solbakken.

Humor

- Enda verre: Jeg måtte løpe mot den hurtigste spilleren. Jeg tror ikke vi skal kalle det jeg presterte for et «løp» en gang. Det føltes som jeg var født i sirup, er Bjørn Petter Ingebretsens versjon av saken. Han må le når VG ringer han.

- Det var ikke morsomt der og da. Men jeg ser humoren i det i ettertid, sier han.

Men gutta, da 18 (Solbakken) og 19 (Ingebretsen), trente med Arsenals reserver i en uke. De fikk møte stjerner som Brian Talbot og Charlie Nicholas, se kamp med både Arsenal og Queens Park Rangers.

- Vi ble behandlet som konger. Det var bare synd treningsuka startet med den hurtighetstesten... ler Solbakken.

Bjørn Petter Ingebretsen var kaptein på Grue-laget. Han ledet Solbakken. Men det var Solbakken som ble den store lederen - etter hvert. Hvorfor?

Godt trenermiljø

- Vinnerskallen til Ståle. Det er den som er eksepsjonell, og den har fulgt ham hele veien. Det var ikke få ganger han ble sendt av treningen i Grue, fordi laget han spilte på tapte. Den spinkle gutten ble rasende, husker Ingebretsen.

- Den egenskapen har ikke vært like fremtredende hos meg. Men det var et miljø som skapte mange fotballtrenere, Ståle, meg, Kent Bergersen og Tor Ole Skullerud kom alle ut derfra. Og Åge Steen var den første treneren jeg hadde, sier Bjørn Petter Engebretsen.

- Bjølle ble fort voksen. En dag vi plukket han opp på en bussholdeplass i 1987, hadde han blitt far, husker Ståle Solbakken. For Bjørn Petter hadde møtt Aase Kortgaard og fått sønnen som ble hetende Bjarne Kortgaard Ingebretsen. Han ble selv toppspiller, og er i dag assistent-trener i Mjøndalen.

- Bjølle er den stille ledertypen. Jeg er bare usikker på hvor lenge han orker å «stå bak mikrofonene», som Solbakken kaller kontakten med media.

- Det er ikke det morsomste jeg vet. Men det er ikke det som skal felle meg. Jeg fikser det fint, sier Bjørn Petter Ingebretsen - som fikk seier 2-0 i sin første kamp som Strømsgodset-trener.

Mange besøk

Han har holdt god kontakt med Ståle Solbakken hele veien. Og de har besøkt hverandre. Ingebretsen sørget for at Solbakken kom til Strømsgodset og holdt et foredrag før klubben skulle ut i Europa. Ingebretsen har besøkt Solbakken, både i København, Wolverhampton og i Køln.

- Jeg har fått små drypp og innspill fra Ståle hele veien, sier Bjørn Petter Ingebretsen. Han mener trener-rollen, nå når han går fra spillerutvikler og assistent, handler mest og «ærlighet» og «tydelighet».

- Noe av det første jeg tenkte på da jeg fikk jobben var: Hva skal jeg gjøre på de lange bussturene nå? Jeg har spilt kort med gutta, med spillerne. Nå må jeg finne på noe annet, sier Ingebretsen. Han vet han må sette seg i respekt, men mener det handler om de samme: Tydelighet og ærlighet.

- Hvordan du skal lede, vært tydelig på feltet og i garderoben, ikke ha på deg en maske, være sånn du er. Klarer du det, så kommer du langt, tror Ingebretsen.

Ståle Solbakken om typen Bjørn Petter Ingebretsen:

- Han er en rolig fyr. Hvis spillerne i Godset ser Bjølle sint i garderoben, da er de virkelig ute og kjøre. Jeg har sett ham sint EN gang, beskriver Solbakken.

Ingebretsen har allerede invitert Ståle Solbakken til Drammen for en prat, men da fikk den nye Godset-treneren til svar:

- Nå må jeg først handle nye spillere til neste sesong...

- Da får jeg først høre på Ronny Deila da, svarte Bjørn Petter Ingebretsen...

Mer om

 1. Strømsgodset IF

Flere artikler

 1. Godset spiller for sin åttende cupfinale, har aldri tapt en semifinale...: «Toro» og «BP» sammen igjen – 24 år etter nesten-opprykket med Grue

 2. Godset-trenerens sønn håper faren mislykkes i jobben

 3. Ingebretsen tilbake på jobb som Godset-trener: Fikk hjerteinfarkt på fjelltur: – Måtte krabbe ned fra toppen

 4. Godset låner ut Ingebretsen til kriserammede Fredrikstad: – En stor utfordring

 5. Rekken uten tap ble økt til 17 hjemmekamper i serien: ... men nå måtte selv «BP» kjefte litt

Fra andre aviser

 1. Strømsgodset-treneren innlagt med hjerteinfarkt

  Aftenposten
 2. Ingebretsen fikk Godset-jobben

  Aftenposten
 3. Godset-treneren tilbake etter hjerteinfarktet: - Jeg er i fyr og flamme

  Bergens Tidende
 4. Godset-treneren tilbake etter hjerteinfarktet: - Jeg er i fyr og flamme

  Aftenposten
 5. Godset-treneren tilbake etter hjerteinfarktet: - Jeg er i fyr og flamme

  Fædrelandsvennen
 6. Fikk hjerteinfarkt sist gang han ledet Godset. Nå blir han hovedtrener igjen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder