JAGET: Martin Ødegaard er ønsket av stort sett samtlige toppklubber i Europa. Her etter den strålende debuten for U21-landslaget tidligere i høst. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Pappa Ødegaard om Europa-turneen: - Gjør det vi synes er best

Nils Johan Semb mener «verdensrekorden» i klubb-besøk er smart

Martin Ødegaard (16) er i ferd med å sette ny verdensrekord i å besøke internasjonale toppklubber. Pappa Hans Erik (40) er ikke i tvil om at det er en fornuftig løsning.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På sosiale medier er det de siste dagene blitt spøkt med meldinger som at Ødegaard ikke lenger skal spille for et lag, men heller bruke de neste 20 årene av karrieren til å besøke verdens største klubber.

Blir kjent med klubbene

- Jeg vet at noen er skeptiske til dette, men de får tommelen opp av meg. De tar kontroll på situasjonen og gjør en grundig research. Martin og Hans Erik får dannet seg et inntrykk av klubben, menneskene, spillerne og nivået. Det er en smart investering for å ta et best mulig valg, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb i Norges Fotballforbund.

Hans Erik Ødegaard har et avslappet forhold til at rundreisene til Europas toppklubber skaper masse oppmerksomhet og diskusjoner verden over.

Oslo 20141112. Hans Erik Ødegaard, far til Martin Ødegaard, på tribunen før privatlandskampen i fotball mellom Norge og Estland på Ullevaal stadion i Oslo onsdag kveld. Kampen endte 0-1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

- Hva andre mener kan ikke vi forholde oss til. Vi gjør det vi synes er best. Så registrerer vi at mange har meninger om dette, men det er hyggelig med engasjement, sier Ødegaard senior til VG.

Han holder fremtidskortene tett til brystet og føler at sønnen, som fylte 16 år i går, takler situasjonen uten å la seg prege nevneverdig.

- Jeg tror egentlig det går ganske bra. Vi får ikke gjort noe med det. Det er bare sånn det har blitt.

Han har selv nok å henge fingrene i, for å si det forsiktig. Denne høsten og forvinteren har han besøkt klubber som Real Madrid, Barcelona, Bayern München og Liverpool. Noen ganger alene, noen ganger sammen med sønnen.

Vil ikke si når avgjørelsen tas

I tillegg til å forvalte interessene til verdens mest ettertraktede tenåring, er Hans Erik Ødegaard far til tre, ektemannen til ei, driver 18 klesbutikker - og er assistent-trener i Mjøndalen.

- Nå har vi fri i Mjøndalen, men jeg har hektiske dager. Det er det alltid. Det er ikke snakk om noen fritidsproblemer, sier 40-åringen med sin lune humor.

I går rakk han knapt å feire bursdagen til fotballverdenens mest omtalte 16-åring.

- Jeg har så mye å gjøre jobbmessig. Jeg tror ikke det blir noe særlig bursdagsfeiring.

- Kommer dere til å vente til over nyttår med å bestemme dere for neste klubb?

- Jeg vet ikke. Eller, jeg vet jo, men det blir for mye å kommentere. Vi vil ikke bidra til mer spekulasjoner.

- Hva kan du si generelt om at så mange storklubber ønsker Martin?

- Alle synes vel det er hyggelig og smigrende.

- Er det et vanskelig valg?

- Vi tenker ikke sånn.

- Hvordan tenker dere da?

- Da er vi inne på det vi ikke ønsker å gå inn på. Vi har sagt i måneder og år at det vi er opptatt av, er utvikling. Og det er det fortsatt.

Styrer sønnens interesser selv

Familien har foreløpig ingen planer om å inngå et formelt samarbeid med en agent eller en advokat for å få hjelp til å styre «Martin Ødegaard AS». Nils Johan Semb er overbevist om at Strømsgodset-juvelen er i de beste hender.

- Fra utsiden har de gjort ting riktig hele veien i år. Det har gått veldig fort, men de klarer å holde fokus. `Martin selv har vært helt eksepsjonell i forhold til trykket rundt debuten på landslaget og frem til nå. Når valget om neste klubb blir tatt, vil ting roe seg betraktelig, mener Semb.

Den tidligere landslagssjefen har selv merket hvor stor interessen for Martin Ødegaard er på sine reiser i utlandet. Ikke minst da han var i England forrige helg.

- Jeg har fått mange spørsmål om ham. Folk er nysgjerrige og lurer på hvem denne gutten er. Det er også viktig å presisere at Martin ikke reiser rundt for å vise seg frem, men for å bli kjent med klubbene. Det er en god investering både på kort og lang sikt.

- Det er vel fornuftig å ta valget ganske snart?

- Det er nok fornuftig å ta valget i nær fremtid. Så blir det en annen vurdering om når tidspunktet for å forlate Strømsgodset er rett. En annen problemstilling er om han ønsker å gå rett til en storklubb som Real Madrid, Barcelona og Bayern München eller en klubb som for eksempel Ajax. Jeg tror han har nivået inne til å kunne spille for Ajax allerede til sommeren. Det er en lenger vei i de aller største klubbene, men jeg tror han kommer til å ta nivået der også etter hvert, svarer Nils Johan Semb.

PS! I går kom kampoppsettet for neste års Tippeliga. Allerede i andre runde møter Mjøndalen-assistent Hans Erik Ødegaard sin egen sønn og Strømsgodset i Buskerud-derby på Marienlyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder