ALLTID ET SMIL PÅ LUR: Per-Mathias Høgmo møtte pressen på Lillestrøm mandag ettermiddag, tre dager før den svært viktige playoff-kampen mot Ungarn. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

Høgmo om Johansen: – Ikke unaturlig at han får høre det

Alle de 24 spillerne i troppen er friske og raske til Ungarn-kampen

Gleder seg over formen til Pedersen og Elyounoussi

OSLO/LILLESTRØM (VG) Stefan Johansen (24) møter motgang for første gang i karrieren siden gjennombruddet i 2012, men det bekymrer ikke Per-Mathias Høgmo (55) før hans viktigste uke som norsk landslagssjef.

Publisert:

– Jeg tenker at det er slik det skal være. Det går litt i bølger. Celtic har hatt en tøff periode, og Stefan er en sentral spiller der. Det er ikke unaturlig at han får høre det da, sier Høgmo til VG på en pressekonferanse i Lillestrøm mandag.

Torsdag leder han Norge i den første av to EM-playoff-kamper mot Ungarn. Den siste avgjørende kampen spilles på Groupama Arena i Budapest søndag.

Fått med deg dette? Derfor stenger Høgmo alle treninger før Ungarn-kampen.

En av landslagets beste spillere de siste årene, Stefan Johansen, har hatt noen tøffe måneder for Celtic og fått kritikk for sine prestasjoner i den skotske pressen. Senest i søndagens seriekamp mot Ross County. «Han må tas ut laget og bli bedt om å dra på ferie i fjorten dager», skrev Daily Record i sin liveoppdatering fra kampen. Dette er første gang Johansen møter motgang siden gjennombruddet for tre år siden.

Ledertype

MOTBØR: Stefan Johansen fortviler under Europa League-kampen mot Molde forrige uke. Celtic, Johansen og Leigh Griffiths (til venstre) tapte 1-2. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Finnmarkingen fikk sitt store gjennombrudd for Strømsgodset i 2012. Året etter tok drammensklubben seriegull med Johansen som hærfører på midten. Tidlig i 2014 reiste han fra Drammen til Skottland og Celtic, der han senere ble gjenforent med manager Ronny Deila. Samme år ble han kåret til årets norske fotballspiller. Og i mai i år ble han kåret til årets spiller i Skottland for sesongen 2014/2015.

– Stefan er en ledertype i denne gruppen som vi er veldig godt fornøyd med, fortsetter Høgmo, som ellers kunne melde at alle 24 spillerne i troppen er skadefrie.

Hvilken form er landslagsspillerne i? VG har gått gjennom og vurdert alle de 24 spillernes form etter kamper for sine respektive klubblag i helgen.

Landslagssjefen har brukt Johansen som en av to sentrale midtbanespillere i hele EM-kvalifiseringen. Der starter han også etter alt å dømme i torsdagens kamp, sammen med Alexander Tettey. Han var kaptein for Premier League-klubben Norwich for første gang denne helgen. Det endte med 1-0-seier over Swansea.

Formspillerne

Tettey er ikke den eneste som i er godt slag før Ungarn-kampen. Spiss Marcus Pedersen og kantspiller Mohamed Elyounoussi har briljert for henholdsvis Strømsgodset og Molde de siste ukene. På pressekonferansen fikk landslagssjefen spørsmål om duoen banker på døren til startoppstillingen:

– Samtlige spillere er tatt ut i kraft av at de er i stand til å gjøre en jobb i disse to kampene. Fra start eller som innbytter. Det gjelder også dem.

RBK-trenerens hjelpende hånd til Høgmo: – Det er mitt eget valg. Men jeg tror Per-Mathias ble glad for det valget.

På spørsmål om hvorfor han velger å stenge treningene før kampen på torsdag, svarer Høgmo:

– Nå er ikke treningene stengt, de er faktisk åpne. Men vi velger å stenge dem etter en periode. Internasjonal fotball blir stadig tightere og det er mindre marginer. Derfor har vi valgt å gjøre det på den måten.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/20677http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/20678

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder