Razzia på FIFA-presidentens kontor fredag

PRESIDENTER: FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) har fredag blitt siktet av sveitsiske påtalemyndigheter. Også UEFA-president Michel Platini (t.h.) har blitt avhørt - med vitnestatus. Foto: Fabrice Coffrini , AFP

Sepp Blatter siktet for økonomisk kriminalitet - Platini avhøres om overføring på 17,5 mill.

Den sveitsiske riksadvokaten bekrefter at de har siktet FIFA-president Sepp Blatter for økonomisk kriminalitet.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Samtidig blir UEFA-presidenten Michel Platini avhørt som vitne, fordi Blatter er mistenkt for en illojal utbetaling på to millioner sveitserfranc til Platini.

Dette tilsvarer 17,5 mill. kroner. Dette skal være penger for arbeid utført mellom januar 1999 og juni 2002 - men betalingen ble ikke gjennomført før februar 2011.

Dette blir bekreftet i en pressemelding, der påtalemyndighetene også opplyser at de har hatt razzia i FIFAs hovedkvarter fredag. Med assistanse fra Kriminalpolitiet har de vært på presidentens kontor og data har blitt beslaglagt, heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Slik jakter FBI på Blatter

Riksadvokatens folk avhører nå Blatter, etter at han tidligere i dag satt i styremøte i FIFA, skriver BBC Richard Conway på twitter.

Tidligere fredag ettermiddag avlyste FIFA-presidenten plutselig en pressekonferanse i Zürich. Årsaken er altså at han måtte i avhør.

Blatters advokat avviser overfor New York Times beskyldningene:

– Vi er overbevist om at når sveitsiske myndigheter får mulighetene til å gjennomgå dokumentene, vil de se at kontrakten var skikkelig forberedt og fremforhandlet av de riktige personer i FIFA, sier Richard Cullen.

LES OGSÅ: Her kaster han en bunke penger på Blatter

Etterforskningen har blitt iverksatt som følge av mistanke om vanstyre og underslag.

– Det har ikke vært noe vanstyre, sier Cullen til New York Times.

Blatter er mistenkt for i 2005 å ha skrevet en kontrakt med Karibias fotballunion (den gang med Jack Warner som president) som ikke var gunstig for FIFA. Riksadvokaten mistenker at Blatter handlet mot FIFAs interesser og etiske retningslinjer i denne saken, som omhandlet TV-rettigheter.

Oversikt: Slik er den omfattende FIFA-skandalen

FIFA opplyser at de vil samarbeide fullt ut med sveitsiske myndigheter. Ut over det kommer de ikke til å kommentere det smo har skjedd fredag.

I august sa Blatter til BBC at han er «ren» og at det «ikke er korrupsjon i fotballen».

Det ble tidligere fredag klart at FIFAs neste styremøte var flyttet fra Tokyo til Zürich. Mange tolket dette som at Blatter ikke ønsket å dra til Japan, som har utleveringsavtale med USA.

Sveitsiske Blatter har sagt at han skal gå av som FIFA-president, men at han blir sittende inntil forbundet skal ha sitt ekstraordinære valg i februar neste år.

LES OGSÅ: Fotball-VM midt i skisesongen.

– Det som er viktig, er at vi kommer til bunns i dette, og at saker som kommer opp, blir etterforsket, og at hele fotballfamilien bidrar med å belyse sakene, slik at etterforskerne får best mulig arbeidsforhold, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG.

Sist uke ble generalsekretæren i FIFA, Jérôme Valcke (55), suspendert i forbindelse med forhandlinger om en billettavtale. Valcke benekter forholdene han blir beskyldt for.

Å selge billetter til en høyere pris enn de er kjøpt for, er i seg selv ikke ulovlig i de fleste land. Det er imidlertid etisk problematisk for en organisasjon som FIFA å bli knyttet til noe som kan mistenkes for å være svartebørsvirksomhet.

Siktelsen mot Blatter er en avgjørende utvikling i FIFA-saken, som startet med at 14 fotballtopper ble arrestert i slutten av mai mens de var samlet for FIFAs kongress. FBI hadde utstedt disse arrestordrene, som ble gjennomført av sveitsisk politi.

Flere artikler

 1. Hevder Blatter risikerer 90 dager suspensjon

 2. Toppsponsorene ber Sepp Blatter gå av - FIFA-presidenten nekter

 3. Platini forsvarer og forklarer millionutbetaling

 4. Hevder FIFA-topper beriket seg selv med 670 millioner

 5. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

Fra andre aviser

 1. - Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

  Bergens Tidende
 2. Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

  Bergens Tidende
 3. Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

  Bergens Tidende
 4. Coca-Cola og McDonalds vil fjerne Blatter nå - presidenten nekter

  Bergens Tidende
 5. Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

  Fædrelandsvennen
 6. Coca-Cola og McDonalds vil fjerne Blatter nå - presidenten nekter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder