Amerikansk storavis: - Verdens verste klubbeier

Langli: - Jeg vil si han har lyktes med klubben sin

CARDIFFS MEKTIGE EIER: Vincent Tan med sine velkjente solbriller på plass på tribunen for å se sitt Cardiff i aksjon. Foto: PA Photos

Dette er Cardiff-eierens villeste påfunn

(VG) Vincent Tan (61) er mannen som kan bli Ole Gunnar Solskjærs (40) nye sjef til tross for at Molde-treneren ikke har tallet åtte i fødselsattesten.

Artikkelen er over seks år gammel

Det er nemlig en av flere tilsynelatende merkelige ideer overtroiske Tan mener kan redde Cardiff fra nedrykk.

Med bart, solbriller og drakten som nå er rød stappet godt ned i buksen har eieren ertet på seg Cardiff-fansen. Mannen som er en av Malaysias mest suksessrike forretningsmenn kjøpte seg inn i den walisiske klubben i 2010.

Planen var å lede Cardiff til Premier League og tjene penger på suksessen selv på det asiatiske markedet. To år senere bestemte han at draktene ikke lenger skulle være blå, men røde, og endret samtidig klubbens logo.

Fugl ble drage

Den klassiske fuglen i emblemet ble erstattet med en drage. Han skal også ha lekt med tanken om å endre klubbens navn til Cardiff Dragons, men foreløpig har det blitt med ideen.

- I deler av Asia er rød gledens farge. Det er fargen for feiring og fest. I kinesisk kultur er blå sorgens farge. Manchester United og Liverpool spiller i rødt og er mer fremgangsrike og har flere supportere enn Chelsea og Manchester City, sa Tan til BBC etter endringen som fikk Cardiff-fansen til å se rødt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GODE TIDER: Vincent Tan og Malky Mackay etter opprykket til Premier League. Den siste tiden var de ikke like glade i hverandre. Foto: PA Photos

Tidligere manager Malky Mackay tok med seg Iain Moody da han flyttet til Wales. Sportsdirektøren fikk deler av æren for opprykket, men ble sparket av Tan i oktober da han skal ha ment det ble brukt for mye penger på å hente nye spillere i sommer.

Ifølge The Guardian var det likevel hverken Mackay eller Moody som sto for kjøpene, men Tan-kompis og Cardiff-styreformann Simon Lim.

Maler ble sportsdirektør

Ny sportsdirektør ble Alisher Apsalyamov fra Kasakhstan. Han er 23 år og har ingen bakgrunn fra fotballen bortsett fra at han jobbet for Cardiff i sommer. Oppgaven? Male veggene på Cardiff City Stadium.

Vincent Tan bor fortsatt i Malaysia, men flyr i sitt privatfly, som onsdag skal ha landet i Molde, til kampene i Wales. Fra sin plass på tribunen har han ifølge britisk presse flere ganger ha gitt beskjed til lagets manager om å endre taktikk eller gjøre bytter underveis i kampene.

- Hvis du spytter inn mye penger må du så klart få bestemme en del, har Tan uttalt.

En av meldingene skal ha gått på at spillerne må skyte mer fra egen halvdel. Det skal Tan ha fått for seg at er en god idé etter at Mark Hudson scoret på den måten mot Derby våren 2012.

- Det er slik man scorer mål, skal Tan ha sagt til manager Mackay på telefonen ifølge Daily Mail.

I KJENT STIL: Vincent Tan. Foto: PA Photos


Sendte sint E-post

Klubbens supportere har truet med opprør etter at Mackay fikk sparken i romjulen. Tan skal ha blitt rasende etter at manageren uttalte at han ønsket å styrke troppen med tre nye spillere i januar.

Eieren skrev i en e-post at Mackay kunne gå frivillig eller få sparken, men selv om styreformann Mehmet Dalman sa ultimatumet var trukket tilbake, måtte den populære manageren gå tredje juledag.

- Du må ikke bare velge klubb, men velge en klubb med en eier og mennesker rundt deg som du stoler på, har Ferguson sagt til sin tidligere elev Ole Gunnar Solskjær.

Likevel kan det altså se ut til at Molde-manageren nå blir en del av sirkuset i Cardiff. TV 2 melder at Solskjær blir presentert allerede før lørdagens FA-cupkamp mot Newcastle, og den tidligere Manchester United-spissen er tilstede på Emirates Stadium sammen med Tan for å se Cardiffs kamp mot Arsenal.

Slaktet i storavis

Og det til tross for at han er født 26.02.73. Vincent Tan skal nemlig ha gitt beskjed til Cardiff-styret om at nøkkelen til å overleve i Premier League er mennesker med tallet 8 i sin fødselsdato. 8-tallet er høyt respektert i Asia og skal være Tans lykkenummer.

Nyttårsaften var det mange Cardiff-supportere som kom med «Tan out»-bannere. Vaktene på stadion beslagla disse bannerne, noe Cardiff City Supporters' Trust reagerte sterkt på. Et avtalt møte mellom Tan og supporterne ble - fra Tans side - avlyst i romjula.

- Vi er skuffet over at dette møtet ble utsatt på et tidspunkt da det er stor uro i klubben. Det er mange spørsmål som supporterne fortsatt ønsker svar på, hvordan klubben drives og åpenhet, og klubbens finansielle fremtid, sa leder i Cardiff City Supporters' Trust, Tim Hartley.

Eieren ble neppe mer populær da han dagen etter Mackay-sparkingen buet på sine egne spillere etter at waliserne mistet 2-0-ledelsen hjemme mot Sunderland på overtid.

- Verdens verste klubbeier, er tittelen i en sak USA Today skrev om Tan dagen før Mackay ble sparket.

- Det har blitt en massesuggesjon at Tan er en kjempeidiot, men jeg vil si han har lyktes med fotbalklubben sin. De har rykket opp og spilt ligacupfinale. Han fikk fansen mot seg da han byttet farge og endret logo, men hvis du som eier spytter inn millioner hvorfor skal du ikke få bestemme det? Det er hans fotballklubb. Uten ham hadde de vært nede i divisjonene, sier TV 2s Morten Langli i kanalens Premier League-sending.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool33292272254789
2Manchester City33213981344766
3Leicester City33177963313258
4Chelsea331761060441657
5Manchester United331510856332355
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mer om

 1. Premier League
 2. Molde FK

Flere artikler

 1. - Solskjær må sikre seg at eieren ikke blander seg inn

 2. Pluss content

  Den elleville historien om Cardiff-eieren

 3. Tan ber om granskning av Palace-sjef etter skjebnetapet

 4. Sparket Cardiff-manager til Solskjær: - Lykke til!

 5. Solskjærs forgjenger i SMS-skandale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder