PÅ PLASS: Mame Biram Diouf, Pierre-Emerick Aubameyang, Yaya Touré, Seydou Keita og Nabil Bentaleb er blant stjernene som er på plass i Afrikamesterskapet. Foto:AFP,AP

Disse stjernene barker sammen i Afrikamesterskapet

VGs oddstips: Elfenbenskysten og Algerie bør vinne sine innledningskamper

Afrikamesterskapet 2015 er i gang - uten regjerende mester Nigeria, og Egypt som har vunnet tre av de siste fem mesterskapene. Dermed står vi foran et svært åpent mesterskap.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Problemene har nærmest stått i kø foran årets Afrikamesterskap. Høsten 2014 trakk Marokko seg som arrangør på grunn av Ebola-frykt. Marokkanerne ønsket at hele turneringen skulle utsettes, men det afrikanske fotballforbundet var ikke enig og flyttet turneringen til Ekvatorial-Guinea. Marokko, som ikke hadde spilt kvalifisering, ble kastet ut. Inn med Ekvatorial-Guinea, en nasjon som på sin side hadde blitt diskvalifisert i første kvalifiserende runde, etter å ha brukt en ulovlig spiller i møtet med Mauritania. Men nå er mesterskapet i endelig i gang.

Egypt, som har vunnet tre av de fem siste mesterskapene og syv totalt, klarte ikke å kvalifisere seg. Det gjorde heller ikke regjerende mestere Nigeria.

Det kan åpne for at stjernegalleriet til Elfenbenskysten kan vinne sitt første Afrikamesterskap siden 1992. Didier Drogba, som de siste mesterskapene har ledet Elfenbenskysten, har gitt seg på landslaget. Likevel må Yaya Touré, Salomon Kalou, Wilfried Bony og co. finne seg i å være favoritter i dette mesterskapet.

Med Manchester City-stjernen Yaya Touré i spissen spiller Elfenbenskysten sin åpningskamp mot Guinea tirsdag. En kamp laget skal og bør vinne.

Norsk Tipping tilbyr en vinnerodds på 1,50 i oppgjøret, og 2,45 med 0-1 i handikap, noe som ikke er utenkelig.

Algerie er trolig Elfenbenskystens tøffeste konkurrent i årets Afrikamesterskap.

Nabil Bentaleb og co. imponerte i fjorårets Brasil-VM, og holdt verdensmester Tyskland til ekstraomganger i åttedelsfinalen. I tillegg er de laget som er høyest på Fifa-rankingen før mesterskapet.

Men det handler først og fremst om å komme seg videre fra dødens gruppe for Algerie. Første hinder er gruppens antatt svakeste lag, Sør Afrika. Algerie-seier gir 1,75 ganger innsatsen hos Norsk Tipping, og skal være et solid spill. Spennende er også 3,30 for handikap-spillet med 0-1 som utgangspunkt.

Her kan oddsforslaget leveres eller du kan sette opp ditt eget (les også våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter)

Kampen har spillestopp 19.55, og sendes på Eurosport.

Ghana og Senegal er de to øvrige lagene i Algeries gruppe. De møtes i ettermiddag. En åpen kamp, som fort kan ende uavgjort, som tre av mesterskapets fire første kamper. Uavgjort-oddsen i dette oppgjøret er 2,90. Kampen har spillestopp 16.55, og vises på Eurosport.

Her kan du lese Trond Johannessens, vår journalist på internasjonal fotball, vurderinger av de fire gruppene i årets Afrikamesterskap.

Slik spilles Afrikamesterskapet

16 lag er med I Afrikamesterskapet. De er delt inn i fire grupper. De to beste i hver gruppe til kvartfinalen. Her er gruppene (FIFA-ranking i parentes):

Gruppe A:
Ekvatorial-Guinea (118), Burkina Faso (64), Republikken Kongo (61), Gabon (62).

Favoritter:
Burkina Faso var i finalen sist og skal gå til kvartfinalen. Gabon, anført av Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang, vant kvalgruppen foran Burkina Faso. Kongo en utfordrer, vertsnasjonen skal være sjanseløs.

Gruppe B:
Zambia (50), Den demokratiske republikken Kongo (57), Kapp Verde (40), Tunisia (22).

Favoritter:
Tunisia skal komme seg greit videre. Kapp Verde en sjarmerende outsider, med potensial til minst kvartfinale, men da skal først Zambia og DR Kongo fjernes.

Gruppe C:
Ghana (37), Algerie (18), Sør-Afrika (52), Senegal (35).

Favoritter:
En meget tøff gruppe. Algerie imponerte i VM, og får et ganske klart favorittstempel. Men hverken Senegal eller Ghana er å spøke med, og Sør-Afrika er på gang igjen.

Gruppe D:
Elfenbenskysten (28), Mali (49), Kamerun (42), Guinea (39).

Favoritter:
Elfenbenskysten bør og skal avansere, men Kamerun blir en lei nøtt – og pass opp for Guinea, som leverte en råsterk kvalik, til tross for at Ebola-frykten gjorde at de ikke fikk spille i eget land.

VG og Norsk Tipping har et kommersielt samarbeid om tipping. VG får en kommisjonærinntekt av spill hos Norsk Tipping basert på trafikk på våre spillsider og tippeartikler.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder