Historisk overkjøring og mål fra midtbanen

(USA – Japan 5-2) For en ellevill VM-finale: Det var stygt før fem minutter var spilt, brutalt før det hadde gått et kvarter – og ydmykende da Carli Lloyd (32) scoret sitt tredje mål fra midtbanen.

Artikkelen er over fire år gammel

USA ledet 4-0 etter 17 minutter, og det skal jo egentlig ikke være mulig i en VM-finale.

Det stoppet på 5-2, den største seieren og den mest målrike finalen i dame-VMs historie og en tangering av den mest målrike på herresiden; Sverige-Brasil 2-5 i 1958.

Minnet om Brasil-ydmykelse

Starten på BC Place i Vancouver var nesten uvirkelig, og det minnet litt om VM-semifinalen på herresiden i fjor sommer, da Tyskland ledet 5-0 over Brasil etter 29 minutter. Det var total overkjøring.

I motsetning til Brasil greide Japan å reise seg litt, reduserte til 1-4 før halvtimen var spilt og til 2-4 tidlig i 2. omgang. Men motbakken var for bratt. De ballteknisk suverene japanerne ødela alt for seg selv i begynnelsen, da de overhodet ikke hengte med i de kraftfulle amerikanske svingene.

Krise etter krisemøte

2-0: Carli Lloyd kjemper inn USAs andre mål. Foto:Darryl Dyck,Ap

Japan ble nådeløst straffet for sin dødballsvakhet. Først Megan Rapinoes lave corner som alt for enkelt nådde helt frem til Carli Lloyd. USA-kapteinen kom i stor fart bakfra og presset inn ledermålet. Like etter frispark fra Lauren Holiday, som ble flikket videre av Julie Johnston – og foran mål hadde Lloyd igjen revet seg løs fra Azusa Iwashimizus markering. 2-0. Klokken hadde ikke engang kommet til fem minutter.

Og som om ikke starten var ille nok for Iwashimizu, så hun nesten litt småsvimmel ut da hun klønet til en klarering med hodet. Før midtstopperen rakk å komme til seg selv hadde Lauren Holiday meid inn 3-0 på hel volley.

Les også: Ingen steder går utviklingen like fort

De japanske spillerne prøvde seg med et kort krisemøte rundt keeper Ayumi Kaihori, men det fungerte dårlig. Det gikk ikke veldig mange sekundene før ydmykelsen var total. Carli Lloyd rev til seg ballen, var våken, så at keeper Kaihori sto langt ute – og skjøt fra midtstreken. Ballen dalte inn via fingertuppene til en desperat ryggende målvakt.

DEN TOTALE YDMYKELSEN: Carli Lloyd har skutt fra midtstreken. Ballen snek seg forbi keeper Ayumi Kaihori. Foto:Darryl Dyck,Ap

Carli Lloyd, VMs viktigste spiller og kvinnen bak så mange avgjørende amerikanske mål, hadde scoret tre ganger i finalen. Hun dominerte fullstendig, og var bare centimeter unna et fjerde mål.

Smånervøst

Der og da føltes det knapt som det ville være noen ende på fornedrelsen. Men stoltheten tar du ikke fra japanerne. De løp videre, prøvde videre, og det var høy klasse på 1-4-reduseringen; Yuki Ogimi vendte bort Julie Johnston og plasserte ballen vakkert forbi Hope Solo (USAs første baklengs på 540 minutter).

TUNG SLUTT: Japan hadde seks strake VM-seire, men avslutningen ble brutal. Her keeper Ayumi Kaihori, Homare Sawa og en veldig fortvilet Saori Ariyoshi. Foto:Andy Clark,Afp

Stakkars Azusa Iwashimizu ble gråtende ofret til fordel for legenden Homare Sawa, og Japan kom mer og mer med i kampen. Og da Julie Johnston nikket ballen i eget mål syv minutter etter pause så det plutselig smånervøst ut for USA.

Les også: Rønning vil mer

Men det roet seg igjen etter et par minutter. Japan-keeper Kaihori mislyktes med en corner-klarering og Tobin Heath kunne banke inn 5-2-målet. Både Heath og Carli Lloyd var blant de tre amerikanerne som misset under straffespark-konkurransen i VM-finalen mot Japan for fire år siden. Nå fikk de, og USA, sin store revansj.

Ventetiden over

Amerikanerne har ventet i 16 år på dette VM-gullet. De vant sitt andre (av tre mulige) i 1999, men har etter det måttet nøye seg med to tapte semifinaler (2003 og 2007) og en tapt finale (2011).

USA-HELTER: Carli Lloyd scoret tre ganger og styrte fullstendig, men da Abby Wambach kom inn et snaut kvarter før slutt var det hun som overtok kapteinsbindet. Foto:Nicholas Kamm,Afp

USA har tre strake OL-gull fra 2004 til 2012, men det er VM-gullet de ville ha, ikke minst superveteranen Abby Wambach, som kom inn og overtok kapteinsbindet 12 minutter før slutt.

– Du kan vinne så mange titler og turneringer du vil, men ingenting teller like mye som VM, meldte Wambach for noen dager siden.

Og endelig ble USA kvitt sitt eget spøkelse. I sluttminuttene fikk også 40 år gamle Christie Rampone bli med på festen, den eneste i den amerikanske troppen som var med forrige gang det ble gull. Og Wambach satte kapteinsbindet på Rampones arm før de sammen gikk for å ta imot pokalen. Det var «oppdrag utført». Hverken Wambach eller Rampone er med i Frankrike om fire år.

Nå har USA tre VM-gull, Tyskland to, Japan og Norge ett hver.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder