Slik er Ada Hegerbergs Lyon-liv:

Spiller med stjerner ** Venter på mamma-hjelp ** Snakker fire språk

«Det var så uvant at alle skulle kysse hverandre på kinnene hele tiden»

LYON (VG) Hun går bare rundt og smiler. Ada Hegerberg (19) lever enhver fotballspillers drømmeliv, og hun vet at hun fortjener det.

  • Stine Løvmo Lie

Artikkelen er over fem år gammel

På en strøken gressmatte løper en gråhåret mann og brøler på fransk. Utenfor gjerdet står nysgjerrige tilskuere og tar bilder, og i begivenhetens sentrum befinner en 176 centimeter lang norsk 19-åring seg.

Det er en vanlig dag i livet til Ada Hegerberg. Siden hun i sommer forlot tyske Turbine Potsdam til fordel for Olympique Lyonnais, har hun tilbrakt timevis på dette treningsfeltet.

Overgangen var stor.

– I Tyskland gikk tilbakemeldingene på hva som var dårlig. Her får vi også høre hva som er bra. Jeg er opptatt av å få tilbakemeldinger, og det var viktig for meg å ha en lang prat med treneren før jeg signerte.

Bestilte froskelår

LEVER DRØMMERLIVET: 19-åringen elsker profflivet i Frankrike. Det vises på banen. Foto:Stine Løvmo Lie,VG

Treneren er Gèrard Prêcheur. Han er ivrig i tjenesten, og han har fått sving på Lyon. På fransk.

– Gèrard snakker ikke et ord engelsk, forteller Hegerberg.

Da hun ankom sin nye hjemby kunne hun så vidt si «bonjour».

– Min første middag her ble litt annerledes enn jeg hadde planlagt. Jeg bestilte kylling på restaurant. Eller, det var det jeg trodde.

Sunndalingen ble servert froskelår.

– Det var litt seigere enn kylling, men det var god saus.

Hun ler. Fransk er et vanskelig språk, men nå klarer hun å kommunisere med lagvenninnene på banen, og hun forstår trenerens instrukser.

Lei av kjærestespørsmål

Ada Hegerberg er så mangt. Hun er fotballstjerne i Frankrike. Hun snakker (nesten) fire språk. Hun bryr seg ikke om biler, men hun peker hver gang hun ser en Mini Cooper. Hun er en ekstremt dårlig taper. Hun leser mye, liker Disney-filmer og pappas risotto. Hun er lillesøster til Andrine og Silas. Og hun er opptatt av å bli tatt på alvor.

NØKKELSPILLER: Hegerberg scoret fem mål du landslaget kvalifiserte seg til neste sommers VM i Canada. Foto:Jose Manuel Ribeiro,Reuters

– Jeg er fotballspiller, og jeg vil at journalister skal snakke med meg om fotball. Det er så mange som spør om jeg har kjæreste og sånn, det er ikke det jeg har lyst til å snakke om. Jeg kan fotball, det er jobben min.

Budskapet kan ikke misforstås. Hun er trygg nok på seg selv til å skjønne at hun fortjener det livet hun lever. Timene på treningsfeltet har hun for lengst mistet tellingen på, og hun har gått glipp av mye av det hennes jevnaldrende har fylt ungdomstiden med. Betalingen? Profftilværelse i Lyon, opptil 10 000 tilskuere på tribunen og Puma som privat skosponsor.

Ingen av delene skyldes tilfeldigheter. Hun lever et toppidrettsliv, og hun har gjort det lenge. Nå spiller hun i en klubb hvor kvinnelaget har høy status, men hun vil ikke snakke om penger.

I kvinnefotball er det ikke normalt med overgangssummer. Lyon gjorde et unntak da den norske jenta ble hentet fra Turbine Potsdam. Hegerberg ønsket seg bort, men hun hadde ett år igjen av kontrakten. Lyon kjøpte henne ut, og fire serierunder senere er det ingen som angrer.

Venter på mamma

MAMMA-HJELP: I en nesten helt tom leilighet i Lyon, venter 19-åringen på innredningshjelp av mamma. Foto:Stine Løvmo Lie,VG

VG er med Hegerberg og agenten Dietmar Ness på biltur.

– Ta til høyre her, sier hun til agenten sin. På tysk.

Samtidig tikker det inn en tekstmelding.

– Ei på laget tilbyr meg både kjøleskap og komfyr. Dette kan bli bra.

Foreløpig bor hun i en temmelig tom leilighet ved Perrache i Lyon.

– Jeg venter på at mamma skal komme og hjelpe meg med innredning, men det hjelper jo om jeg får skaffet meg kjøkkenutstyr. Nå kan jeg lage meg mat.

19-åringen er opptatt av kosthold. Det gir hun storesøster Andrine æren for. De dro sammen til Tyskland og Turbine Potsdam for to år siden. Da var Ada bare 17 år, og hun lærte mye av å bo med Andrine.

– Det er jeg glad for nå. De andre på laget spiser loff som de dypper i sjokolademelk til lunsj. Jeg vet selv hva jeg får energi og overskudd av, så jeg klarer å styre unna de største fristelsene.

Hun synes at makroner er oppskrytt, og hun spiser ikke dessert etter frokost, men noen franske trekk har hun tilegnet seg.

– I starten var det uvant at alle skulle kysse hverandre på kinnene hele tiden. Nå er jeg helt med på det.

Høye hæler og menn i dress

Lyon har flere Michelin-stjerner enn taxisjåfører og en imponerende gamleby. Hegerberg tar med VG på omvisning.

– Det er så fint her. På fridager tar jeg ofte en sykkeltur rundt i byen for å bli bedre kjent. Jeg liker at folk går så stilig kledd, og at det er kafeer overalt.

Menn i dress stresser forbi. Lyden av høye hæler som treffer asfalten, er ikke til å unngå å legge merke til. Den norske landslagsspilleren er mer avslappet i jeans og skinnjakke. Hun er opptatt av klær, men som hun sier:

– Vi fotballspillere går ikke sånn.

Og det er fotballspiller hun er.

For først og fremst liker hun Lyon på grunn av kvaliteten på laget. Det er høyt tempo på treningene. Hun spiller med stjerner, og hun må jobbe hardt for en plass på laget.

Lever ut drømmen

GÅR FOR TRIPPEL: Lyon, med Hegerberg i spissen, går for både seriegull, cupseier og Champions League-troféet denne sesongen. Foto:Robert S. Eik,VG

Det tok ikke lang tid før hun fant seg til rette. Hegerberg er ansatt av den franske toppklubben for å score mål, så da gjør hun nettopp det. I sin første cup i Lyon-drakt, ble hun kåret til turneringens beste spiller. Nå har spissen seks scoringer på fire ligakamper for serielederen. Det er nok til at hun troner på toppen av toppscorerlisten.

– Den starten jeg har fått er utrolig motiverende, sier landslagsspilleren, som hevder at profflivet ikke er ensomt.

– Jeg har aldri angret. Jeg jobber med det jeg elsker, jeg lærer et nytt språk, og jeg blir kjent med en ny by. Det er nok å gjøre, og når jeg setter det jeg får opp mot det jeg har ofret, er det ingen tvil om at alt er verdt det.

– Dette er drømmen min.

Hun smiler så øynene forsvinner, og det går ikke an å unngå å tro henne.

Flere artikler

  1. Hegerberg scoret da Lyon vant cupfinalen

  2. Ada Hegerberg ble historisk – tidenes første kvinnelige Ballon d’Or-vinner

  3. Hegerberg med ny superkontrakt

  4. Privatsponses av utstyrsgigant

  5. Hun får aldri nok mål

  6. Pluss content

    Slik ble «fenomenet» Hegerberg best i verden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder