SLAPPET: Kjetil Siem, her på Ullevaal stadion, garanterer at de med etniskminoritetsbakgrunn etter hvert også dukker opp i landets fotballstyrer. I NFF-styret har ingen medlemmer flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn. Foto: Kyrre Lien

NFF-Siem: Helt naturlig med få flerkulturelle i fotballstyrene

Generalsekretæren mener Norge ikke tør ta hele integreringsdebatten

ULLEVAAL (VG) Kjetil Siem (53) hevder norsk fotball er best i samfunnet på integrering - og synes det er ganske naturlig at ikke flere med minoritetsbakgrunn er i norske fotballstyrer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs artikkelserie denne uken har pekt på hvordan flere og flere med etnisk minoritetsbakgrunn dominerer i norsk fotball - både i serie og på landslag. Men de flerkulturelle er fraværende i styrerommene, både i toppklubber og fotballkretsene.

Dumt, men samtidig helt naturlig, ifølge norsk fotball øverste administrative sjef - generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund.

Selv «innvandrer»

- Norge har ikke vært et innvandringsland særlig lenge. Det begynte for 40 år siden. Vi er kommet veldig kort, sammenlignet med for eksempel USA, som har 200 år med innvandring. Men den generasjonen som kommer nå, som er mer «norske» i oppvekst og tilnærming, vil lettere skli inn i disse rollene. Det ser du i næringslivet også, sier Siem i dette intervjuet med VG.

BAKGRUNN: NFF mener klubbene er for dårlige på integrering

Han var selv «innvandrer» i Sør-Afrika gjennom fire år. Det har fått ham til å tenke på at ikke alle sider ved integreringsdebatten som kommer frem i Norge.

- Av grunner jeg ikke forstår, virker det på meg som det norske samfunnet ikke helt skjønner at er du oppvokst og oppdratt som en del av en veldig forskjellig kultur, vil norsk kultur oppleves å være fra en annen planet. Spørsmålet er jo da hvem og hvordan vi skal tilpasse oss hverandre og integreres. Hvem skal godta hva? Vi tør faktisk ikke ta debatten i dette landet, mener Siem.

- Kulturforskjell

Derfor peker han på norsk fotballs absolutte krav til ledere som en mulig årsak til mangelen på eksempelvis styremedlemmer med etnisk minoritetsbakgrunn.

- Kulturforskjellen mellom norsk idrett og frivillighet - og det mange av dem som kommer hit er vant med, er ofte veldig stor. I fotballen i Norge må du tilpasse deg hundre prosent til vår hovedfilosofi. Vi kan ikke tolerere en annen form enn vår egen visjon inn mot driften av idretten. Som for eksempel spissing tidlig i barneidretten eller ekstrem dyrking av enerne.

- Vi er ikke imot å dyrke frem enerne, men det er helheten som er hoveddrivkraften i norsk fotball. Få, om noen, av Norges innvandrerland har kulturelt sett den samme tilnærmingen. Og da er det vanskeligere å få rekruttert. Kanskje strider vår tilnærming mot din egen overbevisning, og det kan oppleves frustrerende, sier generalsekretæren.

Da han selv, sammen med kone og barn, skulle være «sørafrikanske» innbyggere i fire år, prøvde han etter beste evne å innfinne seg etter deres system - på de fleste områder.

- Like krav

- Kravene som ble stilt til våre barn var helt like, om de var norske eller afrikanske. Skolene har for eksempel uniform, og vi kjørte ikke hardt på at vår bakgrunn tilsa at barna skulle slippe det, forteller Siem.

DELTA I VG-KÅRING: Norsk fotballs integreringsildsjel

- Men hvor skal «integreringen» starte på lederplan? I klubbene? I Fotballforbundet?

- Dette vil gå av seg selv. Vi må bare være litt tålmodige. Ta typer som Tarik Elyounoussi og Mohammed Abdellaoue. Vil det være plass til dem på trener/ledernivå når de kommer hjem etter fotballkarrieren? Selvfølgelig, svarer Siem.

- Flere peker på mangelen på «dugnadsforståelse» som en årsak. Er det en forklaring?

- Nei. Det finnes klubber der innvandrere bidrar veldig. Det blir for enkelt å si. Men det handler om kultur, ikke latskap. Jeg tror mange har lyst til å bidra mer enn det de føler er mulig, mens andre ikke bryr seg. Slik er det blant etniske nordmenn også.

- Er norsk fotball flinke nok til å oppmuntre de med etnisk minoritetsbakgrunn til å ta styreverv?

- Kan godt hende vi ikke er det. Ofte er det språkbarrierer og ubegrunnet frykt for det ukjente som gjør det vanskelig. En dynamikk det ikke er enkelt å knekke koden på. Men det kommer. Det kan jeg garantere, sier Kjetil Siem.

LES OGSÅ: Derfor er Nasra historisk i norsk kvinnefotball

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder