POPULÆR: Wyane Rooney og Manchester United har mange supportere i Norge. Her i kamp med Sunderlands Billy Jones forrige helg. Foto: Jon Super , Ap

TV 2 og Discovery i heftig budkrig: I morgen avgjøres TV-kampen om Premier League

Betaler over en milliard kroner for rettighetene

Blir for første gang trolig dyrere enn norsk fotball

I morgen blir trolig de norske Premier League-rettighetene avgjort. For første gang vil prisen overstige en milliard kroner.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste ukene har det blitt kjempet en heftig kamp om å sikre seg retten til å det lukrative produktet de neste tre årene fra høsten 2016. VG har fått bekreftet at avgjørelsen er ventet å falle i morgen.

Les også: Slik blir den store TV-kampen

Har vært en gullgruve

TV 2 er desperate på å beholde Premier League – som har vært en økonomisk gullgruve for kanalen etter at de overtok rettighetene i 2010. Hvis engelsk fotball glipper er det ventet at staben må reduseres vesentlig fra og med neste år.

POPULÆR: Daniel Sturridge og Liverpool har svært mange norske supportere som ønsker å betale for å se favorittlaget på TV. Foto: Carl Recine , Reuters

Men TVNorge- og Eurosport-eier Discovery gir med sine økonomiske muskler TV 2 knallhard kamp. MTG Viasat har også vært med i racet, men kampen står mellom TV 2 og SBS Discovery. Tidligere i høst var det et aktuelt scenario å selge de skandinaviske rettighetene felles. Det skal imidlertid ikke ha generert store nok bud.

Nå handler det om en ren auksjon mellom TV 2 og SBS Discovery der den som betaler mest får lov til å vise engelske delikatesser for norske TV-seere fra og med neste høst. VG har snakket med en rekke kilder tett på prosessen. Samtlige spår et rotterace der det er vanskelig å peke ut en forhåndsfavoritt.

Les også: TVNorge-eier snøt TV 2 for OL

Betaler over en milliard kroner

Den harde konkurransen har ført til at Premier League-rettighetene for første gang ligger an til å bli solgt for over en milliard kroner for den neste treårsperioden. TV 2 skal ha betalt 600-700 millioner kroner for inneværende periode. Nå kan prisen komme til å bli doblet.

KJEMPER OM PREMIER LEAUGE: Administrerende direktør Harald Strømme (t.v) og programdirektør Eivind Landsverk i Discovery Networks Norway ønsker å overta engelsk fotball fra TV 2. Foto: Jørgen Braastad , VG

Det vil trolig sørge for at engelsk fotball for første gang vil bli solgt dyrere enn norsk fotball.

Norges Fotballforbunds datterselskap Fotball Media, som forvalter TV-rettighetene til norsk serie og cup, har besluttet å avvente Premier League-salget før man går i gang med prosessen om å selge norsk fotball fra og med 2017. Naturlig nok: Den aktøren som ikke får engelsk fotball vil være desperat på å sikre seg Tippeligaen.

Det som da igjen blir strategisk viktig for Fotball Media, er hvordan anbudsdokumentet for norsk fotball skal se ut. Ønsker man å teste publikums betalingsvilje for Tippeligaen med at alt går eksklusivt på pay-TV – som i Sverige og Danmark? Ønsker man å selge alt til én eller flere aktører? Og ønsker man færre ulike kamptidspunkter og dager enn i denne rettighetsperioden?

Les også: Sky og BT betaler 59 milliarder for Premier League

Norsk fotball avventer Premier League-salget

Fått med deg denne? Tippeliga-opprør mot Hallén

– Jeg kommer ikke til å gi noen videre kommentarer rundt våre vurderinger nå, utover at vi er i en prosess med å strukturere salget. Det vil være klart når det er klart, og da vil vi informere markedet om det. Det er mange elementer som skal vurderes og vektlegges i en slik prosess, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang.

HAR VÆRT GULLGRUVE: Det får store konsekvenser for TV 2-sjef Olav T. Sandnes hvis kanalen mister Premier League. Foto: Trond Solberg , VG

Han følger spent med på hvilken norsk aktør som går seirende ut av kampen.

– Det er de samme aktørene som i stor grad sikkert vil være interessert i norsk fotball, så det vil være interessant å se hvor rettighetene ender.

– Er det sett med norsk fotballs øyne beklagelig at de engelske rettighetene blir så dyre?

– Det er markedet som definerer prisen på attraktivt premium innhold. Det er den prisen det er til enhver tid. Jeg skal ikke gå inn å definere om det er bra eller ikke.

– Tror du også at engelsk fotball for første gang blir dyrere enn norsk?

– Det blir vanskelig for meg å kommentere så lenge jeg ikke kjenner detaljene.

– Har du en magefølelse på hvem som vinner kampen om engelsk fotball?

– Nei, det har jeg ikke, svarer Knut Kristvang.

PS! Ledelsen i TV 2 og Discovery har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool26251061154676
2Manchester City26173667293854
3Leicester City26155654262850
4Chelsea2612594336741
5Tottenham Hotspur2611784334940
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder