Alex Ferguson kjøpte syv spillere som kostet mer enn 20 millioner pund i løpet av 26 år som manager

På de to årene siden Ferguson ga seg, har David Moyes og Louis van Gaal kjøpt syv nye spillere til 20 millioner pund eller mer

NYE FJES: Morgan Schneiderlin (til venstre), Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian er alle nye fjes på Old Trafford denne sesongen. Foto:Jason Redmond,Reuters

United ble til slutt som alle andre

MANCHESTER (VG) På 26 sesonger under Alex Ferguson vant Manchester United 25 pokaler. For å gjenskape suksessen bruker nå United et velkjent våpen: penger. Mer enn noen annen klubb.

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fire år gammel

Det blåser i Manchester. Det regner også. Det er ikke noe nytt. Og det har blåst mye i retning av Manchester City – både pengemessig og sportslig – siden Alex Ferguson gikk av etter ligagullet i 2013.

Men nå er optimismen, etter en grusom sesong med David Moyes, og en «grei» sesong under Louis van Gaal, tilbake i den røde delen av Manchester.

Tronen skal tas tilbake. Og det brukes litt andre metoder enn det som ble gjort under Fergusons fantastiske periode fra 1986 til 2013.

Det er utskiftninger i spillerstallen som Manchester United aldri har sett maken til. I bunn og grunn ligner mye av det United nå gjør, på det samme som mange andre klubber har gjort de siste 10 årene.

Fra det siste laget som Alex Ferguson sendte på banen 19. mai 2013 (5-5 borte mot West Bromwich), er 11 av 14 spillere solgt, har lagt opp eller er på vei bort fra klubben.

VG-JOURNALIST: Knut Espen Svegaarden. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

LES OGSÅ: – United vinner gullet

Det forteller mye.

Og fra den spillerstallen som startet den siste gullsesongen, 2012/13, 38 spillere, er 13 mann i United i dag. Og fire av dem, Anders Lindegaard, Jonny Evans, David de Gea og Javier Hernandez, er på vei bort.

Det forteller enda mer om den forvandlingen Manchester United har gjennomgått de to siste årene.

SETT DENNE? Hevder United bruker 500 millioner kroner på to spillere

Folk i Manchester er optimistiske, de som så at den blå delen plutselig ble en sterkere og sterkere utfordrer for dem via oppkjøpet i 2008. Mye penger, ekstremt mye penger ble brukt på å komme opp på siden av, og til slutt forbi Manchester United.

Ikke alle var like glade for det.

Men nå kjører United samme taktikk. Alex Ferguson kjøpte, i hele sin periode på 26 år som manager, syv spillere som kostet mer enn 20 millioner pund. På de to årene siden Ferguson ga seg, har United kjøpt syv nye spillere til 20 millioner pund eller mer.

Tall jeg har hentet inn blant de seks beste lagene i Premier League de siste sesongene, viser at Manchester United har brukt mest penger på spillerkjøp siden 2013. Tallene er som følger (spillerkjøp minus spillersalg):

* Manchester United 222 millioner pund.

* Manchester City 141, 4 millioner pund.

* Arsenal 119,1 millioner pund.

* Liverpool 87 millioner pund.

* Chelsea 47 millioner pund.

* Tottenham + 25,9 millioner pund.

Det forteller ikke alt, lønninger er for eksempel en annen faktor, men det sier meg at Manchester United har sett at tålmodighet inne nødvendigvis lønner seg like godt i 2015 som i 1999.

LES OGSÅ: Derfor blir Rooney ekstra farlig i år

Nå er det ikke noe nytt at Manchester United bruker penger. Allerede på 1970- og 80-tallet var både United og City av klubbene som kjøpte mest og dyrest. Og også under Fergusons tid ble det kjøpt dyre spillere.

Men det var ikke så mange. Klubben levde godt på sine egenproduserte spillere, og vinnermaskinen gikk og gikk, tross at Manchester United egentlig ikke hadde så veldig mye bedre lag enn alle andre hver sesong.

For et år siden forsvant fire kapteiner ut i løpet av en måned, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Patrice Evra og Ryan Giggs.

Du erstatter ikke det med et fingerknips. Det må hentes inn nye leder, og det brukes det økonomiske muskler til.

Pendelen har snudd. Mønsterbruket er blitt en kjøpeklubb – de også. Det tapte skal tas igjen. Med alle midler. Sånn er dagens fotball, om du liker det eller ikke. Og Louis van Gaal bruker penger. Han er neppe ferdigkjøpt ennå. Pedro fra Barcelona skal være på vei for å erstatte Angel di Maria, somble solgt etter et år, til Paris Saint Germain.

Og neste sommer trer den nye TV-avtalen i kraft. Den gir klubbene enda mer penger, vanvittig mye penger.

Så regn med at kjøpefesten bare fortsetter – og ikke bare i Manchester …

Premier League

SVUTMP
1Liverpool29271166214582
2Manchester City28183768313757
3Leicester City29165858283053
4Chelsea29146951391248
5Manchester United29129844301445
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les også

 1. Kenneth sjokkert da han åpnet pakke: Bestilte United-klokke, fikk Chelsea-klokke

  Kenneth Osbakk Bendiksen (30) er United-supporter på sin hals og manglet bare en klokke i klubbens farger før samlingen…
 2. Di María bekreftet PSG-spiller: Ingen over, ingen ved siden av: Ángel Di María (27) er kjøpt og solgt for 1,7 mrd

  Ángel Di María er, etter at overgangen fra Manchester United til PSG ble bekreftet i dag, blitt kjøpt og solgt for…
 3. Ekspertene spår Premier League: TV 2-Wikestad: – United vinner gullet

  TV 2-kommentator Kasper Wikestad er den eneste i VGs utvalgte ekspertpanel som tror at «de røde djevlene» stikker av med…
 4. Ferdinand oppfordrer Stones til å velge United

  Rio Ferdinand mener det ville vært galskap å anbefale at 21 år gamle John Stones bør gå til Chelsea.

Mer om

 1. Premier League

Flere artikler

 1. Bekreftet: Schneiderlin og Schweinsteiger klare for United

 2. Ferguson avslører: Den egentlige grunnen til at jeg forlot Manchester United

 3. Moyes kritiserer «nye» Manchester United

 4. Ryan Giggs ut mot Manchester United: – Rekrutteringen har ikke vært bra

 5. Bekreftet: Van Gaal sparket i United

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder