Mener kvinnefotballen i Norge ikke er bærekraftig

Oppfordrer NFF til større tilskudd og bedre rammer

VANT «THE DOUBLE»: Per Berg var godt fornøyd med fjoråret der LSK Kvinner vant både serie og cup. Her på banketten etter cupfinaletriumfen. Foto:Trond Solberg,VG

LSK-Berg vurderer å trappe ned jentesatsingen

Per Berg (70) har gjort LSK Kvinner til Norges beste
fotballag. Men etter sesongslutt vurderer styrelederen og investoren å bremse satsingen.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

VM har vært en fest, men her hjemme er det ikke sikkert at det blir så mye kake igjen:

For eiendomsutvikleren og den tidligere Lillestrøm-kapteinen mener det i øyeblikket ikke er forsvarlig å satse såpass mye penger på kvinnefotballen. Selv om VM i Canada har gitt sporten et voldsomt løft, mener Berg at det ikke er bærekraftig for norske klubber å ha internasjonale ambisjoner.

Les også: Derfor satser Per Berg på LSK Kvinner

- Ikke bærekraftig

- Slik som inntektssiden er nå er det ikke bærekraftig. Vi jobber med å finne samarbeidspartnere, men pengene sitter ganske hardt inne hos potensielle sponsorer. Det har egentlig vært litt vanskeligere enn jeg trodde, sier Per Berg til VG.

I 2004 gikk han inn i Lillestrøm Sportsklubb og brukte flere titalls millioner kroner i håp om å bringe ny storhet tilbake til Åråsen. Det endte med cuptriumf, men aldri det seriegullet Berg tørstet etter.

Teksten fortsetter under bildet

BEST: LSK Kvinner er Norges beste fotballag. Fra venstre hjørne: Emilie Haavi, Anna Westerlund, Marita Skammelsrud Lund, på skuldrene til Marit Sandvei, Mimmi Löfwenius, Anne Lise Olsen, ble løftet av Nora Hjøen, Maria Javery holder benet til Ingrid Moe Wolf, Madeleine Giske holder det andre benet, Celine Pettersen på skuldrene til Victoria Ludvigsen, Oda Fugelsnes på skuldrene til Gudbjørg Gunnarsdottir, Isabell Herlovsen holder bena til Lene Mykjåland og Isabel Bachor. Foto:Helge Mikalsen,VG

De siste årene har han brukt mer tid og ressurser på kvinnelaget. Det har gitt store sportslige opplevelser. I fjor ble suksessen toppet med «The Double». Nå leder LSK Kvinner serien med fem poeng og har ambisjoner om å hevde seg i Champions League denne høsten.

Men etter sesongslutt kan det ende med langt mindre satsing foran 2016-sesongen.

- Jeg føler jeg må ta en stilling til hvor mye vi satser neste år på slutten av denne sesongen, sier Berg.

- Hvor mye blør du økonomisk på satsingen til LSK Kvinner?

- Jeg har ikke lyst til å gå ut med tall, men oppfatter det ikke som at jeg blør. Jeg har vært fullstendig klar over at dette ikke går rundt økonomisk. Men det er begrenset hvor lenge jeg vil satse på den måten jeg gjør nå. Hvis man ikke ser fremgang på økonomisiden, så må vi stramme inn litt, svarer romerikingen.

Tror på Champions League-suksess

Han synes det er rart at ikke kvinnefotballen, som de siste årene har utviklet seg mye, har fått et større fotfeste blant publikum, sponsorer og media.

Les også: Seierskysset som går verden rundt etter USA-gull

- Jeg synes jentefotballen er et godt produkt. Det er landets største jenteidrett. De er flinke, blide og det er aldri noen skandaler. Det må være en drøm å benytte seg av de i markedsføring.

Den tidligere midtstopperen gikk inn som ny styreleder i LSK Kvinner i 2011 med store ambisjoner.

- Vi skulle ikke bare bli Norges beste, vi skulle bli Nordens beste innen fem år og delta i Champions League. Nå er vi i hvert fall Norges beste. Og jeg tror vi er blant de beste i Norden. Laget har mye mer kapasitet nå enn da vi var med i Champions League for to år siden. Noen sier at vi er ute hvis vi i august trekker et av de bedre tyske, engelske eller franske lagene, men det er jeg ikke sikker på. Jeg mener vi kan true de beste europeiske lagene, sier ambisiøse Per Berg.

Innrømmer gambling

- Vi kunne vært mer forsiktig og ventet på inntektene, men vi har valgt å satse. Gamblet på at inntektene kommer. Men foreløpig er det et gap mellom inntekter og kostnader. Jeg hadde sett at vi kunne profesjonalisere oss enda mer. Jeg ble ikke skremt av å se på de andre lagene i VM, men vi har fortsatt en del å gå på. Jentene er veldig motiverte og seriøse. Dessverre er inntektskildene noe helt annet enn i herrefotballen.

- Burde Norges Fotballforbund ha bidratt med mer penger?

- Jeg har ikke noe gjennomtenkt svar på det, men det bør kanskje ytes noe tilskudd i forhold til hvor mye enkelte lag satser. Større premier på serie- og cupmesterskap for å spiss det. Det å strø penger utover hele Toppserien er jeg ikke sikker på vil ha noen betydning for toppen. Det må en god del penger til for å få det mer profesjonalisert. Jeg tror egentlig ikke at det er en ulempe at det er tre-fire gode lag og at resten holder sitt nivå.

- Det høres kanskje litt egoistisk og urettferdig ut at noen få får penger, men det vil være mest realistisk i forhold til at noen kan lykkes på toppnivå internasjonalt. Vi er i nærheten, hvorfor ikke satse litt ekstra? Det er ikke mulig i herrefotball, men det er mulig å gå til topps i kvinnefotball. Da må de kjøpes fri til å kunne trene mer, mener Per Berg.

Avaldsnes-leder: - Veldig trist hvis Berg trapper ned

Avaldsnes’ rike onkel og sportslig leder Arne Utvik mener det vil få store konsekvenser for toppen av norsk kvinnefotball hvis Per Berg kutter satsingen i LSK Kvinner.

- Det vil være trist. Veldig trist. Da har Avaldsnes ingen konkurrenter igjen. Litt flåsete sagt, selvsagt, men det er mye i det, sier Utvik.

Les også: Tom Nordlie om Avaldsnes-jobben

Han har skapt et lite eventyr med den lille klubben på Karmøy. Før denne sesongen hentet Avaldsnes Tom Nordlie som ny trener, og i øyeblikket er rogalendingene på andreplass i Toppserien. Men Utvik kjenner seg igjen i Bergs beskrivelse at det ikke er bærekraftig å ha Champions League-ambisjoner i norsk kvinnefotball.

- Det er vanskelig å få inn nok penger. Avaldsnes er en ny klubb i Toppserien, og kanskje ikke helt sammenlignbart med LSK Kvinner, men jeg føler at lokale bedrifter er med og støtter oss. Og at det er mer å hente. Vi må vise resultater før vi kan løfte det et hakk til. Det hadde vært vanskelig å dra det i gang uten min innsats, men jeg tror det kan være bærekraftig om et par år, sier Utvik, som selvsagt også hadde ønsket bedre rammebetingelser.

- Fordeling mellom herre- og kvinnefotballen er jeg ikke helt enig i, selvfølgelig. Men alt er butikk. Det er lett å skylde på NFF, men vi må selv skape produktet, svarer Avaldsnes-lederen.

Hallén vil snakke med Berg

Fotballpresident Yngve Hallén ønsker å snakke med Per Berg før man legger kursen for kvinnefotballen de neste årene.

- Nå som vi går inn i en ny handlingsperiode er jeg helt sikkert på at vi vil sette fokus på erfaringene til Per Berg og andre innenfor kvinnefotballen. Ikke minst må vi ta en seriøs diskusjon på det med internasjonale målsettinger. Vi hadde jenteløftet tilbake i tid. Der lyktes vi med å bygge bedre sportslige strukturer, men vi nådde ikke bærekraften. Og bærekraft er det eneste som holder seg stabilt over tid, sier Hallén.

Han tror VM i Canada vil gi positive ringvirkninger.

- Det er mange som nå får øynene opp for det sportslige nivået. Mesterskapet har gitt utrolig mange positive tilbakemeldinger. Den negative slengbemerkningen er borte, påpeker presidenten i Norges Fotballforbund.

Arne Utvik er usikker på hvor mye VM-festen i Canada vil ha å si for norsk kvinnefotball i Norge.

- Jeg er redd for at det er glemt om en måneds tid, sier Arne Utvik.

Flere artikler

 1. Kvinnefotballtopp roper på mer NFF-penger: Hallén: - Vi har ikke tilgang på Oljefondet

 2. LSK-investor fortsetter i to nye år – ber om jenteløft nå

 3. Hansen om kvinnesatsing i Rosenborg: – Da må du legge bort Europa-ambisjonene

 4. Mjelde og Hegerberg bekymret for kvinnefotballens fremtid

 5. Avaldsnes frir til Haugesund – vil ha FKH i Toppserien

Fra andre aviser

 1. Nordlie: - Det er egne helsemessige årsaker til at jeg slutter

  Aftenposten
 2. Norsk fotballeder: - Hjelper ikke å spytte penger inn i landslagene når klubbene råtner på rot

  Bergens Tidende
 3. Debatt: Derfor flopper kvinnefotballen

  Bergens Tidende
 4. Tom Nordlie vil hente amerikansk superstjerne

  Aftenposten
 5. Disse kvinnene spiller Champions League. Det tjener klubben ingenting på

  Aftenposten
 6. Disse kvinnene spiller Champions League. Det tjener klubben ingenting på

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no