DOBBELTAGENT? Jim Solbakken, her på Egon ved Ullevaal stadion onsdag kveld i denne uken, sier han kan hoppe fra spiller til klubb, videre til en annen klubb og så til spiller igjen, men at han passer på å holde seg innenfor regelverket. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Fotballagenten snakker ut: Jim Solbakken: – Jeg forstår at spørsmålene kommer

Vennskapet med Ole Gunnar Solskjær

Hvordan agenten jobber i skjul

Mener stempelet som arrogant er selvforskyldt

ULLEVAAL (VG) Jim Solbakken (42) anklages for rolleblanding etter å ha fulgt Ole Gunnar Solskjær som en skygge gjennom halve livet. Nå forteller fotballagenten sin historie.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg kan virke arrogant på sportsjournalister som aldri får tak i meg. Men det er sånn jeg jobber: Jeg kan sjelden prate om det jeg jobber med.

Et av landets mektigste fotballnavn lener seg fremover over bordet på en restaurant ved Ullevaal stadion. Det er to timer til kampstart mellom Norge og Estland.

– Jeg er egentlig en sprudlende, flott fyr med munndiaré. Men når media ringer, så velger jeg ikke å svare, eller si «ingen kommentar».

Det har gått to uker siden magasinet Josimar trykket en lengre artikkel om Jim Solbakken. Der ble han anklaget for å bruke egne stråmenn for å kunne sitte på alle sider av forhandlingsbordet når spillere skal selges til utlandet.

– Kameratskap

Det ble stilt spørsmål om forholdet til Ole Gunnar Solskjær, ikonet han møtte som 19-åring på en fotballtrening i Kristiansund. Siden har de to vennene fulgt hverandre som erteris. Solskjær ble trener og manager. Solbakken endte opp som søkkrik fotballagent.

Svært ofte har de to veiene krysset hverandre. Spillere har byttet beite. Fra klubben Solbakken representerer til klubben der Solskjær er trener.

Solbakken bekrefter nå overfor VG at han kommer til å gjennomføre det varslede søksmålet mot Josimar etter antydningene om regelbrudd.

Kommentar:Solbakkens omdømme er skadet

I møte med VG hevder agenten gjentatte ganger at han aldri har representert Ole Gunnar Solskjær i en overgang. Og at han aldri har sittet i direkte forhandlinger med kameraten.

– Men du har vært rådgiveren hans?

SAMMEN PÅ AVSKJEDSKAMP: Ole Gunnar Solskjær på tribunen med Jim Solbakken under sin avskjedskamp på Old Trafford 1. september 2007. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Det har jo sitt utspring i kameratskapet mitt med Ole Gunnar. Jeg får mange gode råd, og jeg gir råd. Jeg forstår at spørsmålene kommer. Nettopp derfor har vi vært tydelige på at vi to aldri skal sitte i direkte forhandlinger. Vi kan bare gjøre det så ryddig som mulig og forholde oss til regelverket.

– Men er du en personlig rådgiver for Solskjær?

– Jeg er nok bestekompisen til Ole Gunnar på privat plan. Men vi er også fryktelige uenige om ting.

– Når det snakkes om Solskjærs sluttpakke i Cardiff, så ringer media deg og titulerer deg personlig rådgiver. Da er det vel ikke «kompisen» til Solskjær vi prater med?

– Jeg uttaler meg ikke om sånt.

– Du har snakket med VG i en sånn sammenheng.

– Ok, men jeg representerte ikke Ole Gunnar i Cardiff i det hele tatt. Det gjorde en engelsk advokat, som har hatt med avtalene hans å gjøre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMMEN I ANGOLA: Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken på et hotellrom i Angola under et Unicef-oppdrag i april 2008. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

«Sparringspartner»

Agentbransjen er ikke lyssky, slik mange tror, messer Solbakken overfor VG. 42-åringen sier at han aldri har opplevd noe ulovlig i løpet av 15 år i bransjen.

– Reglene gir ikke rom for å trikse. Det er ikke mulig å lure folk.

Han forteller om hvordan han så godt som alltid får betalingen sin fra kjøpende klubb – ikke fra fotballspillerne. Om hvordan han er stolt over pengene han tilfører norske fotballklubber.

Det skinner gjennom at Solbakken mener han fortjener et klapp på skuldra i ny og ne.

– Vi fikk mye pepper da vi sendte unge spillere til United, City og Arsenal midt på 2000-tallet, men jeg er stolt når jeg ser de spille landskamp nå. Jeg fortjener kanskje en unnskyldning fra dem som ga meg pepper den gangen.

Da stortalentet Mats Møller Dæhli gikk fra Molde til Solskjærs Cardiff, representerte Solbakken Molde. Dæhli hadde ingen agentkontrakt. Men han har hatt Jim Solbakken som såkalt «sparringspartner» siden han var i starten av tenårene.

– Hvorfor det?

– Først og fremst fordi han har en far som er ekstremt oppegående og skjønner regelverket selv – og sin sønns beste. Så det har aldri vært et tema å spørre om agentkontrakt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PENGEINNSAMLING I 2007: Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken auksjonerer ut plass i sin nyinnkjøpte losje på Old Trafford foran møtet med Boca Juniors til inntekt for Unicef i 2002. Foto:Erik Hannemann,VG

– Så du mener at du gjør det for å være «snill»?

– Jeg tror jeg er snill med alle spillerne mine, for jeg tror ikke du finner en spiller som har betalt meg en eneste krone.

– De pengene får du fra klubbene?

– Ja. Når jeg får betalt er det nesten alltid fra klubbene.

VG vet at Norges Fotballforbund stusset på konkrete punkter i overgangspapirene til Mats Møller Dæhli. Innholdet i kontrakten er konfidensielt, men det er nærliggende å tro at en av årsakene til at NFF tok kontakt med det walisiske fotballforbundet kan være størrelse på agenthonorar og overgangssum. Senere konkluderte man med at det ikke var grunnlag for å snakke om regelbrudd. Solbakken bekreftet at han også ble kontaktet.

Det er ikke uvanlig, sier han.

– Forbundet tar generelt ganske ofte kontakt. Det skjer i to-tre saker i året. Da ber de om at vi ettersender informasjon. Denne gangen fikk jeg en e-post etter en måneds tid om at alt var ok.

– Om agenthonoraret er veldig høyt, kan årsaken være at man representerer både klubb og spiller, uten at man har kontrakt med spilleren, og så får man kompensert det gjennom et høyere honorar?

– Rent teoretisk, så kunne det skjedd.

– Var det tilfellet da NFF stusset på avtalen til Mats Møller Dæhli?

– Nei. Det var det ikke. Agenthonorarene er ganske standard ut fra jobb og innsats, sier Solbakken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPPVASKMØTET MED RØKKE: Ole Gunnar Solskjær (t.h) hadde med seg Jim Solbakken (delvis skjult) da han dro hjem til Kjell Inge Røkke (t.v.) for å snakke med ham og Bjørn Rune Gjelsten (med ryggen til) etter bråket rundt trenertilbudet til Aston Villa i 2012. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

«Plattformsjef»

– Føler du deg mektig i Fotball-Norge?

– Det har jeg tenkt litt på. Jeg føler meg mye mer heldig enn mektig. Jeg lever godt av at unge fotballspillere får oppleve drømmene sine, samtidig som at klubbene får vesentlig bedre økonomi. Det er ekstremt hyggelig. Og så blir det mindre hyggelig når folk utenfor bransjen ugleser meg slik noen gjør.

– Hvordan kom du i denne posisjonen?

– Gjennom kontakter og hardt arbeid i 15 år, svarer Solbakken raskt.

– Du hadde ikke vært der uten kameraten din?

– Jeg hadde et stort mål om å bli plattformsjef i Nordsjøen da jeg spilte fotball med Ole Gunnar. Jeg har ofte kjeftet på ham fordi han dro meg ut av drømmen min, og plasserte meg i fotballverden. Men han trengte hjelp da han havnet i et ekstremt søkelys etter 1999. Da var det naturlig å bruke kompisen for å skjerme ham litt.

– Når forsto du at dette var noe du både kunne, og ville, leve av?

– Vi skulle arrangere noen firmaturer til Manchester, og Ole Gunnar skulle dekke halve lønnen mi. Men firmaturene gikk litt bedre enn hva vi hadde trodd, så han slapp det. Fakta er at Ole Gunnar aldri, noensinne, har betalt meg en eneste krone. Folk sier at «jeg har blitt rik på Ole Gunnar», men det må i så fall være indirekte fordi jeg har fått et kontaktnett gjennom det å jobbe med ham.

– Er det noe du angrer på etter 15 år i bransjen?

– Nei, det er det ikke. Spør meg heller om hva jeg er mest stolt av.

– Hva er du minst stolt av?

– Nei, mest stolt av.

– Men jeg spurte om hva du er minst stolt av …

Solbakken smiler, før han svarer:

– At jeg aldri er hjemme med de tre barna mine i Stavanger. At jeg reiser for mye.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAR MANGE ROLLER: Fotballagent Jim Solbakken snakker ut om anklagene i bladet Josimar og sitt vennskap til Ole Gunnar Solskjær. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Pengene

– Har du blitt en rik mann?

– Ja, jeg har tjent gode penger på agentvirksomheten. Og utsiktene fremover ser enda bedre ut.

– Har kildene til Josimar en agenda i dine øyne?

– Du brukte ordet «mektig» i sted. I Agent-Norge er nok jeg mektig. For jeg jobber med de beste spillerne vi har. Og da blir det sikkert lite på de andre (agentene) bak meg. Jeg vet at journalister får tips den veien, og stort sett bare den veien.

– Du fremstår eneveldig på agentmarkedet i Norge. Føler du deg sånn?

– Nei. Det er noen få andre veldig flinke agenter. Det er ikke mange. Tore Pedersen har jeg stor respekt for. Men så skinner det gjennom at jeg har mindre respekt for andre. Jeg er fryktelig lite imponert over enkelte.

– Hvordan da?

– Det kan være rådgiving i form av klubbvalg, økonomivalg, oppførsel. Vi har et par skikkelig dårlige eksempler i norsk agentbransje som jeg mener det har vært skrevet for lite om. Sånn. Full stopp fra meg, smiler Solbakken.

Underforstått: Han vil ikke ut med navn.

– Rune Hauge har syltet ned formuen sin i den engelske kanal. Hvordan er det med deg?

– Jeg kunne enkelt gjort som andre agenter: Flyttet til Sveits, Luxembourg eller Guernsey og skattet minimalt. Jeg hadde havnet høyere opp på lønnsstigen. Men om jeg skal prøve å fremstå som den redelige karen som jeg selv mener at jeg er, så blir det en helt feil måte å forsøke å lure unna skattekroner på.

– Hvor mange spillere har du i stallen?

– Det kan jeg egentlig ikke svare på. Jeg jobber etter det prinsippet at interessen kommer utenfra. Det kan være spillerne mine, eller spillerne til andre agenter. Det kan være spillere som ikke har agent i det hele tatt. Jeg prøver å selge dem uansett. Det er mange spillere som har andre agenter i Norge, som jeg har solgt til utlandet. Dette er aldri kjent i media.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED PÅ FØRSTE MØTE: Ole Gunnar Solskjær i samtaler med Cardiff-eier Vincent Tan (med ryggen til) etter kampen mellom Arsenal og Cardiff. Kort tid etter ble Solskjær presentert som Cardiff-manager. Jim Solbakken helt til høyre. Foto:Morten Rakke,VG

Rollebyttene

– Hva sier de andre agentene da?

– De er ekstremt superhappy. De selger en spiller og får all kreditten. Mens jeg tjener en pose penger i formidlingen med klubben.

I Josimars sak var både Anders Lindegaard og Mame Biram Dioufs overganger fra Molde til Manchester United svært sentrale.

Jim Solbakken representerte Molde den gangen. Diouf hadde Solbakkens egen advokat, Erik Flågan, som agent. Og i Manchester var Solskjær reservelagstrener.

Flere ganger tidligere, også i England, har det tette forholdet mellom Solbakken og Solskjær blitt kritisert.

Solbakken er i dag opptatt av at Solskjær aldri var involvert i de nevnte overgangene. Mens man i Norge bare kan representere én part i en overgang, kan man i England representere to parter.

I tilfellet Diouf hadde Solbakken først en kontrakt med spilleren. Men denne løp ut før overgangen til United. Da representerte han Molde. Etter at overgangen var i boks, signerte han en ny avtale med spilleren fra Senegal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ GARDERMOEN: Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken etter oppvaskmøtet med Røkke i 2012. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

– Selv om det formelle er i orden tror jeg mange reagerer på at du hopper fra spiller til klubb og tilbake til spiller like etterpå igjen?

– Jeg kan hoppe fra spiller til klubb, videre til en annen klubb og så til spiller igjen. For meg spiller det ingen rolle, for papirene ligger hos forbundet. Jeg trenger ikke gå rundt og huske dette.

– Mitt poeng er at det virker rart for mange at du kan hoppe mellom spillere og klubb hele tiden?

– Ok. Men nå, i det nye regelverket fra 2010, så begynte man å legge inn tre måneders karantenetid.

– Kan det oppstå interessekonflikter idet du er Diouf-representant den ene dagen, Moldes mann dagen etter – og United på dag tre?

– Ja. Men det er viktig at vi som jobber med dette er ekstremt ryddige. Det har jeg alltid vært. Jeg har aldri hørt at noen har hatt problemer med meg i den forbindelse. Aldri!

– Jeg kan jo være åpen på dette: Mange av mine agentavtaler med klubb eller spiller, blir signert samme dag som avtalen blir gjort. Det er hundre prosent lovlig. Men det reagerer folk på, sier Jim Solbakken.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

– Gleder oss stort om det blir søksmål

JOSIMAR-SJEF: Håvard Melnæs. Foto:Geir Olsen,VG

Fotballmagasinet Josimar tviler på at Jim Solbakken kommer til å gå etter dem rettslig.

I VGs intervju med Solbakken gjør spilleragenten det helt klart at hans trussel om søksmål er reell.

– Vi tror ikke at det kommer. Men det hadde gledet oss stort hvis det hadde kommet, for da må begge parter legge frem dokumentasjon. Jim Solbakken svarer forskjellig på de samme spørsmålene fra dag til dag. Når det gjelder overgangen til Mame Biram Diouf (som Josimar skriver om i artikkelen), har han sagt til Romsdals Budstikke at han var agenten til spilleren, vi har både vitner og kilder på at han skrev under representasjonskontrakten med Diouf. Senere sa Solbakken at han representerte Molde. Siste versjon er at han har representert Manchester United i alle overgangene der United har vært involvert. Tre ulike svar på samme spørsmål sier en del om hans troverdighet, sier Josimars redaksjonsansvarlig Håvard Melnæs.

– Er det som Solbakken sier – at det er masse faktafeil i artikkelen?

– Vi er ikke blitt gjort oppmerksom på faktafeil i saken. Solbakken har derimot kommet med masse påstander som er beviselig feil. For eksempel at Egil Østenstad fikk sparken, som er avvist av et samlet styre i Viking, sier Melnæs.

– Er det riktig at han ga tilbud om innsyn i avtaler og kontrakter og at dere ikke hadde tid?

– Josimar vil aldri takke nei til innsyn, svarer Melnæs.

Han mener Jim Solbakken fikk god nok tid til å svare for seg i artikkelen – og avviser at magasinet gikk i trykken dagen etter de hadde konfrontert agenten.

– Vi tok kontakt mandag morgen og går i trykken på onsdag ettermiddag/kveld. I dagens mediehverdag gir det Solbakken god tid. Nok en gang er Solbakken upresis, sier Håvard Melnæs.

– Solbakken sier også at Josimar har bommet fordi overgangene følger et annet regelverk når spillere selges ut av landet?

– Nei, vi har ikke bommet, men vi noterer at Solbakken nok en gang skifter forklaring, svarer Melnæs.

Eksterne lenker

NFF: Dette er agentvirksomhetNFF: Lisensierte spilleragenter i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder