SLUTT PÅ BETALINGS-TV: I fremtiden vil ikke kamper fra fotball-VM og EM gå på betalings-TV, slik oppgjøret mellom Didier Drogbas Elfenbenskysten og Portugal med Cristiano Ronaldo i spissen, gjorde i fjor sommer. Foto: Toshifumi Kitamura, Afp

EU-dom: Slutt på VM og EM på betalings-TV

Kulturministeren til VG Nett: - Jeg har merket meg domstolens beslutning

En fersk EU-dom slår fast at alle borgere har rett til å se alle kampene i fotball-VM og EM.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dermed kan EU- og EØS-landene gjøre slutt på at sluttspillkampene sendes på betalingskanaler. Slike eksklusive sendinger strider med EUs TV-direktiv, mener EU-domstolen, ifølge Tekninsk Ukeblad.

- Denne dommen støtter land som ønsker å listeføre viktige idrettsbegivenheter, skriver Huitfeldt i en e-post til VG Nett.

I fjor sommer gikk flere av VM-kampene fra Sør Afrika på betalingskanalen Viasat Fotball. Det kan det altså bli slutt på i fremtiden.

FLERE UTFORDIRNGER: Sportsleder i Canal , som har kjøpt rettighetene til EM i 2012, Kenneth Fredheim, mener EU-dommen vil by på nye utfordringer for kanalen. Foto: Erlend Aas, Scanpix

- Byr på flere utfordringer

Canal+ har kjøpt rettighetene for fotball-EM i 2012.

- Det er allerede slik at 19 av 31 kamper skal sendes på fri-TV, det nye er at 31 av 31 kamper kan bli sendt på fri-TV, sier sportsjef i kanalen, Kenneth Fredheim, til VG Nett.

Han forteller at Canal+ uansett må samarbeide med en gratiskanal, eller opprette sin egen betalingsfri kanal.

- Det byr på flere utfordringer, men vi har heldigvis halvannet år på å finne en løsning, sier han.

- Vurderer listeføring av viktige idrettsarrangement

Norge har ikke en liste over nasjonale begivenheter, som skal sendes på gratis TV. Det er riktignok noe kulturminister Anniken Huitfeldt har planer om å lage.

- Vi vurderer slik listeføring av viktige idrettsarrangement i Norge, senest aktualisert av diskusjonen om vinter-OL i Russland i 2014. I den forbindelse har jeg merket meg domstolens beslutning.

Les også: Rimelige EM-billetter neste år

VURDERER LISTEFØRING: Kulturminister, Anniken Huitfeldt, vurderer listeføring av viktige idrettsarrangementer, som da ikke skal kunne sendes på betalings-TV. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix

Hun påpeker også at et forslag til en norsk liste må sendes på ordinær høring.

- Vi trenger litt mer tid til å sette oss inn i hva dette betyr, sier Rune Haug i NRK-sporten.

- I utgangspunktet ønsker NRK at hele det norske folk skal kunne se store begivenheter, fortsetter Haug.

- Tror ikke på inntektstap

"Direktivet om kringkasting av fjernsyn tillater medlemslandene å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet, der slike sendinger vil frarøve en betydelig andel av befolkningen muligheten til å følge disse hendelsene på gratis fjernsyn", skriver EU-domstolen i en pressemelding som www.tu.no har gjengitt.

FIFA og UEFA klaget på at Belgia og Storbritannia satte alle EM- og VM-kamper opp på en liste over sportsbegivenheter som anses viktige for alle i samfunnet.

Både Det internasjonale fotballforbundet og Det europeiske fotballforbundet frykter inntektstap dersom mesterskapsfotballen må sendes på åpne kanaler. EU-domstolen tror ikke på noe særlig inntektstap.

"EU-domstolen merker seg at det ikke kan spesifiseres på forhånd - når nasjonale lister tegnes opp eller senderettighetene kjøpes - hvilke kamper som vil være avgjørende for sluttspillet i disse mesterskapene, eller hvilke som kan påvirke skjebnen til et gitt landslag. EU-domstolen mener det at enkelte kamper av typen "non-prime" eller "non-gala" kan påvirke om et lag kommer videre til prime- eller gala-kampene kan rettferdiggjøre et medlemslands avgjørelse om å regne alle kampene i et slikt mesterskap som viktige for samfunnet", heter det videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder