SUSPENDERT: Joseph Blatter (t.h.) sin høyre hånd, generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, er suspender av FIFA inntil videre. Her er de to sammen på en pressekonferanse den 14. juli i fjor. Foto: Pilar Olivares , Reuters

FIFA-topp permittert etter svartebørs-anklager: Tidligere FIFA-rådgiver til VG om påstått billett-avtale: - Helt utrolig

Tidligere FIFA-rådgiver Jon Døviken er overrasket over at den suspenderte generalsekretæren i FIFA, Jérôme Valcke (55), skal ha vært i forhandlinger om en billettavtale med konsulenten Benny Alon.

 • Jonas Wikborg
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

FIFA-skandalen ruller og går, og tidligere denne uke ble det kjent at organisasjonen har suspendert generalsekretær Jérôme Valcke i lys av nyere avsløringer. Valcke er anklaget for uetisk oppførsel etter påstander om at han skal ha profittert på en avtale om å selge VM-billetter til overpris.

Å selge billetter til en høyere pris enn de er kjøpt for, er i seg selv ikke ulovlig i de fleste land. Det er imidlertid etisk problematisk for en organisasjon som FIFA å bli knyttet til noe som kan mistenkes for å være svartebørsvirksomhet.

Fikk du med deg? Her kaster han en bunke penger på Blatter

Benny Alon, som er konsulent for JB Sports Marketing (JBSM), skal ha vært i forhandlinger med Valcke om en avtale om å få selge Brasil-VM-billetter.

TIDLIGERE FIFA-RÅDGIVER: Jon Døviken, her fra år 2000, var en del av FIFA fra 2000 til 2002. Foto: NICOLAI PREBENSEN , VG

Ifølge Daily Mail ble det forhandlet fram en avtale om 8750 billetter til 24 kamper, der JBSM skulle velge 12 av kampene mens FIFA skulle velge de andre 12. JBSM skal ha vært klar over at FIFA ikke kom til å velge de mest attraktive kampene, og da skal Alon ha sett sitt snitt til å legge inn et godt ord overfor generalsekretær Valcke, som Daily Mail omtaler som venner.

– Jeg sa til ham at vi ønsket billetter til tre Tyskland-kamper og til alle kampene Brasil kom til å spille, hevder Alon å ha sagt til Valcke overfor den britiske tabloidavisen.

Cristiano Ronaldo: - Jeg fir f**n i FIFA

– Det var helt klart at vi kom til å tjene en god del penger på å selge billetter til disse kampene, og vi ble enige om å dele gevinsten, fortsetter Alon.

I et brev, som Daily Mail har sett, i april 2013 skal Valcke også ha bekreftet overfor JBSM-direktør Heinz Schild, at JBSM skulle få billetter til alle Brasil-kampene.

– Det er to ting jeg reagerer spesielt på i denne saken. Én er at det ikke er normalt i det hele tatt for en generalsekretær å ta del i avtaler av så liten karakter. 8750 billetter av 3 millioner er jo ikke mange i det hele tatt, sier Jon Døviken, og fortsetter:

– Den andre er at Valcke må ha skjønt, eller i det minste burde ha skjønt, hva slags avtale han etter sigende skal ha gått med på, sier den tidligere FIFA-rådgiveren som arbeidet for FIFA fra 2000 til 2002, til VG.

FIFA varslet torsdag at de har startet granskning av den påståtte svartebørshandelen med VM-billetter. De kom med denne kunngjøringen:

– FIFA er blitt oppmerksom på en rekke beskyldninger mot generalsekretæren og har bedt vår etiske komité om å innlede en formell gransking.

Valckes amerikanske advokatfirma har tilbakevist anklagene mot den suspenderte generalsekretæren.

– Mr. Valcke har aldri mottatt penger eller inngått noen avtale om å motta noen penger eller noe annet av verdi fra Mr. Alon, skrev Barry Berke i advokatfirmaet Kramer Levin Naftalis & Frankel i en uttalelse fredag.

Sett denne? Slik jaker FBI på Blatter

Døviken og FIFA skilte lag i 2002, etter at nordmannen hadde vært med på å anmelde FIFA for korrupsjon, en sak som statsadvokaten i Sveits senere henla. Han traff selv Alon under sin tid i FIFA.

– Det var en ren tilfeldighet, men jeg kom i snakk med Alon én gang. Det var vel i 2001, og jeg visste på forhånd hvem han var, sier Døviken.

I e-poster VG har fått tilgang til i kjølvannet av Valcke-suspensjonen, vises det til eldre e-postutvekslinger for å bevise billettrotet til FIFA. Der dukker det også opp e-postutvekslinger mellom Døviken og et japansk firma, som ønsket at FIFA offentlig skulle ta på seg skyld for forsinkede billetter i forbindelse med VM i Japan og Sør-Korea.

Oversikt: Slik er den omfattende FIFA-skandalen

VILLE HA BILLETT-AVTALE: På en pressekonferense 17. september kom Benny Alon med påstander mot FIFA-generalsekretær Jerome Valcke. Foto: Ruben Sprich , Reuters

– Det er bare naturlig at det dukker opp e-poster i mitt navn hvis man henter ut slike fra tiden jeg jobbet der, sier Døviken.

Døviken forteller at han selv hadde ansvar for distribusjon av billetter da han jobbet som rådgiver for daværende generalsekretær i FIFA, Michel Zen-Ruffinen.

– Vi gjorde det vi kunne for å unngå svartebørs, men det er et problem som er vanskelig og hanskes med. Vi merket billetter og tok affære når vi oppdaget uregelmessigheter, men det var ingen lett jobb. Problemet med svartebørs er at det som regel ikke er ulovlig, og det er to parter som går med på en avtale begge egentlig får det de vil, sier Døviken.

Mer om

 1. FIFA

Flere artikler

 1. FIFA-topp har fått sparken

 2. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

 3. Sepp Blatter siktet for økonomisk kriminalitet - Platini avhøres om overføring på 17,5 mill.

 4. Fotball-VM midt i skisesongen

 5. Tidligere FIFA-topp etterforskes i Sveits

Fra andre aviser

 1. FIFAs generalsekretær permittert

  Bergens Tidende
 2. - FIFA-topper ga seg selv bonuser på 670 millioner kroner

  Bergens Tidende
 3. - FIFA-topper ga seg selv bonuser på 670 millioner kroner

  Fædrelandsvennen
 4. - Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

  Aftenposten
 5. Blatter hyller Putin: - Jeg støtter ham i alle diskusjoner

  Bergens Tidende
 6. Blatter hyller Putin: - Jeg støtter ham i alle diskusjoner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder