EFFEKTIVE: Bayern Münchens Robert Lewandowski og Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland. Foto: Reuters

Målmaskinene møtes i tittelkamp: – Kan avgjøre alt

Tirsdag møtes Borussia Dortmund-juvelen Erling Braut Haaland (19) og Bayern München-stjernen Robert Lewandowski (31) for aller første gang.

 • Joachim Baardsen

Oppgjøret på Signal Iduna Park blir først og fremst en kamp om Bundesliga-tittelen, men også et møte mellom to av klodens aller skarpeste angripere. Før helgens matcher leder Bayern München serien med fire poeng ned til «Die Schwarzgelben» fra Dortmund.

Åtte runder gjenstår.

I en sensasjonell sesong for Red Bull Salzburg og Borussia Dortmund har Haaland foreløpig scoret 41 ganger på 34 kamper. Det er ett mål mer enn Lewandowski, som har 40 nettkjenninger på samvittigheten – også det på 34 matcher.

– Jeg ble overbevist umiddelbart, sier Ottmar Hitzfeld (71) til Kicker om øyeblikket han så Haaland i aksjon for første gang.

Legenden, som selv var spiss som aktiv, har vunnet tysk Bundesliga totalt syv ganger som trener for Bayern München og Borussia Dortmund.

– Haaland har en høy grad av fotballintelligens, og angriper i det rette øyeblikket. Han ser alltid etter rom. Han er teknisk veldig god, rolig og rask. Han kan bli den nye Lewandowski, mener Hitzfeld.

VG Live: Lørdag følger studio Wolfsburg-Dortmund fra kl. 15.00

Her kan du se Haaland score i Bundesliga-comebacket mot Schalke 04 sist helg:

Unike

Nå er Bundesliga-stjernene de eneste toppspillerne i Europa som har rundet 40 mål denne sesongen. På veien har begge satt en rekke utrolige rekorder. Flere av dem har Haaland sikret seg i Champions League, hvor han endte med 10 mål – mens Lewandowski topper med 11 scoringer og fortsatt er med i den corona-utsatte turneringen.

I denne faktaboksen kan du se en oversikt over noen av duoens rekorder:

Mens Lewandowski er den tredje mestscorende spilleren i Bundesliga-historien (222), bak Gerd Müller (365) og Klaus Fischer (268), begynte som kjent Haalands Tyskland-eventyr i januar.

Siden den gang har både 19-åringen fra Jæren og 31-åringen fra Warszawa fortsatt å herje for sine respektive klubber. Ifølge Bundesligas egne statistikker, er Haaland den aller mest effektive av dem.

Mens Lewandowski bruker 4,3 skudd og 82 minutter for hvert mål, trenger Haaland bare 2,1 skudd og 60 minutter for hver nettkjenning i 2020.

– Jeg tror vi kan oppnå store øyeblikk sammen, sa Haaland før sin første match for klubben i januar – og det har nordmannen for lengst fått rett i.

I denne faktaboksen kan du se statistikk for 2019/2020-sesongen:

Gjensidig respekt

Angripernes enestående prestasjoner bidrar også til at det ser ut til å være en gjensidig respekt mellom dem.

– Han har et enormt potensial, og har fortsatt god tid. Jeg vil ikke legge press på ham med mine uttalelser. Hvis han jobber hardt, kan han bli enda bedre og nå det ypperste nivået. Derfor tror jeg det vil være lurt for ham å bli værende i Bundesliga før han tar det neste steget, sa Lewandowski nylig, ifølge Goal.

– Han er en vanvittig god spiller, sa Haaland om sin polske spisskonkurrent under sin første pressekonferanse som Dortmund-spiller 10. januar.

les også

Hertha holdt lekestue i derbyet: – Propaganda

Jørn Andersen flyttet selv til Tyskland som 21-åring. I 1990 ble Fredrikstad-karen toppscorer i tysk Bundesliga med 18 mål på 34 kamper for Eintracht Frankfurt. Siden den gang har Andersen fått tysk pass, og følger nøye med på fotballen i landet. Han gleder seg over den pågående superduellen mellom Lewandowski og Haaland.

– Lewandowski har jo vist seg frem i Tyskland i mange, mange år. Han er en av verdens beste spisser. Haaland er fantastisk, han også. Han er fortsatt ung, så han har tiden foran seg, men skulle Erling Haaland gjøre det samme som Lewandowski har gjort, ville det vært sensasjonelt, sier Andersen på telefon til VG.

les også

Haaland roses av motstanderens sjef før toppkamp

– Alle ser mot Tyskland

Lørdag spiller Haaland borte mot Wolfsburg, mens Lewandowskis Bayern tar imot Frankfurt på hjemmebane. Deretter går det bare tre døgn før den potensielt skjebnesvangre matchen mellom lagene på enorme Signal Iduna Park.

– Denne kampen kan avgjøre alt. Hvis Bayern vinner, tror jeg de tar mesterskapet. Hvis Dortmund vinner eller spiller uavgjort, er de fortsatt med i kampen, sier Andersen.

Han forteller at folk i Tyskland reagerte positivt på Bundesliga-oppstarten sist helg, selv om coronasituasjonen fortsatt preger samfunnet. Andersen syns det er trist at kampene må gå uten tilskuere, men at det er noe man må akseptere. Nå opplever han at hele fotballverden følger med på hva som skjer i landet.

– Det er en stor reklame ut mot hele verden. Alle ser nå mot Tyskland, som var den første store ligaen som åpnet. Duellen mellom Haaland og Lewandowski kommer også til å få veldig mye oppmerksomhet i Tyskland fremover. Bayern er utrolig sterke, men Dortmund har slått dem før. Spesielt på hjemmebane, sier Andersen.

Se Lewandowski putte sitt 40. mål for sesongen her:

Les også

 1. Lagkompisens Haaland-vitnesbyrd: – Han er en granat

  Emre Can (26) har spilt med superstjerner i Bayern München, Liverpool og Juventus.
 2. Mannen bak Haaland-intervjuet: – En utfordring, men jeg liker det

  Den tyske journalisten som intervjuet Erling Braut Haaland (19) i helgen, mener møtene med nordmannen krever ekstra gode…

Mer om

 1. Bundesliga
 2. Erling Braut Haaland
 3. Robert Lewandowski
 4. Borussia Dortmund
 5. Bayern München

Flere artikler

 1. Pekes på som nøkkelmann mot Bayern: – Hele Tyskland gleder seg

 2. Spissduellen kan avgjøre gullkampen

 3. Trippelsmell for Haaland: Skadet da Bayern festet grepet om ligagullet

 4. Gamletreneren tror Haaland blir verdens beste spiss

 5. Rystet München med soloraid: Tror Bayern har kjemperespekt for Haaland

Fra andre aviser

 1. Spissgigantene møtes i kveld: Derfor kan Haaland bli verdens beste

  Bergens Tidende
 2. Jakten er i gang: Haaland vil gjøre det ingen nordmenn har greid på tre tiår

  Bergens Tidende
 3. Haaland scoret to i storkampen og ble sølvgutt: – Han har vært fantastisk

  Aftenposten
 4. Dårligere fotball etter viruspausen, tammere uten tilskuere? Glem slike tanker, for dette var kvalitet.

  Aftenposten
 5. Jakten er i gang: Haaland vil gjøre det ingen nordmenn har greid på tre tiår

  Fædrelandsvennen
 6. TV-kommentatorene reagerte kraftig etter storkampen: Mente Haaland ble snytt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no