VM-MINNE: Åge Hareide ledet Danmark i VM-sluttspillet i Russland i fjor sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hareide melder seg aktuell for Norge etter EM i 2020

Åge Hareide (65) kommer ikke til å lede det danske landslaget etter EM i 2020. Nå åpner han døren for Norge.

Det danske fotballforbundet (DBU) bekreftet nyheten onsdag. Nordsjælland-trener Kasper Hjulmand blir nordmannens arvtaker.

Et drøyt år gjenstår av Hareides kontrakt med danskene. Hareide ragerer på at offentliggjøringen kommer nå.

– Det er timingen jeg reagerer på, ingenting annet. Dette er fotballens mekanismer, jeg kjenner dem veldig godt, sier Åge Hareide til VG.

Sportsdirektør Peter Møller i DBU begrunnet avgjørelsen slik på en pressekonferanse onsdag:

– Hvis jeg om noen måneder hadde sagt til Hareide at jeg hadde tatt beslutningen for lenge siden, ville jeg ha følt at jeg hadde gått bak ryggen hans.

Lars Lagerbäck er etter planen ferdig som landslagssjef for de norske fotballherrene senest neste sommer.

– Hva er aktuelt for deg etter EM 2020?

– Alt er aktuelt, svarer Hareide til VG.

– Norge også?

– Ja, svarer 65-åringen.

les også

Solbakken utelukker seg selv som Lagerbäcks etterfølger: – Kjører klubb i noen år til

Spillerne overrasket

Møller fortalte videre på pressekonferansen at det var han som tok beslutningen og at han ga Hareide beskjed om avgjørelsen. Ifølge Møller hadde Hareide også fått muligheten til å være med på onsdagens pressekonferanse. Men der var ikke nordmannen å se.

Landslagskaptein Simon Kjær reagerer slik på nyheten:

– Det kom som en overraskelse for oss spillere. Vi har jo akkurat sagt farvel og god sommerferie til hverandre med god stemning etter seieren over Georgia, sier Kjær til Ekstra Bladet.

les også

NFF må ikke gi opp Solbakken

Kasper Hjulmand, som var i RBKs søkelys da de jaktet trener etter Kåre Ingebrigtsen ble sparket, blir danskenes nye sjef fra sommeren 2020. Han får med seg Morten Wieghorst som assistent til og med Tyskland-EM i 2024.

– Å bli landslagstrener for herrelandslaget er en kjempeære og -oppgave. Jeg gleder meg til å stå i spissen for laget fra august 2020 og utover, sier Hjulmand på DBUs nettsider, samtidig som han understreker at han ikke vil blande seg inn før etter at han tar over.

Norske Hareide har vært dansk landslagstrener siden 2016 og ledet laget til åttedelsfinale (tap mot finalist Kroatia etter straffesparkkonkurranse) i Russland-VM i fjor. Da Georgia ble beseiret med solide 5-1 i mandagens EM-kvalik, var det lagets 28. strake kamp uten tap.

Her er ett av Hareides gode minner med Danmark:

– Det er ingen tvil om at Hareide har gjort en god jobb for Danmark resultatmessig, men vi har kanskje savnet litt at han har vært tydelig med det han vil, hvordan laget skal spille. Problemet for Hareide blir nå at han har jobben midlertidig, sier Ekstra Bladet-kommentator Allan Olsen i en TV-sending hos avisen.

Seriegull og Bundesliga-erfaring

I Danmark har spørsmålet vært mer når enn om Kasper Hjulmand en gang skulle bli landslagssjef. Den Ajax/Barcelona-inspirerte 47-åringen, som selv ikke spilte høyere enn på dansk nivå to, tok relativt umeritterte Nordsjælland til både seriegull og påfølgende Champions League-gruppespill i 2012. To år senere fikk han sjansen i Bundesliga og Mainz, der han erstattet nåværende PSG-trener Thomas Tuchel.

Etter en ålreit, resultatmessig start gikk det tyngre i Tyskland. Allerede i februar 2015 fikk han sparken, og fra januar 2016 var han tilbake i Nordsjælland. Med en klar satsning på unge spillere har han ledet klubben til et par ålreite ligaplasseringer, blant annet kom de plassen foran Ståle Solbakken og FC København i 2017/18. I den nylig avsluttede sesongen brøt Hjulmand og Nordsjælland med hverandre etter at den danske grunnserien var ferdig i mars.

Da hadde Rosenborg vært på banen noen måneder tidligere, men de var ikke de eneste. Belgiske Anderlecht jaktet også dansken denne vinteren, men klubbene kom aldri til enighet om kompensasjon, og det skal ha vært årsaken til at Hjulmand ikke fortsatte i Nordsjælland.

Nå overtar han for Åge Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder