DET HOLDT: Jonathan Lindseth blir gratulert av Ole Jørgen Halvorsen og Anton Saletros (til venstre) etter sin scoring etter åtte minutter på Sarpsborg stadion søndag kveld. Foto: Christoffer Andersen

Stahre: «Er du i driten - ikke svøm rundt i den ...»

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08-Start 1–0) Mikael Stahre (45) husket på en setning han hadde lært, og som han tok fram, da Sarpsborg sto med fem strake tap: «Er du i driten - ikke svøm rundt i den.»

 • Knut Espen Svegaarden

– Det var viktig - ikke gjøre det verre enn det var, sier Sarpsborg-treneren til VG - etter den andre seieren på rad, etter fem strake tap.

For Sarpsborg 08s snu-operasjon kom etter at klubben, lederne og trenerne gjorde - ingen ting. De endret ingen ting. De snakket med spillerne, men de endret ingen ting. Sportssjef Thomas Berntsen sier likevel en interessant ting:

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Da vi skulle ansette trener etter Geir Bakke, var det mange gode kandidater. Mikael Stahre var førstevalget - og av en bestemt grunn: Han var den mest rutinerte av kandidatene. Vi slet i 2019, og jeg tenker på det nå: Med denne åpningen, og en urutinert trener så kunne det raskt blitt panisk. Nå har vi en trener som har vært med på dette før. Og derfor var vi trygge på at det ville snu, sier Berntsen til VG.

En scoring av Jonathan Lindseth etter åtte minutter var nok til tre viktige poeng for Sarpsborg 08, som doblet poengfangsten sin med seieren mot Start. I en svak kamp på Sarpsborg stadion, var det hjemmelaget som var minst dårlige - og fortjente poengene, i den grad et av lagene gjorde det.

Mikael Stahre forteller følgende om hvordan han tenkte, og gjorde, etter de fem tapene med et mål.

– En ting er at du er et bunnlag, som Sarpsborg var etter fem kamper. Da har du et problem. Men spiller du, i tillegg, som et bunnlag også - da er du virkelig i problemer. Og det er langt verre. Vi spilte jevnt med alle, vi kunne fort hatt mange poeng etter de fem kampene. Og det visste jeg. Det er viktig, hvis du er et bunnlag - at du ikke også spiller som et bunnlag. Da er det nesten sjanseløst, sier Stahre.

– Hva med spillerne - de som hadde vært med på et problematisk 2019 også. Snakket du med dem om akkurat dette?

– Det er klart. Både hele gruppen, og individuelt med dem som trengte det, svarer Stahre.

– Vi så jo bak resultatene, og det var viktig for oss, internt, at spillerne visste at det hadde vært jevne kamper som fort kunne blikket vår vei, sier Thomas Berntsen - som mener spillergruppen har vært ganske rolige, tross motgangen.

Sarpsborg 08 tapte sine fem første kamper med et mål i hver kamp. Mot Start viste de at de også kan vinne jevne kamper. To sjanser slapp Sarpsborg 08 til mot Start. Det er solid. Spesielt med tanke på at de så langt i sesongen alltid har sluppet inn mål midtveis i kampene:

Seks av åtte baklengs har kommet i perioden 25.- til 58. minutt av kampene. Det kan være tilfeldig, men det kan også ha med konsentrasjon å gjøre: Nå kom det i hvert fall ikke baklengs, mye takket være en konsentrert Bjørn Inge Utvik i midtforsvaret.

– Vi var ikke gode. Men vi klarte å vinne. Og akkurat nå er det viktigst, sier Mikael Stahre.

Start hadde rotet bort sju poeng på de sju siste minuttene av kampene så langt. Mot Sarpsborg brukte de åtte første minutter på å bli liggende under - og Start står fortsatt uten seier så langt i Eliteserien.

Start kom med en plan, en 5–4–1-formasjon. Det fungerte delvis, Start var verken veldig gode eller veldig dårlige. Og bakover var det ganske solid.

– Kamp-planen er jeg ganske fornøyd med, sier Start-trener Joey Hardarsson.

Offensivt skapte ikke Start nok denne gangen, og det endte med det tredje ett-måls-tapet. Selv introduksjonen av Lillestrøm-dødaren Martin Ramsland hjalp ikke for IK Start: Det ble null scoringer fremover for tredje gang denne sesongen, og baklengs for sjuende gang på rad.

– Det er ikke bra nok. Samtidig så jeg endel bra. Vi må bare jobbe videre. Vi er ikke så langt unna. Vi blir ikke rundspilt, er Hardarsons konklusjon.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sarpsborg 08
 3. IK Start

Flere artikler

 1. Endelig seier for Sarpsborg etter lekker hælflikk

 2. Katastrofestart for Sarpsborg: – Ekstremt tøff situasjon

 3. Gauseth skjelte ut lagkameratene: – De må komme seg til helvete av banen, for de har ingenting her å gjøre

 4. Sarpsborgs lange mareritt: – Det gjør vondt

 5. Ny Glimt-seier – er to foran sølvskjema fra i fjor

Fra andre aviser

 1. Hjemmedebutant sikret Mjøndalen-seier

  Aftenposten
 2. Se den vanvittige keepertabben som hjalp serielederen

  Aftenposten
 3. Se den vanvittige keepertabben som hjalp serielederen

  Fædrelandsvennen
 4. Berntsens deilige seiersglis: – Vi var ekstremt gode

  Aftenposten
 5. Aftenbladets tabelltips: Nye tider i Strømsgodset

  Aftenposten
 6. For noen dager siden ga han fansen en gladmelding. Tirsdag sørget han for seier i trenerens debut.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no