ORANSJE SJEF: Virgil van Dijk har styrt Nederland på veien tilbake til et nytt mesterskap. Foto: JASON CAIRNDUFF / X03805

Nederland er tilbake – van Dijk i sitt første sluttspill

(Nord-Irland – Nederland 0–0) Virgil van Dijk fyller 29 år neste sommer. Endelig skal han få oppleve et mesterskap.

 • Trond Johannessen

Etter seks år uten mesterskapsfotball vil Nederland være tilbake i det gode selskap.

Ronald Koemans lag kontrollerte inn 0–0 borte mot Nord-Irland, og er videre til EM sammen med Tyskland (slo Hviterussland 4–0). De to gigantene avanserer som ventet fra en ganske enkel gruppe med Nord-Irland, Hviterussland og Estland.

Én mann har ekstra mye av æren for at Nederland har reist seg igjen: Liverpools Virgil van Dijk.

Nederlands kaptein ble i år kåret til «Årets spiller» av UEFA, og den nest beste av FIFA (etter Lionel Messi), men 28-åringen hadde ikke engang debutert da Nederland tok bronse i VM i 2014. Deretter ramlet de oransje sammen:

 • I kvalifiseringen til EM i 2016 var Nederland toppseedet, men havnet bak Tsjekkia, Island og Tyrkia.
 • I kvalifiseringen til VM i 2018 var Nederland toppseedet igjen, men havnet bak Frankrike og Sverige.
les også

Bale og Wales har alt i egne hender

Virgil van Dijk var 24 år da han fikk sin første sjanse på landslaget i oktober i 2015, helt mot slutten av den mislykkede EM-kvalifiseringen. Skader gjorde også at han bare var med i seks av ti kamper i den påfølgende VM-kvalifiseringen. To av de tre tapene som felte Nederland, 0–2 mot Bulgaria og 0–4 mot Frankrike, kom da van Dijk var ute.

Dette er den første kvalifiseringen van Dijk har vært med for fullt. Han har spilt samtlige minutter, og danner en råsterk stopperduo med unge Matthijs de Ligt (Juventus).

HØØØØØYT OVER: Slik gikk det da Steven Davis fikk muligheten til å sende Nord-Irland foran fra elleve meter i 1. omgang. Foto: DAVID KLEIN / X06540

Nordirene måtte vinne og kjørte voldsomt i åpningen på Windsor Park, men Nederland gikk ganske raskt grep om hendelsene og Feyenoords Steven Berghuis var nær et ledermål da han traff tverrliggeren.

les også

Lyon og Hegerberg vant storkamp – langt steg mot nytt seriegull

Hjemmelaget fikk likevel en gyllen mulighet til å ta ledelsen fra straffemerket. George Savilles skudd traff Joël Veltman i hånden fra kort hold, men kaptein Steven Davis blåste skuddet langt over.

Nederland styrte det meste, hadde sine sjanser, men var først og fremst opptatt av å unngå baklengsmål og hadde få problemer i 2. omgang.

Virgil van Dijk spilte også alle kampene i Nations League, der Nederland vant gruppen med Frankrike og Tyskland, slo England i sluttspillsemifinalen i sommer, men tapte finalen for Portugal.

Nederland har også fremadstormende typer som Frenkie de Jong (Barcelona) og Donny van de Beek (Ajax) og fremstår nå som en av outsiderne til å vinne EM neste sommer.

 • Nord-Irland får trolig en playoffsjanse i Nations League.
 • Disse 16 (av 24) nasjonene er EM-klare: Belgia, Tsjekkia, England, Finland, Frankrike, Italia, Polen, Russland, Spania, Sverige, Tyrkia, Ukraina, Nederland, Tyskland, Østerrike og Kroatia.
 • EM spilles i 12 byer i 12 land fra 12. juni til 12. juli.

Mer om

 1. Virgil van Dijk
 2. Nederlands herrelandslag fotball
 3. Nord-Irlands herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. Her er EM-innspurten: van Dijks store sjanse

 2. Virgil van Dijk & co har skjebnen i egne hender

 3. Nederland scoret to på overtid og vant kvalik-drama

 4. Virgil van Dijk slo Messi i Europa og Asia

 5. Lagerbäck om Nations League-trekningen: – Det føles helt okay

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder