STRAFFESPENNING: Seerrekorden i årets mesterskap kom i åttendelsfinalen mot Australia. Her feirer de norske spillerne etter at Ingrid Syrstad Engen har satt den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Eksplosjon i TV-tallene for de norske jentene

Seertallene er nesten doblet fra da kvinnelandslaget spilte EM i 2017.

Da Norge røk ut av EM i 2017 etter tre tap i gruppespillet og uten å score mål, benket det seg i gjennomsnitt 312.000 nordmenn foran TV-skjermene til hver kamp. Det opplyser TV- og radiosjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat til VG.

I årets VM har både antall mål og antall TV-seere skutt til værs. I snitt har 583.000 fulgt det norske landslagets vei mot kvartfinalen på NRK og TV2.

– De presterer og får medieoppmerksomhet, noe som nok også øker interessen, sier Wiberg når han skal forklare de gode tallene.

Det foreløpige seerhøydepunktet kom da hele 667.000 personer fulgte hele NRK-sendingen da Norge tok seg videre til kvartfinale i VM mot Australia på lørdag. Ifølge NTB var det 895.000 seere på det meste. Seertallene per kamp fordeler seg slik:

– Kommer til å sprenge rekorden i fillebiter

Økningen fra forrige VM er mindre, fra 506.000 seere i snitt til årets 583.000. Imidlertid er forskjellen sannsynligvis større, siden TV-tallene nå blir målt på en måte som gir litt lavere seertall enn de gjorde den gang, forklarer Wiberg i Catar.

Økningen kan bli enda større videre i mesterskapet. Når Norges beste kvinner møter England i kvartfinale på torsdag, sendes kampen på TV2. Sportsredaktør i kanalen, Vegard Jansen Hagen, forventer gode seertall.

– Noe nøyaktig seertall tør jeg ikke å spå. Det hviler en tung forbannelse over slike spådommer i TV-bransjen. Men at vi sprenger rekorden vår i fillebiter, det tar jeg sjansen på å si, skriver Jansen Hagen i en SMS til VG.

les også

Kaptein-skade ryster England før Norge-møtet

– Et tidsskille for kvinnefotballen

TV 2-redaktøren forteller også at økningen i interesse for kvinnefotball også gjelder utenfor Norge.

– Alle andre rettighetshavere vi snakker med opplever samme eksplosive vekst. I Brasil, Frankrike, Tyskland, England... Det mesterskapet vil bli stående igjen som et tidsskille for kvinnefotballen, skriver han.

I tillegg til de 667.000 seerne lot også de fire TV-seerne i VGs VM-studio seg begeistre da Norge vant straffesparkkonkurransen mot Australia:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder