OVERRASKENDE: En overraskende undersøkelse har kommet ut fra spansk fotball. Foto: David Aliaga/MB Media / Getty Images Europe

Doping-svar fra spansk fotball ryster

23,7 prosent av spillere i Spanias tre øverste divisjoner vet om en lagkamerat som har dopet seg, mens hele fem prosent oppgir at de selv har tatt stoffer på dopinglisten i løpet av karrièren.

Det viser en undersøkelse blant spanske toppfotballspillere omtalt på nettstedet insidethegames.

Det bør være en øyneåpner for fotballfans som mener at doping er forbeholdt utholdenhetsidretter som løping og sykkel, mener Mads Kaggestad.

– Jeg synes det er litt søtt og veldig naivt at noen tviholder på at fotball er en idrett der det ikke skjer doping, sier Kaggestad til VG.

Den tidligere toppsyklistens logikk er enkel:

– Fotball er en fysisk krevende idrett, og i fysisk krevende idretter tjener man på å dope seg. Hvis det går an å slippe unna med det, så kommer det også til å være folk som prøver å gjøre nettopp det.

les også

Ole Gunnar Solskjær etterlyser ledere i Manchester United-laget

Skeptisk Deila

Vålerenga-trener Ronny Deila har tidligere uttalt at han mener det ikke drives systematisk doping i fotball. Han er derfor overrasket over tallene som kommer fram i undersøkelsen.

– Jeg har vært i fotballen i snart 30 år, og jeg har i hvert fall ikke vært borti noen som har drevet bevisst doping, sier Deila til VG.

Han understreker at han synes det er trist hvis tallene fra undersøkelsen stemmer. Samtidig tror ikke Vålerenga-treneren at situasjonen er lik på disse breddegrader.

– Jeg ville blitt veldig, veldig, veldig overrasket hvis tallene for Norge var lignende. Da skulle flere blitt tatt i dopingkontrollene.

Nylig ble Ibrahima Wadji tatt i dopingkontroll.

Denne videoen rystet ski-VM i vinter:

Trengs testing i fotball

Deila får støtte fra Kaggestad når det gjelder doping for fotballspillere i Norge.

– Det er stor forskjell mellom kulturene i ulike land, det har vi jo blant annet sett i dopingsakene vi kjenner til fra sykkel. Jeg tror ikke norsk fotball er veldig belastet av doping, sier Kaggestad.

les også

Russland bekrefter: Mistanke om 100 brudd på dopingreglene i år

Antidopingarbeidet er likevel viktig i Norge, sier eks-syklisten.

– Hvis det å jukse ikke fører med seg konsekvenser, er ikke veien lang til en ukultur som det virker som det er i Spania. Så det er ingen grunn til ikke å teste like nøye i fotball som i andre idretter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder