Krisen fortsetter etter 4-0-tap

Viking-trener Ian Burchnall (34):
– Tøft for en fersk trener å oppleve dette

SOGNDAL (VG) (Sogndal - Viking 4-0) Vikings ferske trener Ian Burchnall (34) føler ikke det er trenerjakt i Stavanger selv etter nedsablingen i Sogndal.

 • Jørn-Arne Tomasgard

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg tror alle i Stavanger er innforstått med situasjonen. Jeg er trener og har ansvaret, men alle visste det ville bli vanskelig da vi har solgt unna så mange spillere uten å ha penger til å forsterke. Selvsagt er det tøft for meg å komme i denne situasjonen som fersk hovedtrener, men jeg var forberedt på at det kunne skje, sier Burchnall til VG.

4-0 er stygge siffer for Viking - en klubb med noen av landets stolteste tradisjoner.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Hva må dere gjøre for å snu dette?

– Vi må få tilbake energien og innsatsen fra kampene mot Rosenborg og Odd. Når vi møter klubber som Sogndal som er desperate, kommer de med en helt annen innnstilling. Vi må innse at vi er «underdogs» i alle kampene og spille deretter.

– Er det ekstra vanskelig for en stor klubb som Viking å havne nederst på tabellen?

– Ja, det tror jeg med de forventningene som er. Men samtidig tror jeg folk i Stavanger nå er realistisk.

Ikke trenerjakt

Egil Ø. Nærland har fulgt Viking som journalist siden 1985 for Stavanger Aftenblad. Han var til stede på Fosshaugane og så lørdagens nitriste forestilling sett fra et Viking-ståsted. Nærland sier til VG at det ikke er trenerjakt i stavangerpressen til tross for den elendige starten på sesongen.

– Viking bruker nå mest krefter på å prøve å komme på beina økonomisk. Jeg tror de er i ferd med å klare det, men det kan koste klubben plassen i Eliteserien. Det er heller ikke realistisk med forsterkninger slik situasjonen er nå. Skal de holde plassen, tror jeg de må overprestere resten av sesongen. Jeg har sagt siden før sesongstart at dette kommer til å bli tøft. Treneren er ikke noe tema, han sitter trygt.

Les også: Bunnplassen tung å svelge for Viking

– Fire feil

Lagkaptein André Danielsen tror heller ikke forsterkninger i sommerens overgangsvindu er løsningen.

– Nei, vi som er her må klare dette selv. Klart vi er en stor klubb og det gjør dette ekstra vanskelig. Men Vålerenga var i samme situasjon i fjor og klarte seg. Det kan vi gjøre også. Men vi må tilbake til energien og innstillingen fra de kampene vi har vært gode, sier han til VG.

– Jeg føler faktisk ikke selvtilliten er så dårlig. Men i dag fikk vi et mål imot etter 40-50 sekunder og ble jagende. Da vi var på vei tilbake i kampen, fikk vi ett til imot. Det er marginer imot hele veien. Det er mange kamper igjen, men klart dette blir tøft når vi er kommet bakpå slik.

Målvakt Iven Austbø oppsummerer kampen slik:

– Tabbe, tabbe, tabbe, tabbe. Vi gjør fire feil, det er så enkelt. Og tabellen lyver ikke.

Åpningssjokk

Gilbert Koomson scoret tre av målene og ga Kjetil Wæhler (41) en pangstart som Sogndal-spiller.

Publikum hadde knapt satt seg ned på Fosshaugane før hjemmelaget sjokkåpnet. Oppskriften var enkel. Tilbakespill til målvakt Dyngeland som med en langpasning i bakrom satte opp lynvingen Koomson. Han vant løpsduellen mot Karol Metz, og skjøt hardt til venstre for Austbø i Viking-målet til 1-0. Cirka 40 sekunder tok det.

DAGENS MANN: Her gratuleres Gilbert Komsoon (midten) av lagkameratene sine etter 2-0 scoringen mot Viking. Han scoret tre av fire mål mot Viking. Foto: Christian Blom NTB scanpix

Dette var oppgjøret mellom Eliteseriens til nå to svakeste lag. For Viking ble kalddusjen i åpningen akkurat det de ikke trengte. Og da siddisene var i ferd med å spille seg litt inn i kampen, var Koomson fremme igjen.

Trippel Koomson

39 minutter var gått da Sogndals ghaneser så ut til å gjøre en feilvurdering da han ikke slo ut til høyre. Men i steden vendte han smart om sentralt i banen og limte ballen i venstre hjørnet med venstrebeinet fra 14-15 meter til 2-0.

Viking-trener Burchnall lot begge spissene bli igjen i garderoben etter pausen, og laget klarte å tilrive seg et lite press. Men da det lå et mål i luften, punkterte Koomson kampen med sin tredje scoring for dagen. Kanspilleren satte inn straffen etter at Martin Ramsland ble felt av Metz.

I sluttminuttene fikk Martin Ramsland løpe gjennom og sette inn 4-0 med et lavt og velplassert skudd til høyre for Austbø.

Solid Wæhler

Kjetil Wæhler gjorde et sensasjonelt comeback i eliteserien da han ble klar for Sogndal denne uken. Da sogningene fikk langtidsskader på midtstopperduoen Bjørn Inge Utvik og Christophe Psyché, hentet trener Eirik Bakke sin gamle landslagskamerat Wæhler (41) og fjorårets Kristiansund-kaptein Espen Næss Lund, begge klubbløse.

Les også: Wæhler (41) klar for Sogndal

Nysigneringene fortoner seg som en nødløsning, etter at Sogndal ble rammet av et skademareritt som aldri tok slutt. På toppen ble 17-åringen Ulrik Fredriksen utvist da han vikarierte på stopperplass i 0-0-kampen mot Haugesund.

Wæhler, med 32 landskamper og en fortid i klubber som Vålerenga, Wimbledon, Aalborg og IFK Göteborg, gikk rett inn i Sogndals midtforsvar der han leverte en solid innsats.

Les også: Sogndal-debutanten fikk trødt kort

Syltynt fra Viking

Alle skadene har vært medvirkende til at Sogndal har hatt en svak sesongåpning. Et par signering, en tidlig scoring som gav fornyet selvtillit - og plutselig ser alt litt lysere ut. Lørdagens motstander Viking - Stavangers stolthet - er derimot desidert jumbo etter åtte serierunder, etter å ha levert en syltynn forestilling i bunnkampen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt66002461818
2Molde6510167916
3Kristiansund6240159610
4Brann6312910-110
5Strømsgodset62319909
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sogndal Fotball
 3. Viking FK

Flere artikler

 1. Viking-trener Ian Burchnall (34):
  – Tøft for en fersk trener å oppleve dette

 2. Viking mistet seieren: – Stor fare for at vi rykker ned

 3. Viking-treneren: Trenger fem-seks nye spillere for å overleve

 4. Pluss content

  VG-lupen 2017: Yngstemann i flokken

 5. Viking-krisen øker: – Selv Stevie Wonder så at det var straffe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder