Skuffende EM-åpning - Nederland slo svakt Norge

UTRECHT (VG) (Nederland-Norge 1-0) Landslagssjef Martin Sjögren og Norge fikk en verst tenkelig start på EM etter 1-0-tap for Nederland.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi skapte en del sjanser, men Nederland skapte også sjanser på oss. De fikk dominere litt for mye i denne kampen, og vi fikk i tillegg for mange brudd imot, sier Sjögren til NRK etter kampen.

– Det er ikke bra å åpne med tap, men det er fortsatt muligheter, la svensken til.

Shanice van de Sanden senket Norge med et hodestøt i det 66. minutt. Det var også helt fortjent. Hjemmelaget var klart best foran drøyt 22.000 tilskuere i Utrecht, og Nederland kom til farligheter på rekke og rad. Særlig etter pause var de oransje langt bedre enn Norge.

– Jeg synes vi gjør en ok første omgang, men andre omgang er ikke bra. Det virker som nervene tar litt overhånd. Det er en litt typisk åpningskamp, sier Ingrid Hjelmseth, Norges keeper og beste spiller i åpningskampen, til NRK.

– Vi blir for stressa og klarer ikke å finne roen med ball. Vi slår rett og slett bort for mange baller, fortsetter keeperen.

Ingrid Hjelmseth reddet Norge fra en marerittåpning etter bare 30 sekunder. Lieke Martens kom til avslutning fra ti meter, men Norges keeper vartet opp med en strålende redning. Videre skulle det bli en innholdsrik kamp.

Martens ble for øvrig kåret til banens beste av UEFA.

Les også: Kanskje har de idrettsverdens tøffeste jobb

Graham og Hegerberg kombinerte før pause

Etter 16 minutter kom Norges første mulighet etter samspill mellom Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen på topp. Hansen kom til et skudd inne i femmeteren etter en magisk førsteberøring, men den nederlanske keeperen Sari van Veenendaal kom for tett på nordmannen.

20 minutter senere var det Graham Hansen som prøvde å servere Hegerberg inne i femmeteren, men igjen kom van Veendaal i veien og hindret Hegerberg i å avslutte.

Les også: Mats Møller Dæhli kritiserer kvinnesynet i England

Like før pause satte Graham Hansen opp Hegerberg igjen. Lysluggen dunket løs med en volley som gikk rett utenfor målet.

I andre omgang ble begge Norges stjerneskudd mer anonyme. NRK-ekspert Tom Nordlie ga klar beskjed om at han ville sette Graham Hansen ut på høyrekanten, og få inn Guro Reiten fra benken og opp sentralt på topp.

– Kom igjen a, Martin Sjögren, ba Nordlie om etter baklengsmålet.

I det 75. minutt ble han også hørt. Men uten at det hjalp særlig.

Fikk du med deg denne? Legendens advarsel til landslagssjefen

DÅRLIG DEBUT: Martin Sjögrens første mesterskapskamp med Norge gikk ikke som planlagt. Her med Ada Hegerberg. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Nederland styrte

Det var Nederland som styrte første omgangen mer og mer uten å komme til de helt store sjansene før pause. Men de hadde mange skremmeskudd. Vivianne Miedema og Daniëlle van de Donk prøvde seg med hvert sitt skudd rundt halvtimen spilt, men igjen var Hjelmseth god og trygg bakerst.

Se også: VG-børsen etter tapet

Det var hun også da Sherida Spitse løsnet skudd fra 25 meter på overtid i første omgang.

Maren Mjelde prøvde seg med et godt frispark over muren, som tvang keeper van Veendaal ut i full strekk på tampen av omgangen.

Fikk du med deg denne? EM-starten krasjer med Eliteserien

Fortjent scoring

Nederland startet også andre omgang med å holde på å ta ledelsen. Ingrid Moe Wold klarte akkurat å komme først på et legg like foran Miedema inne i femmeteren.

Få minutter senere prøvde Hegerberg å spille Kristine Minde fri foran mål, men pasningen ble akkurat litt for lang. Hvis ikke hadde Norge satt inn 1-0.

SUKK: Elise Hove Thorsnes, Nora H. Berge og Maren Mjelde skuffet etter at Nederland avgjorde kampen med 1-0-målet. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Derfra og ut handlet det mest om Nederland, og sjansene i andre omgang ble også større.

Miedema kom alene med keeper i det 54. minutt, riktignok var hun i offside, men det overså linjedommeren. Igjen misbrukte Miedema en bra sjanse, denne gang gikk ballen utenfor. Det gjorde hun også fire minutter senere da hun avsluttet over på volley etter en corner.

Sett dette? Graham Hansen om båtdrama

– Det er for dårlig at vi ikke følger med på kort corner. Det er tredje gang de gjør det i kampen, sa Nordlie oppgitt.

Det var helt fortjent at Shanice van de Sanden stanget Nederland foran i 66. minutt etter fraværende markering i det norske forsvaret. Nederland fortsatte også å styre kampen og hadde to brukbare muligheter.

Norge klarte ikke å svare etter målet. Hegerberg kom nesten til en sjanse på overtid etter dødball, men spissen nådde ikke ballen.

Dermed ble det en tung start på mesterskapet. Nå må Norge levere mot Danmark og Belgia som spiller klokken 20.45 søndag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder