ARKITEKTTEGNINGER: Viking stadion (t.v.) slik den kan bli seende ut i fremtiden, med en kapasitet på 22 000 tilskuere. Tegningen av Lerkendal (t.h.) viser stadion med en kapasitet på 26 000 tilskuere. Tegningene er utarbeidet av arkitektfirmaene Link-Signatur (Viking) og HOK Sport Architecture (RBK). Foto: Link-Signatur/HOK Sport Architecture

RBK og Viking vil utvide

Her er «Nye Viking stadion» og «Nye Lerkendal»

(VG Nett) Både Viking og Rosenborg planlegger å utvide stadionene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det skjer trolig uavhengig av om Norge får fotball-EM i 2016 eller ikke.

- Vi ønsker å utvide uansett. Jeg synes arkitektene har løst dette på en veldig bra måte. Vi fikk mye ros for designet da vi bygget Viking Stadion, men jeg tror faktisk dette kan bli enda tøffere, sier Viking-direktør Ole Rugland til Aftenbladet.

Viking stadion rommer i dag rundt 16 600 tilskuere. I fremtiden skal kapasiteten økes til 22 000 på permanent basis. Men dersom Stavanger blir EM-by i fremtiden, ønsker siddisene seg også et midlertidig tilbygg. I så fall øker kapasiteten til 35 000 tilskuere.

Rosenborg følger etter

Men Viking er ikke alene om å ville bygge. Også i Trondheim leker de med planer om øke tilskuerkapasiteten. På sikt skal Lerkendal økes fra 21 166 tilskuere i dag, til 26 000 tilskuere i fremtiden.

40 000? Slik er Lerkendal foreslått utformet med en kapasitet på 40 000 tilskuere. Klubben mener en noe mindre utgave er mer sannsynlig. Foto: HOK Sport Architecture

Dersom det skal spilles EM-fotball i Norge i 2016, vil også trønderne vurdere en midlertidig løsning som øker kapasiteten til mellom 30 og 35 000 tilskuere.

Men om det skal spilles sluttspillkamper i EM på Lerkendal, må stadion romme 40 000 tilskuere for å oppfylle kravene fra UEFA.

- Dette blir en diskusjon som kommunen og fylkeskommunen må ta. Det mest realistiske er en plass mellom 30.000 og 35.000 tilskuere. 26.000 seter på permanent basis, med midlertidig tribune på den andre langsiden, som tas ned igjen etter mesterskapet. Men det går også an å bygge høyere på kortsidene, sier RBK-direktør Nils Skutle til Adresseavisen.

Må være ferdig i 2014

Norge og Sverige har sammen søkt om å få arrangere fotball-EM i 2016. Og selv om nabonasjonene har tøffe konkurrenter i land som Italia og Frankrike, så er optimismen tilsynelatende stor.

I juli skal det velges fire norske vertsbyer fra de seks kandidatene Oslo, Skedsmo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø.

Og dersom Norge/Sverige får tommelen opp av UEFA i 2010, så må stadionanleggene stå ferdige i 2014 - to år før EM.

I Oslo planlegges det allerede en ny storstue som skal romme 50 000 tilskuere. Denne vil etter alt å dømme også bygges uavhengig av om Norge får EM eller ikke.

FANCY: Slik kan nye Viking stadion bli seende ut. Foto: Link-Signatur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder