Nederland knuste verdensmesterne

SKADET: Wesley Sneijder (t.h.), her avbildet sammen med Ruud van Nisteelroy i en kamp i fjor. Foto: AFP

- En enorm følelse av stolthet

(Nederland - Italia 3-0) Nederland viste gulltakter, og slo regjerende verdensmester Italia 3-0 i en svært underholdende kamp i kveld.

  • Anders Park Framstad

Artikkelen er over 11 år gammel


Italia hadde før dagens oppgjør aldri tapt en EM-åpningskamp, men i dagens andre kamp i gruppe C ble Nederland for sterke. I en sjanserik og artig batalje dro Marco van Bastens menn det lengste strået, etter mål av van Nistelrooy, Sneijder og van Bronckhorst.

- Denne seieren gjør at vi står igjen med en enorm følelse av stolthet. Den første seieren er alltid viktig, og å få den mot Italia gir oss mye selvtillit, sier Wesley Sneijder.

- En historisk seier. Dette var Italia, de regjerende verdensmesterne, sier en mer enn stolt Nederland-trener Marco van Basten.

VG Nett LIVE!Fyldig referat og bildet fra kampen

1-0 målet var av det omdiskuterte slaget: Italia-keeper Gianluigi Buffon bokset klønete en corner ut i feltet, og midtstopper Joris Mathijsen la igjen til en god Wesley Sneijder. Han fyrte av et hardt skudd som måltjuven Ruud van Nistelrooy styrte i mål fra fem meter.

Dommer Peter Fröjdfeldt godkjente målet, til store protester fra de italienske spillerne. Luca Toni protesterte så heftig at han ble belønnet med gult kort.

Italienerne mente at van Nistelrooy sto i offside, men bak dødlinja lå Christian Panucci og opphevet offsiden.

- Det var en vanskelig situasjon, men Peter og Stefan gjorde det riktige. Situasjonen kom som foranledningen av at han (Panucci) skal regnes som siste spiller, forklarte den svenske dommeren Markus Strömbergsson til nyhetsbyrået TT.

Fantastisk kontring

Det andre målet var det imidlertid ingen tvil om. Målscorer van Nistelrooy styrte nesten en corner i eget nett, men Giovanni van Bronckhorst reddet på streken, og satte i gang en fantastisk kontring. Backen fikk igjen ballen ved midtsirkelen, avanserte og fant Kuyt med en flott crossball. Liverpoolspissen headet inn i feltet på direkten, der bursdagsbarnet Sneijder kunne dunke inn 2-0 og samtidig gi seg selv en perfekt fødselsdagsgave.

VG Nett-leser:«Slik er det bare, Nederland knuser Italia...PISSER PÅ DEM!»

TRODDE KNAPT DET DE SÅ: Italienske fans deppet over stortapet. Foto: EPA

Og mens Italia presset på for redusering, slo de oransje til igjen. Igjen var det van Bronckhorst og Kuyt. Denne gangen la backen igjen til Kuyt, som først bommet alene med Buffon, men fikk slått inn igjen til van Bronckhorst, som styrte inn 3-0 med pannen.

- Nederland var gode. Det er ikke ofte Italia taper med mer enn to mål, så jeg må jo si at det var imponerende det Nederland viste, sa den norske landslagssjefen Åge Hareide til NTB.

Verdensmesterne Italia, som ikke har tapt en kamp i gruppespillet siden 1996, ligger nå på sisteplass i gruppe C, og laget har kniven på strupen foran oppgjørene mot Frankrike og Romania.

- Vi må erkjenne tapet og se fremover mot de to neste kampene. Det er en fin ting med denne turneringen. Vi møter Romania med en gang, og trenger en seier for å få tilbake stoltheten, sier Italia-trener Roberto Donadoni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder