Sverige-helten Granqvist legger press på Tyskland etter VAR-målet

NIZJNIJ NOVGOROD/OSLO (VG) (Sverige–Sør-Korea 1–0) Etter en time med svensk sjansesløseri kom redningen, da dommer Joel Aguilar (42) løp til videoskjermen. Det endte med straffe, scoring og tre svenske poeng.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

- Det kjennes fantastisk å sitte her som vinnere. Vi viste en utrolig attityd, og vi gjorde det her som et lag, sier Granqvist på pressekonferansen.

Svenske fotballfans kan sende en stor takk til moderne teknologi etter at deres helter slo Sør-Korea i VM-åpningen.

64 minutter var spilt og det sto 0–0 da Viktor Claesson ble felt i stor fart innenfor straffefeltet. Trener Janne Andersson og svenskene på tribunen hadde allerede ropt på straffe, eller i alle fall en ny videobedømning av situasjonene, flere ganger i kampen. Dommer Joel Aguilars kroppspråk hadde dog ikke vært til å misforstå noen av gangene: Ingenting, nada, spill videre. Så også her. Men selv fra rad 13 på pressetribunen så denne klar ut, så hvorfor i all verden ville han ikke sjekke den på nytt?

Få med deg alt fra VM i vårt VM-studio!

Faktisk var Sør-Korea nesten inne i Sveriges felt i kontringen da dommeren lyttet til sine kollegaer på øret: TV-tegnet ble vist. På svenskenes benk knyttet flere av reservene nevene og hyttet opp mot supporterne. På banen trøstet koreanerne lagkameraten som taklet.

At det var straffe var noe alle forsto.

VG snakket med «videodømmingens far» tidligere år. Her forklarer han hvordan og hvorfor systemet skal brukes (VG+).

Kaptein Andreas Granqvist gikk rolig frem til straffemerket, og med 42.000 par øyne rettet mot seg trillet 33-åringen ballen ned mot høyre hjørne mens Sør-Koreas Hyen-Woo Jo gikk motsatt vei.

Dermed står Sverige og Mexico med tre poeng, mens Sør–Korea og Tyskland er poengløse.

– Vi fikk starten vi ville, og det skal vi nyte nå. Vi har en herlig følelse i gruppen, men skal møte et revansjesugent Tyskland, som jeg fortsatt holder som en av favorittene i hele VM, sier mangeårig Premier League-proff Sebastian Larsson til VG.

Mens Granqvist melder følgende til Joachim Löws menn, som står på motsatt halvdel lørdag:

– Vinner vi mot Tyskland, så er vi klare for sluttspill. Presset ligger på Tyskland!

les også

VM-analyse: Sverige må bedre effektiviteten–ellers er det ut

Pluss content

Om straffen sier midtstopperen følgende:

– Det var vanskelig, men hvis du tror at det ender med straffe når dommeren går ut der, så innstiller du deg mentalt på å sette den. Det tok lang tid, men jeg var sikker. Jeg hadde bestemt meg: hvis han ikke går tidlig så setter jeg den til høyre.

Ville ha straffe før pause

Både Sverige og Sør-Korea spilte med kniven på strupen etter at Mexico søndag overrumplet de regjerende verdensmesterne Tyskland.

Etter en litt tam åpning tok Sverige over spillet og skapte etter hvert flere store sjanser, men hverken Marcus Berg eller Ola Toivonen greide å overliste den sørkoreanske målvakten.

Tre minutter før pause var hele det svenske laget, og alle de svenske tilskuerne, overbevist om at dommer Aguilar burde blåst straffe da Joo-Ho Park felte Toivonen. Men Aguilar vinket spillet videre.

– Han er på ballen først, konstaterte NRKs ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen - og fikk medhold av Sverige-spissen i pressesonen etterpå.

Svensk sjansesløseri

I pausen følte «Drillo» seg sikker på at svenskene ville dra i land seieren, men svenskene så usikre ut. Andre omgang fortsatte der den første sluttet: med svensker som brente store sjanser.

Men åtte minutter senere kom altså redningen fra VAR.

les også

Granqvists reise: Fra Wigan-flopp til Sverige-kaptein

Sør-Korea presset riktignok på med alt de hadde mot slutten, men svenskene holdt unna.

VGs Øyvind Brenne er på plass i Nizjnij Novgorod.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder