KLEM FRA SJEFEN: Didier Deschamps gir Kylian Mbappé en klem etter ungguttens to mål mot Argentina. Foto: FRANCK FIFE / AFP

Mbappé hylles av gullheltene: – En gave fra Gud

KAZAN (VG) (Frankrike – Argentina 4–3) Alain Giresse (EM-vinner i 1984) og Didier Deschamps (1998-VM og 2000-EM) har vært blant hovedrollene i Frankrikes tidligere triumfer. Nå lovpriser de landets nye superstjerne etter at han tente nytt gullhåp for «Les Bleus».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

19 år gamle Kylian Mbappé var på alles lepper i Kazan etter å ha scoret to mål, skaffet et straffespark og levert til 10 på VG-børsen i åttedelsfinalen.

les også

Maradona-venn til VG: – Håper noen passer godt på ham

Blant beundrerne er hans egen landslagssjef Deschamps, som også var kaptein på Frankrikes eneste verdensmesterlag i 1998. Da var ikke Mbappé født. Han kom til verden 161 dager etter finaleseieren og Zinédine Zidanes to mål mot Brasil.

Lørdag ettermiddag, foran et lamslått publikum bestående nærmest utelukkende av argentinere, ble Mbappé den første franskmannen siden nettopp 1998-finalen til å score minst to mål i en utslagskamp i VM.

les også

Historiske Mbappé ga Hareide hjelpende hånd

VG spør Deschamps om Mbappé, som ble født den 20. desember det året, kan kalles «Frankrikes andre 1998-gull».

– Dere kaller ham det dere vil. Men ja, han er av god årgang. Han så vel ikke mye av oss, men han elsker fotball, så han kjenner hele historien vår, sier Deschamps til VG og fortsetter med en hyllest av sin unge stjerne:

– Det er ikke i dag jeg skal si det motsatte: Jeg er veldig glad for at han er fransk. Han kan fortsatt bli så mye bedre, men i en så viktig kamp viste han alt sitt talent.

Giresse: – Kan vinne VM

Mbappés oppvisning i Kazan var av historiske dimensjoner. Den franske fotballprinsen ble den andre tenåringen til å score to mål i en utslagskamp i VM – en bragd kun «O Rei» (kongen) Pelé har klart før ham.

– Han hører hjemme blant de helt spesielle spillerne. Det er bare noe med ham, han har et talent. Men hvordan forklarer man det? Det går ikke an. Det er en gave fra Gud, sier den tidligere Frankrike-profilen Alain Giresse til VG.

les også

Nå er han mest hatet i VM

66-åringen ble tatt ut på «turneringens lag» da Frankrike vant sitt første store trofé under EM i 1984. Han er kjent som en del av den legendariske «carré magique» (den magiske kvartetten) som han utgjorde sammen med Michel Platini, Luis Fernández og Jean Tigana.

Nå tror han Mbappé kan bidra til å ta Frankrike til gull nummer fire, etter 1984-EM, 1998-VM og 2000-EM:

– Frankrike kan vinne VM med Mbappé. Han er en stor spiller med et enormt potensial. Han er ung og har store ting i vente.

les også

Spansk ekspert: Slik er Real Madrids plan for Ødegaard

– Han bærer nummer 10 på ryggen, slik Michel Platini gjorde i 1984-EM og Zinédine Zidane i 1998-VM. Kan han bli like stor som dem?

– Han spiller med nummer 10 på ryggen, men han er ikke en «10-er». De er ikke samme type spillere. Platini og Zidane var playmakere, mens Mbappé er en hurtig spiller som liker store rom. Farten hans gjør ham nesten ustoppelig, sier Giresse.

EM-VINNER: Alain Giresse, EM-vinner med Frankrike i 1998, er på plass i Russland i rollen som fotballekspert for Radio France. Foto: Arilas Berg Ould-Saada / VG

– Tror folk husker VM-gullet bedre enn fødselen min

Etter karrierens høydepunkt så langt gjorde Kylian Mbappé en uventet og lynrask opptreden i pressekonferanserommet på Kazan Arena. Han satte seg ned og svarte kun på tre spørsmål. Det ene var det VG som fikk stille, og lød som følger:

– Du er født samme år som da Frankrike sist vant VM, på hjemmebane i 1998. Kan vi kalle deg Frankrikes andre VM-gull?

Mbappé bryter ut i latter og ser VGs reporter i øynene.

– Nei, nei, nei. Jeg tror nok at folk husker VM-gullet bedre enn fødselen min, sier Mbappé og fortsetter å le.

– Og det er helt normalt. Det er jo den eneste gangen vi har blitt verdensmestere. Det er noe som har preget Frankrikes historie så, nei, det er ingen debatt, gliser han etter å ha sørget for å gi hele landet sitt håp om VM-gull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder