GRÅT AV GLEDE: Emil Forsberg gratuleres av lagkamerat Kiese Thelin etter å ha blitt matchvinner mot Sveits. Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Utskjelt Sverige-helt i tårer etter triumfen: – Mange følelser

ST. PETERSBURG/OSLO (VG) (Sverige–Sveits 1–0) Sveriges største stjerne var en skygge av seg selv i VMs gruppespill. Men Emil Forsberg (26) våknet da det gjaldt som mest.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Og da kampen var over tok følelsene overhånd. Mens lagkameratene strømmet til for å gratulere matchvinneren, tok hovedpersonen selv til tårene.

– Det er alltid mange følelser. Man er fotballspiller, det er mye. Jeg har et lag og en familie som står bak meg, og vet at alt kommer til slutt. Jeg har aldri vært urolig, sier Forsberg, som sammen med lagkameratene dukket opp i pressesonen over halvannen time etter kampslutt.

les også

Klaveness gir seg som kommentator:–Skikkelig vemodig

Leipzig-profilen var, før denne kampen, den spilleren med flest avfyrte skudd uten å score mål i VM–sammen med lagkamerat Marcus Berg. Måltørken førte til at han valgte å gå rett forbi den svenske pressen etter 3–0-seieren over Mexico.

Men i det 67. minutt av åttedelsfinalen mot Sveits, etter at svenskene hadde sløst en haug med sjanser, viste Forsberg endelig hvorfor han var lagets mest omtalte spiller før mesterskapet.

Han skar inn i banen, dro en skuddfinte og skjøt – riktignok hjulpet av benet til Manuel Akanji – svenskene til himmels.

– Klart det hadde vært fantastisk å score tidligere i mesterskapet, men nå kom det i åttedelsfinalen. Jeg sparer det beste til slutt, sier Forsberg med et blunk.

– Kritikken er ingenting som preger meg. Jeg går alltid i meg selv. Jeg har mine nære og kjære som jeg prater med hver dag, sier han.

Forsberg feiret scoringen sin med en «hjerte-gest» og forklarer at den var rettet hjem til Sverige:

– Det var til konen min Shangra. Hun er dessverre ikke her, hun er høygravid hjemme. Det var til henne.

Sjansesløsing

Sverige så ut som det beste laget fra første sekund mot Sveits, og skapte fem store muligheter til å ta ledelsen i første omgang. Likevel sto det 0–0 til pause.

Tre av mulighetene var det Marcus Berg som hadde. Spissen er den spilleren i VM som har skutt flest ganger (13) uten å score mål. Etter kampen måtte han ta en pause fra et TV-intervju fordi han begynte å gråte. Slik forklarer han det følelsesladde utbruddet overfor VG:

– Det var sykt. Mange følelser. Alt man har gått gjennom på veien hit. Å kunne gjøre kamp etter kamp og ta oss videre, det er ikke mange som hadde trodd det.

les også

Norske kjendiser:–Ja, så klart heier vi på Sverige!

Forsberg våknet

«Don’t worry about a thing. ’Cause every little thing is gonna be alright», runget det ut fra stadionanlegget i pausen, og Bob Marley kunne ikke hatt mer rett om de sjansesløsende svenskene.

For etter pause våknet deres største stjerne. Emil Forsberg, den Premier League-koblede stjernen som har vært en skygge av seg selv så langt i Russland, skapte enorme problemer for sveitserne med sine rappe føtter og slepne teknikk.

Det kulminerte i det forløsende åpningsmålet: Forsberg skar inn i banen, dro en skuddfinte og klinket til fra god posisjon. Ballen gikk innom en uheldig Manuel Akanji og tok keeper Sommer fullstendig på sengen–til enorm glede for svenskene.

– Det var på tide, sier Forsberg om sitt første VM-mål.

Derfra og inn ble Sveits nødt til å kaste flere og flere spillere i angrep. Sverige-keeper Robin Olsen gjorde en glitrende redning på en heading av Haris Seferovic, før kampen ble avsluttet med et aldri så lite VAR-drama.

Innbytter Martin Olsson fikk en gyllen mulighet i det enorme bakrommet, men mistet balansen alene med keeper. Dommeren pekte raskt på straffemerket og ga rødt kort til sveitsiske Michael Lang. Men etter VAR-vurdering ble det endret til frispark, mens Langs røde kort ble stående.

Men alt det er det neppe noen i Sverige som kommer til å snakke om.

VG I RUSSLAND: Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder