«HERRE-TRENER»: Ane Dahl Torps rollefigur har kommet helt til topps i herrefotballen. Det har ingen kvinner i den virkelige fotballen. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Solveig Gulbrandsen: – Provosert av maskulin-kritikken mot Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp måtte kommentere kritikken om at karakteren hun spiller er maskulin. Det har fått landslagslegenden Solveig Gulbrandsen til å tenne.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over ett år gammel

– At noen i 2019 mener at å sitte bredbent, snuse og ikke er sminket, blir sett på som maskulint, da føler jeg ikke vi har kommet så langt, sier den tidligere landslagsspilleren til VG.

Det var i et blogginnlegg hos sin arbeidsgiver TV2 at Solveig Gulbrandsen første gang reagerte på kritikken med tittelen «hvem faen bryr seg».

I NRK-serien «Heimebane» har Ane Dahl Torps rollefigur Helena Mikkelsen blitt trener for et topplag på herresiden - noe som ikke har skjedd i det virkelige Fotball-Norge. Solveig Gulbrandsen sier at hun håper at det vil skje, men da fordi en kvinnelig trener er god nok.

les også

«Helena Mikkelsen» leder VGs Fantasy-kjendisliga: – Overrasket over hvor dårlig Carew gjør det

Derimot er hun ekstremt lite fornøyd med at Ane Dahl Torp kritiseres for at hun er for maskulin i sin trenerrolle i serien.

– For det første synes jeg ikke hun er maskulin, men hvis hun hadde vært det - hadde det vært så farlig? Det har ikke noe å si hvordan du ser ut når du er trener, men hvordan du oppfører deg og hva du kan. Når denne typen kritikk kommer, så er det veldig fokus på utseende og ikke kvalitet, sier Gulbrandsen til VG.

– Har du snakket med Ane Dahl Torp?

– Ikke etter at jeg skrev dette, men jeg møtte henne et par ganger i Valhall da hun fulgte Vålerenga for å forberede seg til «Heimebane».

– Når får vi den første kvinnelige treneren på topplan i herrefotball?

– Det må i så fall komme en god nok kandidat og ha nok erfaring til å trene et herrelag. Det må komme en kvinnelig trener med nok erfaring før det kan bli et tema. Det er ikke sånn at jeg mener at det må skje, men jeg håper det skjer - om personen som får jobben er god nok, sier Gulbrandsen, som selv er i trenerteamet rundt Kolbotns kvinnelag i toppserien.

– Men selv om kvinner ikke er aktuelle som hovedtrenere, burde det absolutt være mulig å få kvinner i trenerteamet i en toppklubb. I et team som består av for eksempel fire trenere. Der kunne det ha vært flere kandidater etter mitt skjønn.

les også

Derfor er «Heimebane» bare på TV …

– Hvor viktig er Ane Dahl Torp og «Heimebane» som forbilde for kvinnelige trenere?

– De belyser viktige problemstillinger - problemstillinger som kunne ha skjedd i virkeligheten. Det viser et godt bilde av treneryrket og ting rundt det - ikke bare for kvinner, men for alle.

les også

Brann-sjefen: – Hva du vil er viktigere enn hvem du er

Pluss content

Solveig Gulbrandsen synes ellers det er morsomt å diskutere hva en kvinnelig topptrener for herrer skulle ha på seg på sidelinjen.

– Hva skulle jeg stille i? Kjole og høye hæler hadde ikke passet for meg. Alle mannlige trenere har jo dress - er det da feil om jeg også stiller i dress? Jeg ser for meg at det ville bli et tema som hadde blitt diskutert, gliser den tidligere landslagsstjernen.

Mer om

 1. Fotball
 2. Ane Dahl Torp

Flere artikler

 1. Ane Dahl Torp (43) uenig i «maskulin»-kritikken av «Heimebane»

 2. TV-anmeldelse «Heimebane» sesong 2: Lagånden lever

 3. Slik blir «Heimebane» laget: Garderoben til «Varg» er i Oslo

 4. «Heimebane»-skaperen kjenner på forventningspresset: – Jeg har masse nerver

 5. Ane Dahl Torp var «sur og skeptisk» til Carew i «Heimebane»

Fra andre aviser

 1. Heimebane sesong 2: «Brukne bein, knuste drømmer, homofobi i idretten, og enda mer metoo.»

  Aftenposten
 2. «Heimebane» treffer godt med sesong to

  Bergens Tidende
 3. New York Times anbefaler «Heimebane» som en av de fem beste TV-seriene: «Den er en perle»

  Aftenposten
 4. Sotras herrelag har fått Renate Blindheim (26) som trener: – Jeg tror en mann automatisk ville fått mer respekt

  Aftenposten
 5. Sotras herrelag har fått Renate (26) som trener: – Jeg tror en mann automatisk ville fått mer respekt

  Fædrelandsvennen
 6. Derfor vil Ane Dahl Torp ha en grønn diktator

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder