NØKKELSPILLER: Sander Berge. Foto: Bjørn S. Delebekk

Mens vi venter på Sander Berge ...

ULLEVAAL STADION (VG) Det begynner å ligne en interessant og god landslagstropp for Lars Lagerbäck nå. Men så var det skaden til Sander Berge da ...

  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)

Artikkelen er over to år gammel

Med Kristoffer Ajers inntreden (endelig) bør Lagerbäck nå ha funnet sin forsvarssjef. Det er selvsagt ingen garanti for noe i fotball, men Ajer har lenge vært sett på som den naturlige lederen i et fremtidig landslag.

Slik er Ajers nye Celtic-liv

Nå får han sjansen som midtstopper før han fyller 20 år, og Lagerbäcks valg her er det rette: Norge har slitt på stopperplass i lang tid. Ajer bør være løsningen. I ord har han lenge vært en leder. Allerede 16 år gammel tok han over garderoben i Start etter å ha vært der i fem minutter ...

Nå er ord også blitt til handling. I Celtic leder han med autoritet i spillet sitt. Vi skal huske på dette kun er Ajers andre sesong som rendyrket midtstopper.

Internasjonalt har begynnelsen på 2018 vært en god sesong for Lars Lagerbäck.

* Rune Jarstein står fram som en av de bedre keeperne i europeisk fotball.

* Stefan Johansen har vært meget god for opprykksjagende Fulham.

* Moi Elyounoussi har tildels vært strålende for Basel i Champions League. Han kan spille på begge kantene.

* Joshua King fortsetter det gode spillet sitt for Bournemouth i Premier League. Men han må vise mer for Lagerbäck.

* Alexander Sørloth har åpnet veldig bra for Crystal Palace i den samme ligaen. Kan fint være den ideelle makkeren til King.

Men så var det skaden til Sander Berge da ...

Etter min mening er Sander Berge Lars Lagerbäcks viktigste spiller i kampen for å nå Norges første sluttspill siden 2000. Norge er nødt til å ha en kraftfull, sterk og dynamisk midtbanespiller. Lars Lagërback fant han i Sander Berge i 2017. Svensken syntes Berge var «sjokkerende god» som 19-åring.

Sander Berge-tester vekker oppsikt: – Veldig uvant

At Lars Lagerbäck setter Berge høyt, viser det faktum at han kaller han inn til samlingen foran møtene med Australia (23. mars) og Albania (26. mars) - selv om Berge fortsatt er skadet.

Lagerbäck vil snakke med sin nøkkelspiller, og han ønsker at det medisinske apparatet skal se på han. Berge har ikke spilt fotballkamp siden oktober 2017. Han sliter med en sene i hamstringen sin som det har tatt (altfor) lang tid å bli frisk fra. Men han har selv antydet overfor VGs landslagskommentator at han skal være tilbake, det ser bedre ut nå, i april en gang.

Det er kanskje en klisjé, men det gror godt i norsk fotball. Iver Fossum (21) har tatt store steg i Hannover. Fredrik Midtsjø (24) spiller godt i AZ Alkmaar. Og Martin Ødegaard (19)? Han gjør masse bra i Heerenveen. Og skal selvsagt være i en norsk A-landslagstropp, enten som start-mann eller som en «impact player».

Jeg tror det viktigste nå er å få Sander Berge skadefri - og finne en ideell makker til Kristoffer Ajer i midtforsvaret. Det meste ellers virker nå å være på ok internasjonalt nivå. Og dermed går det også an å tro litt på Lagerbäcks Norge når alvoret starter høsten 2018.

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. Alle blir bedre med Berge

  2. Tilliten til Berge (20) er grenseløs

  3. I september kan alt være snudd på hodet

  4. Sander Berge tilbake for Norge: – Spesiell følelse

  5. Det nærmer seg stopperkrise for Lagerbäck

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder